Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Disk z vyřazeného PC

Od: lucznik® odpovědí: 13 změna:

Dá se použít disk Western Digital 250 GB z vyřazeného PC jako externí disk a co k tomu potřebuji?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle velikosti disku 3,5 či 2,5 rámeček.

3,5 disky potřebují i externí napájení.

alza.cz/...

...

Předpokládám, že už nikdo nemá IDE (PATA), ale jedná se o SATA disk.

Jinak 250GB je tak leda na vyhození. Ne jen kapacitou, ale i stářím co už najel v PCčku bych ho na nějaká důležitá data nepoužíval. Jen na filmy co lze v případě ztráty opět stáhnout. Rozhodně ne rodinné fotografie a podobně.

Za cenu předělávky vychází nejlevnější hotový nový

alza.cz/...

doplněno 27.03.23 10:01:

Pokud je to notebookový SATA disk, tak mu stačí 5V napájení z USB bez externího zdroje.

hodnocení

1x

Stáhnout Crystal Disk Info, ten disk připojit jako další do PC a zkontrolovat pomocí CDI. V případě, že kontrola dopadne POZOR!, vyhodit a dále se jím nezabývat. Pro použití jako externí disk už tu bylo řečeno dost.

ml1

Na druhou stranu, jako fleška běžné velikosti (nesledoval jsem trh, ale 256 gb flešku jsem kupoval asi před 3 lety, tehdy patřila k větším, běžné bylo 64 nebo 32) by mohl sloužit celkem bez obav.

Na nějaké zálohování bych to ale nepoužíval.

hodnocení

0x

Dá se použít. Záleží pouze na tom, v jak dobrém stavu disk je a jak důležité data budeš na disk ukládat..

Na propojení potřebuješ buď krabičku s rozhraním nebo stačí kabely a pro starší disky je potřeba i napájecí zdroj.

Musíš vědět jaký konektor je na disku (asi to SATA) a pak jakým konektorem to budeš připojovat k počítači.

Existují konektory eSATA a tam můžeš připojit přímo datový kabel. Napájení disku musíš řešit nějakým zdrojem.

Pak existují převodníky, kde jeden konec zapojíš do USB na počítači a do správného konektoru připojíš disk. Někdy jsou i s napájením z USB, ale starší a větší disky potřebují samostatný napájecí zdroj (při napájení z USB se plotny disku neroztočí).

hodnocení

0x
V dnešní to už trochu je "zášlé" způsob takto nizka kapscita, obzvlášť 125kč disk, při ceně rámečku 200 ne nedejbože 500 v drahých ršopech nebo za 999 v planeu a dalších skanzenech) se t prodraží...

makk
hodnocení

0x

Dá. Ale musí mít napájení a samozřejmě i datové připojemí. Existují i adaptéry buď přímo dělané jako externí disk, tedy, že ten disk je v krabičce a z ní už se připojí jen napájení a USB, nebo je vlastně totéž, jen ten disk není v krabičce a není to tak komfortní, ale zase to třeba umí i staré ATA disky.

ml1
hodnocení

0x

Záleží na cíli. Nejuniverzálnějčí je převodník USB na SATA (nebo IDE?, to snad ne, ale co pamatuju IDE se dělaly do 500 GB takže to nelze vyloučit). Samozřejmě s napájením (ne vždy je napáječ součástí dodávky). A nejlíp USB3 protože i takový starý disk bude rozhodně rychlejší než sběrnice USB2.

Potom je tu eSATA, ale to se tak 10 let u počítačů a notebooků nedělá. Ono to ani nebylo nijak extra pohodlné, bylo to prakticky stejné, jako vyvedení si sata kšandy ven.

hodnocení

0x

Existují 3 možnosti:
- adaptér
- rámeček
- dokovací stanice
Každá z možností má své výhody a nevýhody. Podívejte se na nabídky a porovnejte s vašimi prioritami.

itik
hodnocení

0x

Dá, ale záleží na tom co je to za disk, jak je starý apod. Těžko říct když neznáme jeho technický stav. Pošlete výsledek analýzy programem CrystalDiskInfo.

karel556*
hodnocení

0x
Ano dá, potřebujete např.toto:
czc.cz/...

To je dobrý tak pro ajťáky, kteří tam disky často dokují a mění jeden za druhým. Normálnímu laikovi stačí jeden uzavřený sešroubovaný rámeček.

karel556*
Tak jsem asi ajťák, to jsem nevěděl *smich*, mám 4 HDD a používám je jako externí úložiště, fotky, programy, domácí videa, prostě archivy, v PC 2x M2+ 2 HDD, nemusím je mermomocí cpát do bedny, ale pravda, na jeden HDD asi přepych.

Mě stačila vystrčená SATA z bedny.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]