Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pokouším se dát dohromady sestavu PC s rychlým CPU, nenáročnou grafikou, 4 monitory 2K a spoustou USB - mj. 4 disky.
Napřed jsem dospěl k sestavě
- CPU i5-13500 (1.8GHz)
- motherboardem GIGABYTE B760M DS3H DDR4
- paměti Kingston Fury Renegade Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16.
Grafickou kartu netřeba, integrovaná grafika umí 4 monitory.
Pak jsem ale objevil minipočítač Intel NUC 13 Pro, který mi připadá podobný.
- CPU i7 1360P (2.2GHz),
- paměti 3.2GHz
- 2xHDMI
- 2x Thunderbold 4, na jeden lze připojit zbylé 2 monitory, na druhý disky
- 4x USB 3.2 na které lze navěsit USB huby
Myslíte, že bude to mini PC použitelné?
Děkuji za názory.
No, ona ta moje navrhovaná sestava se od toho mini liší v podstatě jen bednou... Je fakt, že bych taky mohl použít CPU i7 nebo i9.
U nás ve firmě má většina lidí NUC 11 Pro s i3 a i5, kupovaná ve verzi kit. Líbila se mi ta variabilita, kdy se pro každého uživatele dal složit PC dle potřeby (velikost RAM, velikost SSD). Běžní administrativní pracovníci mají i3 16GB RAM 256GB SSD, programátoři i5 32GB RAM 512GB SSD, disky uživatelů se zálohují na server. Na běžnou práci naprosto dostačující, zabírá málo místa, spotřeba je taky OK, snadno se přenáší na homeoffice a je obecně levnější jak notebook, který by tyto požadavky splnil také.
Čtyři 2K monitory nejsou nenáročná grafika.
To, že intergovaná grafika ty monitory zvládne, to jste vydedukoval z toho, že CPU s integrovanou grafikou připojíte k desce, která má čtyři, ještě k tomu odlišné grafické výstupy? To ovšem nic nevypovídá o výkonu grafiky na CPU a jejím výsledném výstupu.
Na ty čtyři monitory budete muset na gafiku hodně přitlačit, natož abyste uvažoval o nějakém mici PC. Tedy pokud nehodláte zobrazovat na monitorech pouze textové rozhraní. Ale to byste nepotřeboval zase 2K.
A tím čekáním na práci. Odhaduji, že budete renderovat, takže CAD nebo video. A do toho ještě čtyři 2K monitory, panečku.
Z vlastní zkušenosti vám to mini PC také nedoporučuji. Na delší náročnou práci to není dělané a bude se vám to přehřívat. Znám sice člověka, kterému to běží nepřetržitě (běží mu tam nějaké video), ale procesor je zatížený tak na 50% a stejně se mu to za několik dní přehřeje a vypne. Provozuji několik stolních počítačů, které běží nepřetržitě celý rok, jsou zatíženy často na 100% a nepřehřívají se a nevypínají se (mají však navíc ventilátor v přední části skříně).
Používám programy celkem náročné na CPU a už mě nebaví čekat na výsledek třeba 2 dny.
Cenu znám, počítám se sumou kolem 30 tisíc.
Windows to musí být, neb od jejich vzniku s nimi pracuji a v 77 letech si nebudu zvykat na jiný OS a jiný software obecně. Nehledě k tomu, že sw bych musel kupovat znova (pokud by vůbec na té jiné platformě existoval) a svoje programy přeprogramovávat.
Disky jsou teď většinou interní, ale 4 mám monitory Externí
Můj současný 7 let starý PC má čtyřjádrový Intel Core i5-6400, 2.7GHz s integrovanou grafikou, která popdporuje 3 monitory a čtvrtý mám připojený přes USB 3.0. Monitory mám 3x EIZO a monitor/TV od LG. Pracuji na 2 monitorech EIZO, třetí zapínám jen když chci sledovat průběh něčeho, co trvá dlouho. LG používám spíš na filmy, Youtube, hudbu.
Teď mám v bedně 4 disky (2x SSD) a 2 disky v extra bedně. V novém počítači bude nová SSD M.2 a jeden ze stávajících SSD. K novému počítači chci připojit stávající externí ICY Box. Požehnaně disků mám zejména proto, že jsem fanatik do zálohování To mě naučilo 55 let práce ajťáka. Mimoto mám naskenovanou celou sbírku rumových etiket, všechny knihy o rumu co mám a další.
Plánuji Mini PC intel.com nebo czc.cz, které podporuje 2x HDMI 2.1 TMDS Compatible, 2x DP 1.4a via Type C. Na jeden DP chci dát 2 monitory, aby mi zbyl jeden USB C pro externí box s disky.
Aha. Takže vyjste začínal na prvních počítačích s GUI v době, kdy Gates rozjížděl Windows. A polemizujete nad tím, jestli je lepší mini PC krám nebo integrovaná grafika pro čtyři monitory, místo, abyste věděl, že pro monitor je určená dedikovaná grafická karta..
@ernie, grafickou kartu jsem přestal používat někdy před 10 lety. Díky pokroku jsem už pak vystačil s integrovanou grafikou - napřed pro 2 monitory, pak pro 3, no a teď pro 4. Samozřejmě že na zpracování videa nebo grafické práce na velkém monitoru to není, to jsem dělal na úplně jiném pčítači s velkou obrazovkou a důkladnou grafickou kartou.
To, co zvládaly grafiky před deseti lety, dnes zvládají procesory, samozřejmě. Ovšem pokud na tom procesoru děláte výpočetní výkon, který se musí dělit i o výkon pro grafiku, tak se nedivte, že to bude pomalé. Protože grafika bude mít v řadě na výpočet pro ty čtyři monitory samozřejmě přednost před vypočítáváním jiného úkolu.
Zkrátka, procesor si může pr*del ušopat, aby to stíhal, ale nejprve obslouží monitory, až pak programy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.