Dobrý den, mám na svém notebooku vyrobeném někdy v roce 2009 kulatý konektor, který nevím k čemu slouží. Napadlo mě, že by to mohl být výstup S-Videa, ale na to to má moc pinů a navíc v roce 2009 se S-Video už nepoužívalo, PS/2 konektor pro klávesnici nebo myš to ale není, tak by mě opravdu zajímalo co to je?
Není to nějakej Acer Extensa? Ten jsem si v roce 2008 koupil jako snad nejlevnější nový notebook na trhu a čučel jsem, co měl vstupů a výstupů. Jak říkáte, 56k modem, tohle kombinované S-video, Firewire, několik USB, Expresscard, PCMCIA, Infraport, bluetooth, Gbps LAN, VGA, tři Jacky (mikrofon, line in, sluchátka), čtečka karet snad všech tehdy běžných druhů... Sice jsem jich využil tak půlku, ale za některé jsem byl fakt rád.
ivanfilip
Ano je to opravdu Acer Extensa 5620Z, představený byl v roce 2008, ale můj je vyrobený v květnu 2009. Tehdy stál myslím okolo 11 000kč, ale přesně si to už nepamatuji.
Je to S-Video. Na některých noteboocích se používaly nestandardní formáty tohoto konektoru. Tento 7 pin konektor by měl být kompatibilní s klasickým 4 pinem.
Podle mě klasika je vždy pouze vstupem do TV nebo výstupem z kamery.
Notebook je vstupně výstupní zařízení. Proto víc pinů a redukce.
Může si takto připojit VHSku a digitalizovat nahrávky do notebooku a užít grafiku co by střihovou kartu na videa nebo použít konektor jako výstup na velkou TV a koukat na filmy.
ivanfilip
Notebook má kromě tohoto konektoru ještě firewire a 56k telefonní modem. Zajímalo by mě proč?, když se tyto technologie nepoužívaly už ani v roce 2009, kdy byl notebook vyroben.
56k asi měl v té době nulovou cenu, tak proč nevyprázdnit sklady.
Dnes zas nemá smysl DVD-RW mechanika.
Ale pro mě osobně byla fuška najít notebook s mechanikou v roce 2018. Nakonec padla volba na Fujitsu.
Mechaniku totiž dost využívám. Pálím si hudbu do auta nebo instalačky. Mnohdy je to jednodužší než emulovat na flashky. Né každej bios sežere Rufus nebo stará fleška s W10 kiksne. Nebo si občas přehraju DVD filmy (v garáži nemám internet a né všechno stahuji do avi nebo mkv)
DVD neselže nikdy a sežerou ho i starší desky.
Ale při instalacích na nové stroje je to opravdu nadbytečnost.
S konektorem PS/2 pro připojení klávesnice a myši si ho nepletu (i když vypadá dost podobně). PS/2 konektor pro klávesnici a myš má 6 pinů, ale S-Video na mém notebooku má pinů 7, které jsou ještě navíc jinak rozmístěné.
Na obrázku níže jsou PS/2 konektory (fialový pro klávesnici a zelený pro myš), aby jste si je mohl porovnat s konektorem S-Videa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.