Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdílná velikost dvou 1TB SSD disků

Od: previt® odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

čím to může být, že mají dva 1TB disky rozdílnou velikost? Přesně o 22,36GB (931,1GB vs 953,87GB) - viz printscreen z Macrium Reflect

Rozdílná velikost dvou 1TB SSD disků

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

3x

VYŘEŠENO !

Jako v mnoha případech dříve, pravidlo RTFM poskytlo jednoznačnou odpověď.

Ze specifikací 960Evo a 970Pro vyplývá, že zatímco u 960Evo je 1TB = 1000GB, tak u 970Pro je 1TB = 1024GB.

Rozdíl je tedy 24GB = 24.109 / 10243 = 22,35 GiB

Sakra, já jsem dobrej ! *ua**frajer**klik*

hodnocení

Tak mrknout a porovnat datasheety mě fakt nenapadlo, klobouk dolů! *hej**palec2* A už vůbec by mě nenapadlo, že pro Samsung může mít 1TB dvě různé kapacity. Já už v tom hledal tu SLC cache (TurboWrite fičuru) anebo nějak natvrdo zadané overprovisioning..
lmgify

Já tady teď budu jen tak v tichu sedět, utírat si sliny u pusy ze čtení těch přenosových rychlostí v datasheetech a i nadále honit svůj 5400 rpm 2,5" disk s 12ms seekem. *plac*

hodnocení

Tak jestli sedí někde v NASce, tak v pohodě ne? ;) Ale je fakt, že to je furt prd oproti novému Solidigm P44 Pro...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, z toho obrázku (ani po zvětšení) nelze přečíst vůbec nic. Mohu tedy jen spekulovat, že nejde o SSD stejného výrobce nebo je rozdíl dán formátováním (rozdíl mezi FAT32 a NTFS) či jsou tam poškozené sektory. Zdravím!

doplněno 27.03.23 22:58:

Takže, jak až nyní uvádíte, nejde o identické SSD (nemají shodné označení) a tím je vše vysvětleno.

doplněno 28.03.23 00:23:

Tak vidíte, nevěřil jste a ona je to pravda. Nejsou to stejné SSD, jak jste tvrdil a co je zřejmé i z jejich označení. Asi jste to chtěl slyšet/číst vícekrát a až potom to bylo k pochopení .

hodnocení

Z nějakého důvodu je nahraný obrázek v horší velikosti, než ten, co mám uložený u sebe.

Jde o SSD Samsung 960 EVO a Samsung 970 PRO, oba dva formátovány systémem NTFS a printscreen je udělaný po klonování 960 EVO (Disk 2) na 970 PRO (Disk 3). Tzn. měli by být oba úplně stejné, ale 970 Pro má z nějakého důvodu ještě 22,36GB volného místa.

Poškozené sektory tam nejsou...

Já z toho obrázku teda přečtu úplně vše, a to i na mobilu. Jsou to dva různé SSD od Samsungu, velikost řeší u disku, ne u oddílu (formátování nemá vliv).
hodnocení

K doplnění - jaký je rozdíl mezi 1TB a 1TB mezi různými disky?

hodnocení

Stejné z hlediska dat.
Ono u 99% disků 1TB znamená 931GB reálné kapacity a je jedno, jestli ten nebo onen disk (Kingston, Intel, Adata, atd...). Samsung 970 Pro evidentně patří do toho zbylého 1%..
lmgify

"Správně" by opravdu 1TB měl být 931G(i)B, protože se používá běžná soustava násobných předpon, v tomto případě

1TB = 1 000 000 000 000 bajtů a ne binárních předpon, kde 1TB = 1024×1024×1024×1024 = 1 099 511 627 776 bajtů

hodnocení

0x

Dobrý den, musel byste srovnávat dva identické disky. Toto je zpsobeno rozdílnou kapacitou čipů.

hodnocení

Tak 1TB disk by měl mít tak jako tak 931GB volného místa, nehledě jaké chipy se použijí, ne?

lmgify
hodnocení

0x

Můžeš vytvořit oddíl v těch 22GB na konci?

Protože já jinak vidím dva NTFS 1TB disky s přesně stejnou a očekávanou hodnotou 931GB (1TB = 1012 / 10243 = 931 GiB).

P.S. Nevím, co je těch 22GB.

doplněno 27.03.23 23:46:

Sorry, teď čtu tvoje další odpovědi v této otázce, které se mi předtím nezobrazovaly.

Rozdílná velikost dvou 1TB SSD disků #2

hodnocení

Ano, těch 22GB nealokovaných jsem poté mohl normálně alokovat a navýšit tím celkovou kapacitu na 953GB.

Krásně to je vidět např. v printscreenu diskpart (přes nějž dělám secure erase 960 EVO), kde Disk 1 je ten 970 Pro a Disk 2 je 960 EVO.

Rozdílná velikost dvou 1TB SSD disků #3

tj
hodnocení

0x
Různá velikost alokační jednotky? Pokud máte disky prázdné, znovu je zformátujte normálně ve windows (pravé tl. m. - formátovat). U obou zkontrolujte nastavení NTFS a RUČNĚ nastavete u obou stejnou velikost alokační jednotky třeba na 4096, zformátujte. Pak teprve, pokud bude velikost rozdílná, bych řešil dál co s tím.

hodnocení

0x
Možná nvme namespace... Tedy pokud nejde o sata
Nebo HPA (host protected area)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]