Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sestava i5 se 4 monitory

Od: rumicek® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

snažím se navrhnout počítač s procesorem i5-13500 a 4 monitory 2K se vstupy HDMI, DisplayPort a poslední dva mají DVI-D; kvůli těm monitorům tam mám levnou grafiku - hry nehraji. Jde mi hlavně o zrychlení procesoru proti mému stávajícímu i5-6400.

CPU: i5-13500
Chladič: Endorfy Fortis 5 /...
Základní deska: MSI MAG B760M MOR/...
Grafika: ASUS GeForce GT73/...
Paměti: Kingston Fury Bea/...
Disk M.2: Samsung 980 PRO 2TB
Zdroj: Seasonic Focus (G/...
Skříň: Fractal Design De/...
Do sestavy přidám ještě jeden stávající HDD.

Prosím, podívejte se na to, jestli tam neuvidíte něco, co bych měl změnit.

Děkuji

doplněno 18.05.23 00:21:

PS: Jak vidno, svoji touhu po miniPC jsem ovládl...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Furt nechápu na co čtyři monitory?
Nestačí mít čtyři virtuální plochy?
hodnocení

Samozřejmě by byl lepší jeden velký moitor 5760 x 1080. Jenže 3 EIZO monitory mám a kvalitní monitor 150 x 35 cm se blbě shání a s grafickou kartou bylo by to dalších 40-50 tisíc. Velký monitory mají většinou taky jemné rozlišení a tam by byla písmenka na mě moc malá - řešením je sice škálování, ale spousta aplikací a webů to nerespektuje a stejně pak třeba menu má písmenka jak blechy.

Moje dva hlavní monitory EIZO 23 " mají rozlišení 1920x1080. Pak tu mám EIZO 22" s rozlišením 1680x1050; ten zapínám tehdy, pokud potřebuji/chci sledovat průběh nějakého programu. Čtvrtý monitor s 3D je LG 27" a taktéž 1920x1080; jeho kvalita zobrazení je na programování nepoužitelná a na něm většinou pouštím lepsi.tv, youtube a podobně a případně taky sleduji průběh nebo stav něčeho.

Je pravda, že bych nepotřeboval 4 monitory a stačily by 2 plus nějaký multimediální stroj. Pak bych si vystačil s integrovanou grafikou. Jenže připojení zbývajících dvou monitorů mě stojí jen 15 stovek a mám pokoj.

hodnocení

0x
Jestli se něco nezměnilo, tak stále platí u integrovaných grafik Intel omezení na 3 grafické výstupy. (což ale mohlo za poslední 4 roky :::: )
Jelikož jde o takhle nízký rozlišení FullHD, tak nikdy nenarazíš na omezení kombinace rozlišení a počtu monitorů.
To DVI-D je průser, do už se dnes nedělá, patrně půjde o nějaké tragické monitory, TN, opravdu nemají i HDMI...
TO dvi-D bude opruz, budeš potřebovat redukce z HDMI
Pozor svět redukcí jedocela divočina. Základní tip je, že existují aktivní-drahé redukce a pasivní.
Mezi svébytný způsob redukce by se dalo považovavt i DP++ režim DP++ portu, kdy dokáže pasivním adaptérem (jenom dráty, žádná keletronika)
posílat HDMI výstup. (tedy aktivní řást konverze je v Displayportu) jelikož Displayport a HDMI mají nejen jiné napětí, ale i jinou struktura dat.
Naopak DVI-D a HDMI jsou v podstatě totéž, jen jiné konektor. (a DVi-D oficiálně má papírové omezení na nějaký pixel clock, HDMI 2.0 umí i 4k60)
Můžeš ty monitory a vstupy jejich popsat na každý řádek zlášť? takhle nevím počet. "2 HDMI", displaypot poslední 2 DVI) to je pět

hodnocení

Současné procesory Intel 13. generace mají integrovanou grafiku se 4 výstupy. Na to meje CPU jdou připojit 2x 8K a 2x 4K současně. Problém jsou základní desky, ty zatím většinou podporují 3 monitory. Našel jsem i desku se 4 monitory (ASUS PRO B760M-C-CSM), ale bylo mi doporučeno, ať dám raději dedikovanou grafickou kartu. Deska je nová a nejsou s ní žádné zkušenosti. A proto tam mám tu levnou grafickou kartu se 4x HDMI.

Monitory jsou:

EIZO EV2336W, 1920x1080, 23", D-Sub 15, DVI-D, DP
EIZO EV2315W , 1920x1080, 23", D-Sub 15, DVI-D
EIZO S2202W, 1680x1050, 22", D-Sub 15, DVI-D
LG DM2780D, 1920x1080, 27", D-Sub 15, 2x HDMI

Monitory připojím 2 na IG (první na DP a poslední na HDMI) a zbylé 2 připojím na grafickou kartu kabelama HDMI => DVI-D.

Monitory jsou v pohodě, ale kdyby někdo uměl zhodnotit celkově tu sestavu kolem i5-13500

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]