Tak mrknout a porovnat datasheety mě fakt nenapadlo, klobouk dolů! A už vůbec by mě nenapadlo, že pro Samsung může mít 1TB dvě různé kapacity. Já už v tom hledal tu SLC cache (TurboWrite fičuru) anebo nějak natvrdo zadané overprovisioning..
lmgify
Já tady teď budu jen tak v tichu sedět, utírat si sliny u pusy ze čtení těch přenosových rychlostí v datasheetech a i nadále honit svůj 5400 rpm 2,5" disk s 12ms seekem.
Dobrý den, z toho obrázku (ani po zvětšení) nelze přečíst vůbec nic. Mohu tedy jen spekulovat, že nejde o SSD stejného výrobce nebo je rozdíl dán formátováním (rozdíl mezi FAT32 a NTFS) či jsou tam poškozené sektory. Zdravím!
doplněno 27.03.23 22:58:
Takže, jak až nyní uvádíte, nejde o identické SSD (nemají shodné označení) a tím je vše vysvětleno.
doplněno 28.03.23 00:23:
Tak vidíte, nevěřil jste a ona je to pravda. Nejsou to stejné SSD, jak jste tvrdil a co je zřejmé i z jejich označení. Asi jste to chtěl slyšet/číst vícekrát a až potom to bylo k pochopení .
Z nějakého důvodu je nahraný obrázek v horší velikosti, než ten, co mám uložený u sebe.
Jde o SSD Samsung 960 EVO a Samsung 970 PRO, oba dva formátovány systémem NTFS a printscreen je udělaný po klonování 960 EVO (Disk 2) na 970 PRO (Disk 3). Tzn. měli by být oba úplně stejné, ale 970 Pro má z nějakého důvodu ještě 22,36GB volného místa.
Já z toho obrázku teda přečtu úplně vše, a to i na mobilu. Jsou to dva různé SSD od Samsungu, velikost řeší u disku, ne u oddílu (formátování nemá vliv).
Stejné z hlediska dat. Ono u 99% disků 1TB znamená 931GB reálné kapacity a je jedno, jestli ten nebo onen disk (Kingston, Intel, Adata, atd...). Samsung 970 Pro evidentně patří do toho zbylého 1%..
lmgify
"Správně" by opravdu 1TB měl být 931G(i)B, protože se používá běžná soustava násobných předpon, v tomto případě
1TB = 1 000 000 000 000 bajtů a ne binárních předpon, kde 1TB = 1024×1024×1024×1024 = 1 099 511 627 776 bajtů
Různá velikost alokační jednotky? Pokud máte disky prázdné, znovu je zformátujte normálně ve windows (pravé tl. m. - formátovat). U obou zkontrolujte nastavení NTFS a RUČNĚ nastavete u obou stejnou velikost alokační jednotky třeba na 4096, zformátujte. Pak teprve, pokud bude velikost rozdílná, bych řešil dál co s tím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.