Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zjistit odesilatele e-mailu?

Od: petrs odpovědí: 6 změna:

Ahoj,

je možné zjistit z jakého počítače byl odeslán e-mail? E-mail může být vytvořený např. na seznam.cz, samozřejmě si tam někdo může zadát jakékoliv jméno a pak někomu škodit, v podstatě je to anonym.

Je zjistitelný počítač, ze kterého byl e-mail odeslán? Existují IP adresy, ale moc se v tom nevyznám. Je pak poznat např. ve kterém městě (třeba info od poskytovatele internetu) bylo vstupeno do e-mailu a odeslán anonym? Nebo by mohla být zjistitelná konkrétní domácnost nebo firma, určitě to má poskytovatel internetu něčím rozlišené.

Byl jsem velmi poškozen anonymními maily, tak mě zajímá, co by mohla Policie dokázat zjistit.

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Seznam určitě údaje jako IP, z jakého zařízení byl email odeslán/případně na jakém zařízení se uživatel přihlásil k dispozic má. Jenom je nesmí dávat veřejnosti, jestliže si to PČR vyžádá soudní cestou můžou tyto údaje PČR předat. Ale jestliže byl odesílatel chytřejší pořídil si VPN, takže zjištění IP adresy je to pak daleko složitější.

hije
hodnocení

4x

Popis jak presne jsi byl poskozen a cim to prokazujes

reknu ti presne co muzes delat

hodnocení

2x
Klepnutím na hlavičku mailu nebo u seznamu na "další akce" by se měla rozbalit celá hlavička mailu včetně IP adresy ze které mail odešel. Taková informace ale bohužel v naprosté většině případů neukáže prstem přímo na ip odesílatele ale jen na první veřejnou IP za kterou může být půlka vesnice která používá stejnou wifi firmu. A navíc každý jen trochu chytrý " škodič" použije VPN která přesměrováním přes proxy adresy třeba v Brazílii jeho identitu skryje.

jano123
hodnocení

0x

Každý poskytovateľ internetu je zo zákona povinný 3 roky

uchovávať IP adresy, pre prípad zneužitia, alebo tresného činu.

Nemyslím tým napr. Seznam, Centrum a pod...

ale O2, Telekom, Orange a pod...

Tak je to na Slovensku, myslím že aj v ČR.

hodnocení

0x

Ak je ta osoba, ktora vam udajne velmi poskodila dost hlupa, aby nepouzila zakladne opatrenia ako VPN, tak na ziadost policie je mozne vyziadat u poskytovatela internetu a mailov podrobne data. Vy ako sukromna osoba narok nemate.

Co presne sa stalo?

itik
hodnocení

0x

Tu informaci zná poskytovatel emailové schránky. Ale já mohu taky ze svého počítače odeslat email přes SMTP server. Nemusím se nutně přihlašovat na SMTP server seznamu, já si to odešlu ze svého SMTP. A potom přes proxy server je možné maskovat IP adresu, ale to většina lidí nepoužívá, protože se za to platí. Já mohu klidně odeslat email o objednávce zboží a předstírat, že jste to odeslal vy. Mohu to taky odeslat z hostingové služby. Ale tyto služby i poskytovatel internetu monitorují provoz co kdo odeslal z jaké adresy kam. Tedy zjistit se to dá, ale musel by daný člověk využít prostředků ke zjištění těchto chráněných informací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]