Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení domácí sítě a sítě MESH

Od: petrzlamal odpovědí: 13 změna:

Zdravím, tento týden k nám přijde Vodafone namontovat internet přes mobilní síť LTE. Venkovní a vnitřní jednotku dodají oni (huawei b2368-66) , tam nemám možnost volby. Potřebuji dostat internet do čtyřech místností. Ve třech místnostech je po jedné internetové zásuvce a v obýváku jsou dvě. Všechny kabely jsou svedeny na půdu. V ložnici a obývacím pokoji počet zásuvek odpovídá počtu připojených zařízení, tam je to O.K., ale v dětských pokojích je vždy TV+PC na jednu zásuvku takže tam potřebuji rozšířit síť a zároveň potřebuji udělat v domě WIFI síť a to tak, aby tam byly dva MESH routery a komunikovaly mezi sebou přes kabel, protože budou v dětských pokojích, které jsou v protilehlých rozích domu takže propojení vzduchem nepřipadá v úvahu. Napadají mě dvě varianty viz přiložené foto. Můžete mi prosím poradit, jestli je některá z variant možná tak, aby MESH wifi fungovala a zároveň prosím o radu do kterých zástrček (WAN/LAN) na routerech kabely zapojit. Router už snad nastavit zvládnu. Vím, že jeden musí být jako hlavní a druhý nastavím jako zařízení MESH. Děkuji předem za jakoukoliv radu, ale né prosím rady typu natahování nových kabelů do zdi apod., to by doma neprošlo

Zapojení domácí sítě a sítě MESH
Zapojení domácí sítě a sítě MESH #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Nakonfigurovat sit umis, ale kam dat ktery kabel nevis? Zvlastni. Ani jedno z reseni cos nakreslil bych nepouzil. Kdyz uz, tak bych vysel z obrazku 2, misto switche dal router (ubiqiti edgerouter x) a misto tech archeru obycejne ap. Bude to levnejsi a spolehlive. Mesh vubec nepotrebujes, kdyz jim das stejne ssid a heslo, zarizeni si s tim poradi.
Z ceho tam jsou stropy a steny?
petrzlamal
hodnocení

Ja MESH nepotrebuji, ale deti hraji na mobilech online hry a prebihaji z pokoje do pokoje. Zdi jsou ytong, strop sadros, vata a castecne nad izolaci polozeny OSB desky aby byla puda pochozi. Nakonec to ale udelam jinak, po nazorech jinych lidi na jinem poradnim serveru to udelam jinak. Huawei hlavni router, z LAN0 zapojim jeden detsky pokoj kde archer bude jako jako AP, z lAN1 druhy detsky pokoj kde bude druhy archer opet jen jako AP. Do archeru detem zapojim PC a TV. A do LAN2 dam swicht a napojim zbyle 3 UTP zasuvky do kterych napojim TV v loznici, TV a PC v obyvacim pokoji. Tak si myslim ze to bude fungovat urcite a od MESHe tedy upustim a nemusim ani nic investovat protoze ty 2 archry mam doma. Takze vlastne varianta 1 kde archery budou jako AP.
K tomu MESH. Mám ho doma tvořený ASUSem (RT-AC88U hlavní router a ZenWifi XT8) a nefunguje to tak dobře, jak si představujete. Když přejdu od jednoho routeru k druhému, tak se mobil sice připojí k druhému routeru, ale dočasně ztratí připojení k Internetu (tak třeba na minutu). Tzn. pro hraní her a přecházení z pokoje do pokoje to není, protože hra ztratí připojení a zahlásí se jako offline.
Čekal jsem od MESH víc.. Možná to je tím, že XT8 má AX wifi a AC88U jen AC, to netuším.
Jinak když budete mít oba Archery jako AP a nastavíte jim stejnou wifi, tak to bude fungovat podobně jako MESH.
dtd

@petrzlamal Desiva predstava, deti s adhd prebihajici mezi pokojema hrajici na mobilu, s nahratyma hlavickama od tech Archeru :))

Hlavne zkontroluj ze to budou mit od hlavy tak 4 metry minimalne :))

Vis, k cemu slouzi MESH? Zjevne VUBEC!

@previt zrejme tomu taky nerozumis, ja zadny mesh nikdy nemel, jen 2-3 ruzne AP (tedy ani ne stejneho typu) spravne nakonfigurovane (stejna subsit, rezim AP, stejne ssid/key/wpa2 a hlavne jiny kanal) a pri prechodu vypadek <1 sekunda.

...myslel jsem ze pri mesh ma byt vypadek jeste kratsi a NE 1 minuta, co je to za blbost?

dtd

@Previt nemas to nahodou v rezimu router tedy ze se ceka na nove prideleni DHCP a internet je logicky minutu nedostupny!?

Musi to byt ve stejne siti jako Ap a ne router, a musis mit jediny DHCP server, na tech dalsich vypnout. Bavim se o normalni konfiguraci i ruznych zarizeni od ruznych vyrobcu.

Pokud bys mel jiny ssid, tak ten signal zase neodtrhne a visi stale na tom slabem.

Posledni moznost je nekompatibilita, se kterou jsem se nikda nesetkal. Normalne to takhle preskakuje i mezi 2 a 5Ghz, kdyz se to spravne nastavi, jak jsem popsal. Vypadek tak 0,8 sekundy, testovano na VoIP prenosu, kde to je hned poznat, spustenym ping, wlan testerem.

@dtd: promiň, ale je vtipné napsat někomu, že meshi nerozumí a v té samé větě "ja zadny mesh nikdy nemel". Už dřív jsem si řešil rozšíření wifi v bytě přes více různých routerů a opravdu vím, jak to nastavit.

Každopádně v rychlosti k mému MESH - DHCP je samozřejmě jen na routeru (dvojitou NAT dělá jen někdo, kdo to nezná) a konfigurace meshe se u ASUSu dělá v nastavení routeru anebo v appce na mobilu. Je na to i přímo průvodce, kde si člověk zvolí backhaul (ethernet, wifi a pokud wifi, tak jaké 2,4/5,0GHz), slave jednotky, umístění jednotek, útlum v dB při kterém se předá zařízení + hromady dalších věcí. Nastavení wifi je automaticky převzato z hlavního routeru (SSID, subsíť/key/šifrování...). Jednotky si mezi sebou předávají zařízení korektně, jen po předání není z nějakého důvodu appka online (en Chrome se zotaví mnohem dříve) a nejrychleší způsob zotavení je off/on wifi na mobilu a následný restart appky.

Proto jsem přemýšlel, jestli to nemůže být rozdílem v AX/AC wifi při předání klienta, jestli pro AC a AX nejsou třeba v mobilu různé chipy (HW), tzn. jiná MAC adresa po přechodu atd. Ale každopádně alespoň u mě funguje MESH hůře než předchozí použití druhého routeru jako AP (a to bylo cca 5-7 let zpět na starých Netgearech)...

hodnocení

0x

Se zapojením bych vyšel z varianty č. 2 jen s těmito rozdíly:

- LAN 0 z Huawei půjde do WAN portu Archeru v dětském pokoji 1 (hlavní router), switch na něj nebude připojen

- switch bude napojen na LAN port hlavního routeru

- Archer v dětském pokoji 2 bude z LAN portu napojen na switch

- Huawei nastavit jako bridge (aby se zabránilo dvojitému NAT), tzn. routovat bude hlavní router

petezlamal
Dekuji za odpoved, tak bych to udelal, ale problem je ten ze do detskeho pokoje vedene jen jeden kabel to znamena ze zapojim kabel do WAN ale z LAN uz nikam nenavedu. Kdybych nebyl omezen kabelama, tak bych to zapojit zvladnul,aty ty moznosti nemam, tahat nove kabely do zni mi doma neprojde (mame nove vymalovano a na dvou zdech je bridlicovy obklad), tam nic zasekat do zdi nelze.
dtd

TIP: Z jednoho kabelu muzes prece udelat v pohode "dva" kabely pres spliter redukci, pokud ti staci rychlost 100 Mbit full duplex. Myslim ze staci, s ohledem na ten obstarozni Huawei a Vodafone :)

My nezname dispozici bytu ani skladbu sten, ja mel na obrovskym starym baraku kde je asi 20 aru jedno, slovy JEDNO WLAN zarizeni (integrovany xDSL modem s 2 a 5GHz a anteny jsou tam max 3 cm integrovane v kokpitu - slo o prastary AVM 7390 a maka dodnes - jiste, bylo nitno si velice vyhrat s umistenim a nasmerovanim :) a na zahradu poustim druhe smerove. Ty mas vlastne 5 ruznych zarizeni (ten vodafone vnejsi a vnitrni jednotka da za dva, uz jen to bere pres 10Watt) a myslim ze o mnohonasobne mensi pozemek - tvuj navrh je ale podle me chybny navrh.

dtd
hodnocení

0x

Dobry smazeni mozku do detskych pokoju :) Budou teple hlavicky ...

Btw ten stolety Huawei neumi 5G. Tak hlavne zda to monter smluvni firmy, ktera ma smlouvu s vodafone (tedy 3 strana, ty jsi 4 strana) bude vubec ochotny montovat na strechu, pak nam napis zda nemlel jak je to zbytecny a ze to staci na okno :))

petrzlamal

Ten router samozrejme 5g umi, nevin kde jste prisel na to ze neumi. A antenu samozrejme na dum pripevnik, konkretne po domluve ji privrtal na fasadu. Zajimalo by me jak jste si predstavoval ze by tu antenu dal za okno? Viz obrazek.

A k tomu poctu stran jste prosim dosel jak? Ja a vodafon jsem 2 strany, technik je treti strana a ctvrta jsem zase ja? :)

Zapojení domácí sítě a sítě MESH #3
petrzlamal
hodnocení

obrázek anteny se nezobrazuje, tak tady je odkaz:

google.cz/...

Myslíte že je to antena, kterou technici montují za okno?

dtd - máš pravdu, děti je potřeba kultivovat, ne je podporovat v takových hloupostech. Co z nich pak vyroste. Potřebují kromě učení nějaký sport a kulturu. Ne sedět stále s mobilem v ruce. Ale je věcí rodičů, když z nich budou mít lemply, kteří nebudou nic umět a budou se bát "vylézt i na židli".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]