Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrátit se zase na sociální sítě po letech?

Od: anonymmouse odpovědí: 21 změna:

Ahoj,

asi v roce 2018 jsem si po devíti letech zrušil účet na FB. Ze začátku jsem to bral jako sice poměrně radikální,ale správné rozhodnutí. Můj poslední příspěvek tam byl koneckonců asi z roku 2014 a většinu lidí, kteří tam dávali jen samé nesmysly, jsem si sundal ze zdi. Moji nejdůležitější přátele FB stejně ani už v té době neměli a nebo byli jejich účty už neaktivní. Jenomže nejsou přeci jen nejdůležitější přátelé. Jsou i ti méně významní nebo jen prostě známí. Nebo jsem potkal nové přátele, kteří ale nějaký profil na sociální síti stále mají. Vysledoval jsem, že se okruh lidí z mého okolí za posledních 5-10 let úplně ztenčil vlastně jen na ty nejskalnější kamarády a o ostatních nevím prakticky nic. Přijdu si takový trochu sociálně "zazděný".

Tak si říkám, jestli jsem před léty neudělal až příliš radikální krok, protože i když jsem tam moc nechodil, a teď bych se docela i vrátil (v určité míře) a starý FB účet by se hodil. Znovu si ho ale zakládát a dávát podruhé dohromady staré kontakty (někdy už dávno mrtvé) mi přijde nesmysl. Zvlášť, když obecně údajně aktivita na FB upadá a v kurzu je spíš Instagram. Tedy bych si založil spíš ten. Co myslíte? Vrátili byste se na sociální sítě po druhé v životě?

Díkec.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Udělal jsi správně. Sociální sítě jsou o hovně. To je jen kdo se kde a co sežral, vypil, co si oblékl na sebe, kde kdo ztratil psa nebo kočku a nakonec nesmí chybět pár fotek dětiček ve sto různých pozách. A ze všeho nejlepší jsou profily ženských. Každá má profilovou fotku, jak kdyby si jí printscreenla z Playboye a ve skutečnosti většinou strašák do zelí :)

Jen můj názor, ale za mě bych se nevracel, není o co stát. Reálný svět je lepší.

anonymmouse
hodnocení

Díky za názor. ;)

Občas zajdu na jedno malé točené. Že by hovory u stolu měly nějakou hloubku, nějaké závažné filozofické sdělení, hovory s někým známým, když se sejdeme a zkecneme na chodníku ,měly nějaké hluboké téma? Tož to vůbec! Na fejsu je to jako v běžném životě, bla bla bla. Nechápu, proč jedni ohrnují nos nad něčím, čeho se nezůčastní. Ať jsou to seriály, hra, kde lítá 20 milionářů za gumovým nesmyslem, politické debaty, které stejně nic nezmění, 2 vazouni, jak se v kleci mlátí po držkách, až po životy VIP a o hadříkách které na sobě nosí a s kým se vyspali. Každého baví něco jiného a že něčím pohrdáme ještě neznamená, že jsme lepší, chytřejší a světu přínosnější. Se vší úctou, tohle si myslím o "reálném světě".

Babkazov - Tak máte špatné, reálné přátelé. Já mám kamarády, se kterými si máme co říct, a někdy naše hovory mají i velký potenciál. Neumím si představit, že bych tak jako s nimi mluvím osobně, klábosil někde online, ale samozřejmě každého věc, o tom žádná. Jinak to, že se v reálném světě řeší spoutu nesmyslů a zbytečností je pravda. Televizi ovšem za úplně reálný svět nepovažuji, tak je na tom stejně jako ten FB apod., co se přínosu týče. (myslím ty VIP vejšplechty atd.)

hodnocení

4x
To je jako napsat: "Před časem jsem přestal s drogama, už jsem několik let čistej. Teď si ale začínám říkat, jestli o něco nepřicházím, jestli bych zase neměl začít." ;)
anonymmouse
hodnocení

Tohle přirovnání mi přijde torchu přehnané, ale beru to. Pro některé jsou sociální sítě obdobou drogy a lajkování jsou jejich dávky fetu. :D Díky za názor.

Je to především časožrout. Sežerou vám čas, který jste mohl věnovat něčemu smysluplňejšímu. Ale to je samozřejmě věcí názoru a vůbec pohledu na to, co je smyslem života.
anonymmouse
hodnocení

Ano, vím vím. *smich* To byl také jeden z důvodů proč jsem z FB vypadnul.

Tomkk, prosím o radu. Poraďte mi, prosím něco smysluplnějšího a přínosnějšího, co bych, třeba s já, mohla dělat. Za každou radu budu vděčná a věřím, že je nás tady opravdu hodně, kteří tohle oceníme.

@babkazov: Ale vaše situace je přece o dost jiná, než tazatele.

tomkk, mě vyprovokovala ta věta o smysluplnosti. O tazateli víš jak je starý a co je pro něho důležité?

hodnocení

3x

Především je nutno si uvědomit, k čemu je vlastně Facebook (KsichtoKniha).

Je to pro udržování kontaktů mezi známýma a příbuznýma. Je to komunikaci mezi těmi co mají stejné zájmy. Je to pro rychlé domlouvání společných akcí. A dokonce některé firmy FB používají jako rychlý a jednoduchý systém pro svou podporu.

Někdo to také používá k tomu aby se chlubil čímkoliv, komentoval všchno možné a sbíral takzvané známé a přátele. Nic z toho přece není nutné. Já například mám ve svých "přátelích" pouze lidi které osobně znám, eventuelně které mi někdo důvěryhodný osobně doporučil, že má smysl s nimi komunikovat. Jsem členem určitých zájmových fór které se zabývají společnými koničky.

Přítelkyně zase používá FB jako jednoduchou a rychlou platformu pro prodej nějakých nepotřebných věcí.

A vaše zmínka o Instagramu - to je platforma pro sdílení fotek a jejich obdivování. Kdo má něco takového zapotřebí, prosím. Ale vzhledem k omezením a vlastnostem této platformy je naprosto nevhodná pro prezentaci například alb z výletů a dovolených, to je lepší dělat jinde.

doplněno 17.04.23 17:59:

Další velké využití je mezi lidmi kteří nesedí na zadku a cestují. Ve skupinách zaměřených na cestování do určitých destinací se probírají například hotely (které jsou vhodné či nevhodné proděti, jaké tam jsou pláže, jaká strava,...), půjčovny aut, dostupnost turisticky zajímavých míst, kde sehnat předmětu potřebné pro turistiku když dotyčný letí jen "na lehko". Pro letošní cestu na Madeiru už mám na FB domluvenou výhodnou půjčovnu aut, mám informace o místech kam se bohužel nedá dostat protože díky přírodním problémům jsou příslušné cesty zavřené, vím o lidech kteří do míst jako já pojedou ve stejnou dobu a můžeme zkusit udělat nějaký výlet společně.

anonymmouse

Tak toho jsem si moc dobře vědom. ;) Bohužel jsem si tyto pozitivní stránky věci uvědomil, až když jsem si svůj účet smazal, resp. po nějakém čase. Až, když něco nemáte, si uvědomíte, že vám to něco chybí, a že se to vlastně docela hodilo. V době, kdy jsem si svůj účet smazal, jsem byl ovlivněn jakýmsi haló efektem - viděl jsem vesměs spíše ty negativní stránky FB...Jenže pak...Vždycky jsem rád jezdil na kole. V tomto ohledu nebyla o parťáky nouze. Když jsem pak začal chodit na pěší túry, moji kamarádi už na tohle nebyli, tak jsem chtěl najít někoho, kdo by se mnou šel. A ejhle. Neni FB, nebudou chodící parťáci. Takže tak. Tak proto právě otázka - znovu založit nějaký účet nebo se na to vykašlat? *smich*

Vidím to stejně. Mám fb i Insta mnoho let. Každý s tím nakládá, jak umí. Na fb mám přátele, známé i spolužáky. Právě kvůli těm kontaktům. Je milé,když si na Vás někdo po mnoha letech vzpomene. Také na fb najdu plno, pro mě užitečných informací. Jsem například v cestovatelských skupinách, takže když se objeví fotografie zajímavého místa, tak mám alespoň nástřel na výlet nebo na objevení nového místa na dovolené. Nebudu to rozepisovat, mám to v podstatě asi stejné jako Vy. A Insta je o postování mnoha zbytečností a o chlubení, ale na to je jakože určen. I tam ovšem najdu zajímavá místa apod.

mil®
hodnocení

3x

Dal jsem si FB k šedesátinám. Do té doby jsem sociální sítě rezulutně odmítal. Dnes, po mnoha letech, jsem rád že FB používám. Diskuse, výměny zkušeností, prezentování mých neuspořádaných sbírek a koukání co mají ostatní atd. Pro mě je to obohacení v důchodu.

hodnocení

3x

Já bych ten Fb tak nezatracovala... Vždyť tam přece nemusíte být denně?

Já si vloni naordinovala takový "detox", nechodila jsem ani sem, na Fb jen omezeně kvůli skupinám, ve kterých správcuji.

Pokud mě tam někdo rozčiluje, tak ho bloknu *smich* nebo uspím, pokud něco sleduji a už mě to nebaví, tak přestanu sledovat... Jinak je tam spousta zajímavého, pokud bych sháněla např.řemeslníka, určitě najdu tam, někdo mi ho doporučí, dozvím se, co je v mé čtvrti nového, můžete si najít skupinu/y podle svých koníčků, komunikuji s příbuznými a přáteli z ciziny, atd ..

Na Instragramu nejsem, to nemohu posoudit ...

smode2
hodnocení

1x

Ne nadarmo vždycky říkám: "člověk buď žije, nebo je na facebooku". Nicméně musím uznat, že mi kontakty na fb nejednou "zachránily kejhák", neboť jsem se vždy nakonec poměrně jednoduše dopídil toho člověka, kterého jsem třeba někde potkal před 20 lety s partou kamarádů a byl odborník na to, co jsem zrovna potřeboval.

hodnocení

0x

Před pár lety jsem si založil na facebooku účet jen a pouze za jediným účelem - snažil jsem se najít pohřešovanou kamarádku, která účet měla. Uvedl jsem jen ty nejnutnější údaje a čekal, jestli se ozve. Neozvala se. Za to se na mě bůhví proč sesypala hromada žádostí o přátelství od naprosto neznámých lidí, o které jsem rozhodně nestál. Po pár měsících jsem proto účet definitivně zrušil (což dalo dost práce). O znovuzaložení neuvažuju, nemám k tomu důvod. Nemám sice moc skutečných přátel, ale o ty virtuální určitě nestojím.

Kamarádku jsem dodnes nenašel. Její účet už je nefunkční a zmizela z něj podstatná část informací. :(

anonymmouse
hodnocení

Skutečných přátel má vesměs každý jen pár, tak jako tak. Nemůžeme se přiblížit většímu množství lidí získat si jejich srdce, na to není energie ani čas. To je mi jasné. Facebook se spíše hodil, že měl člověk kontakt i s těmi okrajovějšími. Takhle jsem to myslel. :) Každopádně, díky za názor. ;)

Magdon, máte pravdu. Mám účet a na fejs ráda chodím. Došly mi spousty žádostí o přáteství, které s díky odmítám, protože mám ráda přátele z očí do očí. Ale tahle přátelství mají jinou cenu. Jestli dobře chápu, čtou všechno, co napíšete a co ostatní nevidí. Ale beru to jako možnost popovídat si, poznat něco nového, nový pohled. Nejsem jezevec ve své noře. Blbě chodím, televizi zas až tak nežeru, u okna mě nebaví stát a pozorovat sousedy. Takže, co s načatým večerem?

jaj*
hodnocení

0x
Chtěla jsem navštívit babičku, tak jsem šla pěšky k ní, asi 50 km, šla jsem několik dní abych nepoužila něco moderního, vzala jsem si 20 hader na nohy, boty jsou moc moderní. Došla jsem k ní a potkala jsem na vesnici sousedku, od ní jsem si půjčila kohouta a ten chvíli vydával zvuky před jejím domem, stála jsem tam několik hodin a neotevřela. Pak jsem já stopem dom a napsala jsem jí na Messenger a napsala že zrovna byla autem u doktora a domluvili jsme se kdy se stavím a dojela jsem autem. Klidně si jezděte na oslovi když vám to vyhovuje. Babičce jsem volala na mobil že zahraničí, stalo mě to 180 až 200Kč, přes mesenger zadarmo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]