Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MapGrabber - mapy.cz

Od: ann* odpovědí: 2 změna:

Zdravím,
jde s MapGrabber pracovat i v současnosti?

Mapy.cz již generují jiné url. Navíc po zadání bodů program nepřepíše url a i když zkusím vygenerovat / dát náhled nad defaultně zadanými body, tak dostanu jen bílý čtverec.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml
hodnocení

1x

Vidím, že dotaz visí bez odpovědi. MapGrabber neznám, používal jsem jiné programy (respektive jeden trial, který mě neoslovil, tak jsem si naprogramoval svůj). To vše je dávnou minulostí. Nyní získávám data přímo z OSM tiles.

Popíšu původní přístup: Program dělal print screen zadané oblasti na obrazovce a posouval obrazovku o potřebnou velikost. Ne vždy to dopadlo správně, ale dala se tak na několikátý pokus nasnímat mapa, která přesahovala obrazovku z libovolného serveru, kde se posouvá tažením myši (mapy.cz, google ale i jiné). Získaný obrázek bylo potřeba spojit (můj program to nedělal, protože na to jsem měl jiné nástroje). O něco později jsem objevil OKMap, pro něj bylo potřeba takové mapy kalibrovat, aby to byla mapa konkrétního kusu Země a ne obrázek.

Okmap ale přešel do režimu trial (starší verze jsou stále free). Tak jsem si přes nějkou okliku naprogramoval svůj (zatím není v podobě, jakou bych mohl šířit) a splnil jsem si sen o bezešvé mapě. Mapu v podobě dlaždic 256x256 pixelů tahám z osm (open street map). On vlastně ten program měl dělat něco úplně jiného, do mapového programu se to zvrhlo (na druhou stranu to neni poprvé, co jsem něco dělal a vzniklo něco úplně jiného). Protože to potřebuju i offline, mám veškeré použité dlaždice uložené na disku (plus do měřítka 12 celou zemi, trvalo asi 2 roky, než jsem to shromáždil, a zablokovali mě jen jednou, i když jsem to někdy trochu s četností požadavků přeháněl). Od té doby mě ostatní mapy příliš nezajímají. Vím, že podobných serverů je víc, jen to dřív naráželo na to, že jsem neuměl dostat obrázek z https (osm je přes http), teď to už umím, ale nemám potřebu.

Nicméně koukám, jak to mají mapy.cz zařízené. URL vypadá logicky, například dlaždice 8/138/86 má url mapserver.mapy.cz/... namísto c.tile.openstreetmap.org/... ovšem tuhle dlaždici mi otevře prohlížeč, ale ne můj program, ten dostane chybu 403 (forbiden). Takže bude potřeba se asi nějak autorizovat, protože jejich dlaždice nejsou takto přímo dostupné, což je celkem normální. Předpokládám, že ostatní jejich mapy se budou lišit v té prostřední části (místo base-m tam bude něco jiného).

Pokud bych měl motivaci se tím zabývat, asi bych přes prohlížeč potřebnou mapu stáhnul, ale mě bohatě stačí OSM, jsem na ní zvyklý (naopak nechápu, jak se někdo může orientovat podle google map, dyť kromě reklam tam snad nic jiného neni).

Já kdysi používal MOBAC, ale mělo to smysl tak akorát pro letecké mapy. Jinak offline je stejně nejlepší použít OSM, ty jsou k dispozici z celého světa zdarma, v mnoha případech i s vrstevnicema a turistickým značením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]