Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je mini PC použitelné?

Od: rumicek® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

pokouším se dát dohromady sestavu PC s rychlým CPU, nenáročnou grafikou, 4 monitory 2K a spoustou USB - mj. 4 disky.

Napřed jsem dospěl k sestavě
- CPU i5-13500 (1.8GHz)
- motherboardem GIGABYTE B760M DS3H DDR4
- paměti Kingston Fury Renegade Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16.
Grafickou kartu netřeba, integrovaná grafika umí 4 monitory.

Pak jsem ale objevil minipočítač Intel NUC 13 Pro, který mi připadá podobný.
- CPU i7 1360P (2.2GHz),
- paměti 3.2GHz
- 2xHDMI
- 2x Thunderbold 4, na jeden lze připojit zbylé 2 monitory, na druhý disky
- 4x USB 3.2 na které lze navěsit USB huby

Myslíte, že bude to mini PC použitelné?

Děkuji za názory.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
V krátkosti : pokud chceš připojovat 4 monitory a a 4 disky, pak to není na mini pc. (ne že by to nešlo, ale je to něco jako pořídit si coupé kabriolet peugot 206 a pak chtí převést tunu písku a 2 cyklokola a lyže najednou)
hodnocení

No, ona ta moje navrhovaná sestava se od toho mini liší v podstatě jen bednou... Je fakt, že bych taky mohl použít CPU i7 nebo i9.

Nechci ti brát iluze,ale nuc mívá mobilní procesor - výkon nižší oproti "stejnému" desktopovému. A na co 4 monitory? Nebude stačit nějaký ultraširoký? A ty disky - vždy je lepší sestavu chladit. Takže já bych vybral třeba mATX desku a menší vhodnou case.
hodnocení

Libore, asi to tak udělám. Mě jen napadlo, že bych se zbavil velký krabice plný vzduchu...

Už jsem uvažoval nad jedním velkým monitorem. Líbily se mi 49" monitory s rozlišením 5120 × 1440, Jenže já mám poměrně dobrý monitory EIZO a je mi líto se jich zbavit:)

hodnocení

3x

U nás ve firmě má většina lidí NUC 11 Pro s i3 a i5, kupovaná ve verzi kit. Líbila se mi ta variabilita, kdy se pro každého uživatele dal složit PC dle potřeby (velikost RAM, velikost SSD). Běžní administrativní pracovníci mají i3 16GB RAM 256GB SSD, programátoři i5 32GB RAM 512GB SSD, disky uživatelů se zálohují na server. Na běžnou práci naprosto dostačující, zabírá málo místa, spotřeba je taky OK, snadno se přenáší na homeoffice a je obecně levnější jak notebook, který by tyto požadavky splnil také.

hodnocení

2x

Čtyři 2K monitory nejsou nenáročná grafika.

To, že intergovaná grafika ty monitory zvládne, to jste vydedukoval z toho, že CPU s integrovanou grafikou připojíte k desce, která má čtyři, ještě k tomu odlišné grafické výstupy? To ovšem nic nevypovídá o výkonu grafiky na CPU a jejím výsledném výstupu.

Na ty čtyři monitory budete muset na gafiku hodně přitlačit, natož abyste uvažoval o nějakém mici PC. Tedy pokud nehodláte zobrazovat na monitorech pouze textové rozhraní. Ale to byste nepotřeboval zase 2K.

A tím čekáním na práci. Odhaduji, že budete renderovat, takže CAD nebo video. A do toho ještě čtyři 2K monitory, panečku.

Taky si myslím že v miniPC "mu bude těsno"
Ale akcelerace(resp. podpora high-res) grafiky je dnes nevídaná. 4 FullHd je jen jedno 4k a(matematicky; prakticky bude problem 4násobek konektorů a mohou být nějaké čachry s obsazením kombinací portů i když součet bandwidth sedí ) to zvládne pouhé rpi (ale nejnovější a tuším že 2x4K). Tím neříkám.nic i výkonu, jen že samo rozlišení samo sobě není posledních 5 let taková překážka.
Dřív se na limity naráželo pořád, SVGA, Fullhd , limity analogových kabelů., os to nedával , grafárna podporovala jen tolik a tolik...
Teď jedině co snad hrozí že maximálně dostane 30Hz při 4K
albert*

Z vlastní zkušenosti vám to mini PC také nedoporučuji. Na delší náročnou práci to není dělané a bude se vám to přehřívat. Znám sice člověka, kterému to běží nepřetržitě (běží mu tam nějaké video), ale procesor je zatížený tak na 50% a stejně se mu to za několik dní přehřeje a vypne. Provozuji několik stolních počítačů, které běží nepřetržitě celý rok, jsou zatíženy často na 100% a nepřehřívají se a nevypínají se (mají však navíc ventilátor v přední části skříně).

hodnocení

Ona to není zas tak strašně náročná práce, nějak ji zvládá i můj současný, 7 let starý, čtyřjádrový Intel Core i5-6400 s integrovanou grafikou. Jen vše neuvěřitelně dlouho trvá a procesor jede na 100%:) . Takže když budu mít 12 jádrový procesor i5 Raptor Lake, tak doufám, že to bude o dost rychlejší.

hodnocení

0x
A víte, že do něho ty rámky a HDD budete muset dokoupit.? Je to jen holá bedna z procesorem
hodnocení

Ano, to vím. Můj rozpočet je nějakých 30 tisíc. Oni oba počítače vyjdou podobně, to mini bude spíš dražší.

hodnocení

0x
K jakému účelu a za kolik? "Nuc"-y ( ty od intelu a hlavně ty highend i7 "Canyon-y") bývají dost drahé(dražší).
Je záminka úspora místa?
Musí to být x86-64 potažmo windows?
Co třebas odroid h3(taky x86) kolem 4000
Zaujaly mě 4 disky... Externí, interní, 3.5?"
Já bych (i ze srandy) doporučil raspberry pi za litra, definici minipc to taky splnuje a duchodkyni stačí
hodnocení

Používám programy celkem náročné na CPU a už mě nebaví čekat na výsledek třeba 2 dny.

Cenu znám, počítám se sumou kolem 30 tisíc.

Windows to musí být, neb od jejich vzniku s nimi pracuji a v 77 letech si nebudu zvykat na jiný OS a jiný software obecně. Nehledě k tomu, že sw bych musel kupovat znova (pokud by vůbec na té jiné platformě existoval) a svoje programy přeprogramovávat.

Disky jsou teď většinou interní, ale 4 mám monitory:) Externí:)

Neznal jsem situaci, tak jsem vypustil větši spektrum otázek... Ale spousta lidí chtěla obměnit počítač "Z devadesátek" (ti důchodci : )) když už jsem s tím začal. ale myslím to smrtelně vážně, protože i já taky 40gramovou destičku za 700Kč,tehdy 2000Kč, používám na nenáročné použití. ) a vlastně jim stačí textový editor a prohlížeč(obrazně) a Pokud jde "o rozjetý vlak" s "zabydleným softwarem", tak je to jasné.
Ale prostě na tom počtu 4 disků se mi zdá něco podivného ,(netypické použití snad) a neprozradil jste jejich typ a rozměr.
A to je pro mini pc docelá problém. Spousta z nich ani na 2.5 natož 3.5" není dělaná a když jo tak na jeden kus. Zato není problém pro mě třeba dvojice NVMe disků.
Pak bys to musel řešit nějakým extenderem nebo podivnou "dokovací stanicí nebo nedejbože SATA rámečkem.
A 4 monitory (taky se mi to nechce věřit, používáš je snad současně, jaké mají rozlišení a jaká je squadra konektorů) taky budou problém. Buď to řešit přes předraženou opičárnu externí thunderbolt skrín na GPU . Jen to stojí 2000-5000 a už to taky není mini pc.
Nebo nedejbože nespolehlivé usb -displaylink grafiky, omezené
A jádro problému- málokterý nuc bude mít 4 videovýstupy. Highe end mají 3 a i3-i5 28W mainstreamy nevím kolik. A taky záleží na skvadře konektorů,, pokud nechceš řešit dongle hell nebo máš highend monitory s Daisy chain nebo to vyřešíš dokovací stanicí(a opět už máš po filozofii mini pc)
hodnocení

Na obrázku je estava konektorů na zadní straně.

Je mini PC použitelné?

hodnocení

Můj současný 7 let starý PC má čtyřjádrový Intel Core i5-6400, 2.7GHz s integrovanou grafikou, která popdporuje 3 monitory a čtvrtý mám připojený přes USB 3.0. Monitory mám 3x EIZO a monitor/TV od LG. Pracuji na 2 monitorech EIZO, třetí zapínám jen když chci sledovat průběh něčeho, co trvá dlouho. LG používám spíš na filmy, Youtube, hudbu.

Teď mám v bedně 4 disky (2x SSD) a 2 disky v extra bedně. V novém počítači bude nová SSD M.2 a jeden ze stávajících SSD. K novému počítači chci připojit stávající externí ICY Box. Požehnaně disků mám zejména proto, že jsem fanatik do zálohování:) To mě naučilo 55 let práce ajťáka. Mimoto mám naskenovanou celou sbírku rumových etiket, všechny knihy o rumu co mám a další.

Plánuji Mini PC intel.com nebo czc.cz, které podporuje 2x HDMI 2.1 TMDS Compatible, 2x DP 1.4a via Type C. Na jeden DP chci dát 2 monitory, aby mi zbyl jeden USB C pro externí box s disky.

Aha. Takže vyjste začínal na prvních počítačích s GUI v době, kdy Gates rozjížděl Windows. A polemizujete nad tím, jestli je lepší mini PC krám nebo integrovaná grafika pro čtyři monitory, místo, abyste věděl, že pro monitor je určená dedikovaná grafická karta..

hodnocení

@ernie, grafickou kartu jsem přestal používat někdy před 10 lety. Díky pokroku jsem už pak vystačil s integrovanou grafikou - napřed pro 2 monitory, pak pro 3, no a teď pro 4. Samozřejmě že na zpracování videa nebo grafické práce na velkém monitoru to není, to jsem dělal na úplně jiném pčítači s velkou obrazovkou a důkladnou grafickou kartou.

To, co zvládaly grafiky před deseti lety, dnes zvládají procesory, samozřejmě. Ovšem pokud na tom procesoru děláte výpočetní výkon, který se musí dělit i o výkon pro grafiku, tak se nedivte, že to bude pomalé. Protože grafika bude mít v řadě na výpočet pro ty čtyři monitory samozřejmě přednost před vypočítáváním jiného úkolu.

Zkrátka, procesor si může pr*del ušopat, aby to stíhal, ale nejprve obslouží monitory, až pak programy.

hodnocení

Tak jsem se nakonec rozhodl neriskovat a nechám si postavit dospělé PC. Bojím přehřívání. Mimoto mě odrazuje že bych dost pracoval na externích discích.

Děkuji všem za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]