Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor do PC

Od: itik odpovědí: 13 změna:

Když si koupíte do PC ventilátor, podle čeho PC pozná, že má snížit otáčky? Pokud vím, tak ventilátory co tam mám, nemají teplotní čidlo, protože tam jsou jen tři piny. U ventilátoru CPU a GPU tam je to jasný, tam je to podle teplotního čidla, ale u třípinových?

Zadruhé by mě zajímalo kde sehnat redukci nebo jak se této redukci říká, když mám 2x ventilátory na 4 piny, ale v desce mám 3 piny a chci to zapojit. A tady mám právě obavy, jestli to nepojede na plný koule, že by to dělalo moc hluk, i když max. RPM tam je asi 1850 ale "výtlak"F3 a jedná se o tiché ventilátory (zn. Vardar). Jinak tedy mě jde o ventilátory, které budou externě mimo skříň k diskové skříňce a tak mě napadlo možná koupit přímo něco jako je toto?

czc.cz/...

Jenže nevím zda je to kompatibilní s Vardar pro 120mm ventilátory a spíš bych hledal levnější řešení pro 2x.

Další problém je, že bych potřeboval, aby se to spínalo když se sepne skříň PC. Protože když je to externě a já bych to zapomněl zapojit, tak se mi upečou disky. A to nechci.

Ale bylo by super, kdyby se to zaplo po zapnutí skříně a běželo ještě 3 až 5 minut do vychlazení disků.

doplněno 28.03.23 15:59:

Ještě v souvislost s přívodem datových a napájecích sata kabelů do skříňky ve které budou ty ventilátory jsem uvažoval o tom zda oddělit kable od sebe a povedlo se mi najít zajimavou otázku a odpověď na ni. Může to být předmětné, když zvážíme, že přídní napájecí kable mohou ovlivnit citlivý přenos dat přes SATA.

doplněno 28.03.23 16:19:

Musí se ventilátor nějak udržovat, aby vydržel proklamovaných 50 000 hodin MTBF?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

2x

Důležité jsou dva první dráty - napájení.

Třetí (většinou žlutý) drát posílá dva pulzy na otáčku ventilátoru. Respektive je tam otevřený kolektor, aby byly pulzy, musí mít deska pull-up, což taky má.

Čtvrtý (většinou modrý) je na PWM regulaci otáček. Očekává se zatěžovatel od 20 do 100% (ventlátory většinou nabíhají někde pod 10%, ale nad 20 musí naběhnout všechny), modulační kmitočet 20-25 kHz (kdysi jsem dělal regulátor a 16kHz (vycházelo to jako 8MHz/256/2) je taky v pohodě).

V biosu se dá nastavit, jestli se má regulovat napětím nebo PWM. Záleží na desce, na kterých výstupech tuhle regulaci má (skoro všechny to mají jen na CPU, dražší pak i na ostatních). Teplotu si měří deska, o té ventilátor neví.

111®
hodnocení

0x

3pin má v sobě praděpodobne Halův generátor co posílá impulzy zpět aby se vědělo kolik točí, může to být i jiné čidlo třeba infra snímač..

itik
hodnocení

Tady někdo píše, že u toho zařízení Noctua NA-FC1 se má zapojit kabel (nejspíš 4 pinový) do desky, aby předal informaci o RPM. Takže tam není třeba ten žlutý signálový vodič, když ho deska nemá na zásuvce. Takže já myslím že by to šlo. I když oni píšou že to podporuje až 3000 RPM a ty ventilátory co jsem si koupil mají power draw 1.44 W každý, což je prd, u toho by se nic na desce nespálilo, ale mě jde spíš o tu možnost zapojit to externě. Teplotu na ventilátorech vidět nepotřebuju, zajímá mě teplota na discích. Není tam uvedena délka kablů, ale to je asi bezpředmětné, když vše bude ležet na stole. Spíš ještě potřebuju vyřešit ochranu datových vodičů SATA co povedou ze skříňky na disky do PC skříně.

111®
hodnocení

0x

občas vyčistit od prachu, záleží jak je dělán, některé mají kuličková ložiska, jiné bronzová samomazná, tam se nesmí dostat třeba benzin...Mazat netřeba žádná ložiska , namazaná jsou z výroby..

tj
hodnocení

0x
Do PC kupuji ventilátory bez regulace otáček, takové, které nehučí. Pokud kupuji obyč, buďto se prodávají s už vestavěným odporem, který otáčky snižuje rovnou, nebo si je reguluji sám pomocí manuální regulace otáček. Takto navržený systém nehlučí, jen tiše šumí. Navíc výhoda, že se nemění hlučnost během hraní, jediná regulace otáček je na GK a to jen nepatrně, kdy v klidu jedou ventilátory na 25% a v zátěži na 40%. Teploty 35 st. V maximálním zatížení kolem 50 st. Vnější ventilátory mám řešené vyvedením jednoho kabelu ven ze skříně, koupil jsem si nějaké lepší opletené a pogumované. 95% externí kabeláže k ventilátorům je tažená v elektrikářských lištách s velice podobným dekorem, jako má stůl, tedy nepřekáží, nehrozí jejich poškození a splývají se stolem. Řešení kabeláže není problém, prodává se hafo různých rozdvojek, přechodek a jinak přechod ze female 4 pin na male 3 pin jsou vzájemně kompatibilní. Horší je to obráceně, ale stačí pouze opatrně odříznout jednu hranu 3 pin female a v pohodě tam 4 pin male zastrčit.
Ventilátor do PC
Ventilátor do PC #2
Ventilátor do PC #3
itik
hodnocení

Posílám virtuální lajk. Díval jsem se do PC a je tam minimálně jeden 4 pinový volný. Super.

Řeším celou skříňku s diskama externě umístěnou. Jsem schopen koupit 4 datové kable sata 1m, a vyjde to tak tak. Ale problém je že nikde nemůžu sehnat ty 22pinové (?) kable pro napájení sata (široké černé plastové přípojky). Proč se nevyrání. To je divné. U datových je to jasné, tam jde o útlum signálu a rušení. Ale u těch černých (3.3,5, 12V a země)? Nechápu důvod. Asi si mám vyrobit prodlužovačku sám nebo jak...

itik
hodnocení

oprava, 15 pin je napájení ne 22

tj
Tady je 0,5 m:
mironet.cz/...
Tady 1m: (stránku neznám, nikdy jsem tam nic nekupoval, není skladem, jenom že to existuje)
nc.cz/...
tj
Ten 1m raději tady:
tsbohemia.cz/...
itik
hodnocení

Díky moc tj. *ua*

tj
28.03.23 20:49
Nnz *palec2*

hodnocení

0x

Ventilator potrebuje len 2 piny, zem a kladny pol napajania. Treti je vystup, na ktorom sa objavuju impluzy, ked sa ventilator toci, co umoznuje zakladnej doske predist katastrofe s prehrievanim. Teplotna sonda tam nie je, ta moze byt na inom konektore a zakladna doska podla nej riadi otacky, vid stvrty pin spomenuty nizsie.

Stvrty pin reguluje otacky cez PWM.

itik
hodnocení

Tak co jsem se dozvěděl o tom regulátoru Nocua:

Regulátor se napájí ze zdroje počítače přes dodaný SATA napájecí kabel. Zařízení se vkládá do skříně počítače.

A já myslel, že je to externě umístítelné. Tak to na mě působilo z fotky. Takže regulátor otáček asi nemá cenu řešit.

Potřebuju tedy sehnat 2 prodlužovací kable na ventilátory. Jelikož je volná minimálně jedna 4 pinová díra, mohl bych na konec dát ještě rozdvojku. Ta cena na czc (za dva kusy, na co?) je ale šílená, za tři kusy na tsbohemia, lev/... (mělo by být kompatibilní). Nebo pak levná ale jen 3 pin.

Propojení sata kabelů ke skříňce s disky jsem vymyslel tak, že bych se pokusil sehnat 4 kably půl metrové na připojení do desky (takové kde je napájení a data u sebe) a ty bych protáhl ven. Pak sehnat prodlužovací půl metru, takové co jsou na obou stranách spojeny. Asi to není úplně nejlevnější záležitost a popravdě nevím z jakého eshopu objednat, protože nechci aby mi poslali kable přehnuté, ale stočené. Máte s tímhle zkušenost, že by nějaký výrobce přehnul kable do ostrého úhlu? Mě to vadí, protože chci kable natáhnout a vyrovnat a tím se to zbytečně bude namáhat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]