Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může to být vir?

Od: brook odpovědí: 4 změna:
Dneska mi na horní liště telefonu, při zapnutých datech ,naskočila na horní liště ikona takové kamery,a když jsem na ni klikl napsalo mi to, jestli mohu povolit nahrávání kamery, něco takového. Nikdy předtím mi to neudělalo. Na nic jsem neklikal.
Možná zbytečně plaším, ale je to normální z ničeho nic?
Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ed®
hodnocení

0x

Je možné, že se jedná o standardní notifikaci operačního systému, která se může objevit při zapnutí kamery v aplikaci. Pokud jste neklikli na tuto notifikaci a neudělili povolení pro používání kamery, nemusíte se obávat, že by se jednalo o virus nebo malware.

Avšak, pokud se vám stávají podobné záhadné věci opakovaně a bez vašeho zásahu, může být dobré provést antivirový sken a zkontrolovat, zda váš telefon není infikován škodlivým softwarem.

brook
hodnocení

Je mi blbý se takhle ptát ,ale dá se stáhnout nějaký antivir na sken co se neplatí a opravdu funguje?
Já tyhle věci vůbec nepoužívám.
Ale díky za odpověď.

1) Neexistuje žádný dokonalý antimalware. Podvodníci jsou o krok napřed. Je zbytečné používat obdobné programy, když nic nezaručí, ani "léčbu". Je nutné se na internetu chovat obezřetně (přečíst něco o sociálním inženýr/...) . Dnes jsou systémy dostatečně odolné proti škodlivostem. Pochopeno?*cert*

2) Nejúčinnější je zálohovat (ne synchronizovat) do dvou oddělených míst. V případě napadení, obnovit do továrního nastavení (factory reset). Data obnovit ze zálohy. Zpravidlo se užívá na zálohování Goggle úložiště (producent Android) a druhé od výrobce mobilu. Vše se dá provést během 1/2 hodiny.

toki*
hodnocení

0x

Avast je dobrý ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]