Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím jaky os si vybrat

Od: begi25® odpovědí: 34 změna:

Zdravíp poradce.Muj notebok Thosiba ma už 13 let a win 7.Budu kupovat nový notebok,a tak se chci zeptat co je menší zloWin 10 home nebo win 11 home.Z kazdého mám strach co se píše.Nestojím o žadny jiný.A taky bych chtel poradit,jestli si mám koupit Lenovo-Asus nebo Hp.Prý hp odcházi zakladní deska,to sem se dočetl*nevi*.De mi spíš o kvalitu .Mám rozpošet 15 000 kč-nehraju hry.Snad sem to napsal dobřě,pokud né omlouvam se.Sem duchodce-laik.Moc děkuji za info*tanec*.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A co se tak píše o tom, z čeho máte strach?

Lenovo, Asus, HP, všechno se to prakticky montuje na Taiwanu v otrockých továrnách a je to na jedno brdo. Ty historky z netu, že tamto je lepší než ono jsou subjektivní názory uživatelů. Zase není potřeba podléhat panice, když vám ten krám má umřít ať má jakoukoli "značku", tak stejně umře.

Windows 10 s novým přístrojem nekoupíte. Leda přístroj bez operačního systému a desítky si tam nechat nainstalovat.

Za 15 tisíc pro své potřeby doochodce si kupte cokoli je na trhu. Kvůli očím s co největším displejem, s minimálně 8 GB RAM.

kdyby si koupil za 5 tu bazarovku, může si dokoupit za 10K slušný monitor. Jako důchodce s tím asi nebude běhat po klientech ;)

No tak grafika v té bazarovce by mu ten velký drahý monitor asi nestíhala, ale displej stačí za tři litry.

A co koupit s 11kama, na insatalovat přes microsoftí weby W10 z USB a klíč se aktivuje přes UEFI s továrním W11 a jedu W10?

@gumidek Pán je laik, takže jedině někoho, kdo to ovládá.

26.04.23 18:49

;)

hodnocení

2x

bazarový ELITEBOOK HP za 3-5tis s W10 a zbytek si nechte na doplatek za energie

doplněno 26.04.23 16:13:

To vaše lenovo za 15 tis nové bude mít horší parametry i vlastnosti než bazarové HP 840 G3. Nejen že bude horší, ale také méně vydrží.

Proto doporučuji - nevnucuji.

Kupte si NTB dle libosti a třeba podle barvy. Jestli OS W10 nebo 11 je nemožné doporučit, protože nežijeme váš svět a návrh by vás mohl rozčílit.

Ale z těch dvou systémů bych asi doporučil LINUX.

hodnocení

Pro jmlc odpověd.ja tušil že mezi prvni se mi ozve chudáček človíček,ktery nedokaže pochopit moji otázku,Prosím,už nikdy nedavejte jedovaté sliny ,když se někdo slušně ptá a prosí o odpověd.Velmi si vážim odpověd co mnš pochopí.Odhlas te se z poradny,prosím.*zed*.

@begi25 Ale jako čistě praktická rada to nezní špatně. Pokud jen prohlížíte internet, tak stroj za 15 000,- úplně nepotřebujete...

@jmlc Tak je fakt, že starý HPéčka vydrří hodně. Já mám 12 let starý HP 6560b. Je to tříkilová plotna, vydrží fyzicky hodně a když se potuní RAMky a SSD, tak je to OK. Akorát na tebe mladý koukaj jak blázni, když to někde vytáhneš, Tam jsou ještě ethernet a VGA konektory *smich*.

Z práce jsem odkupoval G1-G3 a rozdával na různé akce (covid, ukrajinci atd) - všichni byli naprosto spokojeni. Jeden jsem třeba dal kamarádovi pro komunikaci s CNC strojem - koukal jako blázen, že jeho nový NTB nedokázal modelovat 3D, ale tento "starý krám" to bez potíží dokáže. RAM 8 - 16GB, SSD 240 GB - to je naprosto dostačující.

Nová géčka mají HDMI výstup - takže to pustit na TV ve FHD není vůbec problém.

Nechápu lidi, co si radši koupí "nový", byť to má naprosto příšerný výkon - jen aby měli něco nového. Pak mi brečí u dveří, že jim ten jejich nový NTB nefunguje, jestli to dokážu oživit.

Jo, my jedno HPéčko máme v práci u raznice. Šasi je úplně dodrbaný, displej poškrábaný, chlapi si o hranu laptopu otvíraj pivo, ale funguje tam všechno, a když tam chtěli dát nějaký ten papírovej noťásek se šmatlacím displejem, tak mechanici ajťáky hnali svinským krokem.

Naprostý souhlas se vším co napsal "jmlc".Pán od něj dostal radu k nezaplacení a ještě na něj plive...

Neuvěřitelný.

hodnocení

1x

Jak píše @ernie - na značce, které uvádíte nezáleží. Nový prodávají s Windows 11. Spíše si napište svoje požadavky, zkontrolujte a vyberte. Například požadavky:

- antireflexní monitor
- snadné čištění klávesnice nebo vodo/prachotěsná, klávesnice s číselnou sadou
- snadný samostatný přístup (krytka) k ventilátoru pro pravidelné čištění
- možnost dvou snadno přístupných SSD/HDD (klonování, zálohování)
- USB 3
- jack na sluchátka ...

a podobně.

Vyplývá mi, že bude užíván spíše nemobilně. Potom je dobré mít v lapťopu konektor na připojení káblem na síť/ethernet/Internet RJ-45.

mnd®

To ještě existuje?

Pokud už to bude na stole tak zrovna dokovací stanice je lepší varianta než mít nějaké požadavky na otvory :D

RJ-45 - nejspolehlivější pro přenos dat - například

Není lepší thunderbolt?

Thunderbolt ( popis) rozhraní slouží k připojení periférií (tiskárna, externí disk, fleška ...). Thunderbolt není k připojení Internetu (ethernet), tedy k přenosu dat na sítích.

I tu síť přenese. V portreplikátorech je normálně síťovka a pak thunderbolt jde do PCIex sběrnice. Může běžet i na 10Gb/s na LAN

applemix.cz/...

karel556*
hodnocení

1x
Taky přidám svůj tip: gigacomputer.cz/...

hodnocení

0x
Já mám Win 11 na dvou noteboocích a jednom PC a nemám žádný problém. Většinou si stěžují lidé co mají win už nějak nabourán
Většinou nějaké čističe, zrychlovače atd...
doplněno 26.04.23 15:06: Mám HP
hodnocení

Děkuji moc.

futra

Souhlasím,máme Win 11 a taky noťas HP.

Hlavně Win 10 končí za dva roky podpora :)

tj
hodnocení

0x
Už jenom Win 11. Protože Win 10 je starý systém. Nemá cenu si na něj už zvykat. Koupil bych cokoliv od HP, Dell (střeva jsou podobná s ostatními značkami, ale provedení šasi mají lepší a obecně vydrží déle, i když výjimky se najdou). Čím více peněz investujete, tím více výkonu dostanete. Určitě bych nebral nic pod 10 000, jak tady někdo zmínil (doufám, že jen ze srandy), protože to jsou vyhozené peníze. Kolem těch 15 000, se dá pořídit něco průměrného "na nehraní her". Jelikož nebudete na NB hrát hry, zajímejte se v první řadě o výkonný procesor a velikost RAM, případně velikost a typ disku (SSD značně urychluje práci a celkový chod). Grafická karta pro vás nebude rozhodující.
Ve druhé řadě bych určitě řešil velikost obrazovky a ne/přítomnost numerické klávesnice.

fiala
hodnocení

0x

Mám linux, protože se mě nechce platit cca 2000kč za Windows. Linux je zdarma a má nižší nároky. Prostě koupíte pc bez OS a nainstaluje Vám syn a tak.

S počítačem koupené Windows (nepřenositelné) stojí méně jak 1000 Kč dle nějakého soudního rozhodnutí v Česku, při "vrácení" licence, tedy že kupující nesouhlasil s podmínkami firmy Microsoft. V podstatě obchodní marže rozdíl v ceně bez OS a s OS neumožní zjistit cenu takové licence. Osobně provozuji Ubuntu snad 20 let (Linux distra od 1996) a kupuji HW i s Windows, které jsou potom v kompu bez užitku (mám dual boot), případně k pokusům.

tadeassvozi
hodnocení

0x

No možná spíše doporučuji win 10 home, protože mi přijde přehlednější. Ale i tak to si win 11 může být dobrá zkušenost.

zlo
hodnocení

0x

Obojí je zlo. Nevybereš si. Jediná možnost je linux a na něm na virtual boxu Windows jen pro nejnutnější použití. Kupovat Windows = kupovat malware.

google je taky malware. Nemysli si. Co dneska není.

hodnocení

Zpráva pro jmlc.Moc se stidim zato,že sem reagoval neskutečně hloupě co ste mi napsal.Ja v rychlosti čtení sem to pochopil,že si zemně dělate srandu.Prosím omlouvam se.*plac*.

Není třeba se omlouvat ;) ani se stydět

- já doporučuji to, co v okolí praktikuji a s čím jsou známí a kamarádi nebo i rodina spokojení... Nemusí to být vždy zrovna logické z pohledu tazatele a ne vždy to musí být rada správná - pro to někdy prostě chybí zásadní informace, která je tazateli zřejmá, ale nám neznámá...

Přeji šťastnou ruku při výběru.

Mimochodem - já mám sice stolní PC, ale NTB také - mám ho na dokovací stanici a běžně na něm napojeny 2 monitory 24" - jen minimálně NTB vyjmu z dokyny a vezmu na výlet po světě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]