Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejsou vlastnosti souboru JPG špatně nastaveny?

Od: milanp® odpovědí: 6 změna:

Mnohokrát se mi stalo, že když kliknu v počítači na vlastnosti nějaké fotky (soubor typu *.jpg), tak parametr "Změněno" má starší datum, než parametr "Vytvořeno". Mělo by to být přece naopak...*nevi*

V příloze uvádím příklad.

Nejsou vlastnosti souboru JPG špatně nastaveny?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
V tomhle pripade znamena vytvoreno cas ulozeni do daneho umisteni. Zmeneno datum upravy nebo vytvoreni souboru. Druha moznost je, ze si nekdo prenastavil cas v systemu.

hodnocení

4x
To jsou hodnoty, který si každý může modifikovat jak chce... (To že případě OS tu hodnotu změněno automaticky aktualizuje při přepisu je jiná věc)
Může jít psí o situace kdy si nastavíš jinak čas, soubor vytvoříš, nastavíš správný čas a soubor změníš...
Taky třeba může hrát roli původ souboru- je li stažen třeba, nebo kopírován nějakým agnostic programem nebo rozbalen, může mu být datum vytvoření "přenastaveno"
Například kdyš stáhneš soubor co má v http hlavičce Last-modified jiné datum..
čili nejde o bernou minci
Pokud ti o něco jde, má li obrázek exif- tam najdeš hodnotu DIgitized a created.
hodnocení

Co je to exif?

Jde mi hlavně o to, abych věděl, kdy byl soubor skutečně vytvořen.

sasa*

No a vo tom to je, to je právě ten exif souborek, který ti tam většinou skrytě přidává aparát.

hodnocení

3x

Teď jsem si na tomto počítači stáhnul a synchronizoval úpravy stránek, které jsem dělal na jiném počítači. Takže tu mám soubor, ve kterém je napsáno

:date: 2021.09.10 19:29:34
:modified: 2023.04.27 09:31:20
:tags: EL

a na disku má datum aktuální

2023-05-17 23:15 ./Games/Eternal-Hydro.rst

Prostě jak žijeme se sítěmi a spoustou dalších vymožeností, tak atributy, které dříve měly nějaké definované významy (a programy ho udržovaly), tak postupně získávají významy nové a občas vznikají takovéhle zvláštní situace.

(Jestli se nepletu, tak původně se datum vytvoření souboru vztahovalo k souboru jako takovému, zatímco datum modifikace se vztahovalo k obsahu souboru - což tady nejspíš sedí, jen tento smysl už dnešní uživatelé neznají a pak se diví)

co je tag EL?
Ano, třeba atribut sticky bit - už dávno neznamená "nechat v paměti"po ukončení(u souborů), ale zabránit mazání souborů ostatních uživatelů i když ta všichni mají právo zápisu
změnil jse nejen význam, ale i oblast(z sobuborů na adresáře), ale technicky atribut patří stále k obojímu
Ale nic nebrání si udělatnějakou userspace implementaci, která bude podle toho indikovat něco jiného
en.wikipedia.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]