Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit wifi v rodinném domě

Od: brambora odpovědí: 14 změna:

Chtěl bych se zeptat, jak správně řešit wifi v rodinném domě.

Umístit wifi router na půdu, kde mám kabel od zprostředkovatele internetu lze, ale samozřejmě z půdy mi to sežere dost signálu. Napadlo mě protáhnout kabely z půdy do patra a přidělat wifi router na strop v patře, ale většina routerů s těmi anténkami není moc vzhledných. Nebo router nechat na půdě a na něj připojit nějaký "hezký" AP který přidělám na strop v patře?

Prosím o názor a rady

Děkuji

Brambora

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

itexpert
hodnocení

2x
K PC, TV natáhnout kabel buď sponkami do zdi přidělat nebo na hovado kolem koberců. Zbytek máš malinké krabičky do zásuvky, jsou fakt malé. WiFi repeater. Nevím moc co řešíš. Stačí 2 repeatry při dobrém umístění klidně i jeden. Nepotřebuju mít v celém domě 100% signál a jiný se bez něj ani nevysere. Ještě si můžeš udělat zásuvky na LAN a mít tam krátké kablíky . mall.cz/...
brambora
hodnocení

chci jeden vysílač wifi signálu. Nejdříve jsem myslel že na strop v patře dám wifi router - třeba TPlink Archer C6, ale na tom stropě to to bude hnusné. Nemluvě o tom, že bych tam musel táhnout všechny LAN kabely. Tak mě napadlo nechat ten router na půdě a na strop táhnout jenom jeden kabel k access pointu pro wifi, který bych dal na strop (tam jsem viděl pár vzhledných)

re4zon
hodnocení

2x
Na strop dej poradne ap, treba Ubiquiti AP6 lite. Za prve dobre vypada, za druhe funguje. Neni duvod vsude cpat misto access pointu router se ctyrmi antenami. Bohuzel to lidi kupuji, protoze jim to prodejci cpou k jakemukoliv ucelu..
brambora
hodnocení

Ok, ten AP vypada dobře, to propojím pomocí kabelu s routerem co bude na půdě?

Ve finále by pak router na půdě antény ani nepotřeboval ne? Ale takové se dnes už asi nedělají...

re4zon
Nepotreboval a jiste z delaji, treba edgerouter od stejne znacky. Na doma bohate staci i x verze. Ted uz neco mas? Nejaky modem nebo router? Nebo budes vse kupovat?
brambora
hodnocení

mám obstarožní tp-link archer C6 v2 a tak to chci předělat. Rád si nechám poradit co a jak.

alesstrelka
hodnocení

kombinace edgeroute X + u6 lite vypadá dobře. U6 bych napájel přes PoE. Snad byt tomu edgeroute nevadilo že bude na půdě. Může tam být v létě tepleji. No a určitě budu muset dát ještě switch abych připojil 4 kabely co mám natažené.

brambora

Co tedy myslíte na sestavu :

U6-lite na strop

Edgerouter X na půdu

switch usw-flex-mini

a k tomu ještě PoE 48V

Díky za názor

hodnocení

0x

Dům 22 metrů dlouhý, v první části je přiveden kabel do bedýnky, kde je Wifi pro synka, odtud kabel ke mě, kde mám Wifi pro nás.

U Vás neznám dispozici domu, ale datáhnout kabel k místu nejčastějšího použití a tam dát Wifi.

brambora
hodnocení

kabelem myslíte kabel z routeru nebo přímo od zprostředkovatele? První bedýnka je tedy router a druhá je AP?

Já mám natažené i kabely kvůli rychlosti, takže to není jenom o wifi

Kabel od O2, veden zemí do domu, do krabičky na obvodové zdi. Od krabičky kabelem doprostřed přední části, kde je bedýnka, PTP link s anténkami, z ní vede kabel ke mě, do TP link, taky s anténkami. Z moji bedýnky mám kabel do poče a televize.

Jsem uživatel, nikoliv znalec.

hodnocení

0x

Pokud nemáte půdu izolovanou, router tam nedávejte, leda nějaký určený pro velké výkyvy teploty. V létě tam může být i 60°C a v zimě zase mráz.

Hezké AP by mohlo být třeba Unifi od Ubiqity, navíc je můžete spojovat do větší sítě, jsou i ve verzi pro exteriér, takže můžete pokrýt i zahradu.

brambora
hodnocení

Nemám jinou možnost, vše je taženo na půdu. Ale prechozi router tam je pět let a pořád funguje bez problémů.

Mno tak počítejte s tím, že může kdykoli odejít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]