Nejste přihlášen/a.
Tak díky jenykovi, přivedl mě k objevu této technologie NAS.
Ve článku na který jsem se díval bylo několik odkazů na různá řešení.
Tak já mám dotaz jak to funguje. U prvního odkazu (dražší řešení asi za $600) vidím že tam jsou dva LAN vstupy a uvnitře předpokládám že běží linux jako u toho prvního za/...?
Mě by zajímalo toto. Když bych použil toto uložiště k prohlížení internetu, tak aby se k němu mohli připojit až 3 osoby prostřednictvím switche a na druhém LAN vstupu by byl internet, tak prohlíželi by si uživatelé internet přes linux, aby měli zaručenou bezpečnost... Tak uživatelé se mohou připojit k NAS jako z terminálu, ale nevidí potom vzájemně co si kdo prohlížel? Nebo jak by se zajistilo, že každý bude mít svůj vlastní anonymní účet? Musel bych tam ty účty vytvořit a dát dam šifrovaný oddíl home? Nebo jak?
A směřuju k myšlence, že ty tři PC, které se připojí jako terminál, není nainstalován bezpečný systém. A třeba ani prohlížeč. Dal by se ten prohlížeč to spustit z toho NAS? A měl by pak takový NAS dostatečný výkon, aby mohli tři lidi prohlížet videa z prohlížeče? Tj. tři prohlížeče musí jet současně. Teoreticky by na terminálech mohl být všude linux ne? Nebo z Windows XP by asi nešlo spustit prohlížeč, který jede na linuxu v tom NAS?
Ani ne. Mě to jen tak napadlo. Ten domácí web server by se realizoval jak? On je problém v tom co jsem si uvědomil.
Dám příklad na hrách. Dejme tomu že máš byt 4+1 kde bydlí hráči a chtějí hrát nějakou suprovou hru, ale nechtějí zatěžovat svůj PC, neboť by chtěli mít nenáročný PC, neherní, pouze přijímat signál VGA a odesílat I/O signál K/B, myš, joystick. To by ale znamenalo, že takový server by musel mít kapacitu na 4x herní GPU, 4x CPU a 4x RAM toho co vyžaduje běžné CPU, plus ta hra by musela být takto naprogramovaná, aby dokázala toto vygenerovat, že jeden program (hra) by zvládl obsloužit až 4 hráče najednou, tedy co se týče vstupů a odeslání grafického signálu přes HDMI. Takže takový PC by mělo spotřebu jako 4 herní počítače . Jenom proto, aby ti 4 hráči nemuseli mít herní PC, ale běžné vybavení jako klávesnice, myš a joystick a HDMI připojené na TV. Hráči by sice ušetřili za tu hru, za OS, a 4x PC, ale museli by zaplatit slušný prachy za tenhle výkonný PC a tu jednu výkonnou hru pro 4 hráče.
Princip je podobný jako když se v 80-90. letech hrál ping pong nebo něco podobného na televizi jen se připojilo zařízení, ve kterém byla ta hra nahrána a mohli to hrát dva hráči.
A s prohlížečem by to bylo podobné. Vyžadovalo by to čtyřnásobnou kapacitu paměti a výkon, na sběrnicích atd. Superpočítač Asi by nebyl zrovna nejlevnější, ale ano, linux by to snad dal a učetřilo by se tedy na těch OS a dalším HW.
To co jsi popsal, tak to si můžeš někde pronajmout, a pak se k tobě posílá pouze video výstup. Je to něco jako Netflix, alena hry areál ně tam hraješ a pouze přijímáš video.
Samozřejmě všichni hráči musí hrát na stejným super počítači, aby měli přibližně stejnou latenci...
každopádně jsi tedy hodně odbočil z tématu NAS
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.