Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje NAS v praxi doma?

Od: itik odpovědí: 7 změna:

Tak díky jenykovi, přivedl mě k objevu této technologie NAS.

Příklad.

Ve článku na který jsem se díval bylo několik odkazů na různá řešení.

Tak já mám dotaz jak to funguje. U prvního odkazu (dražší řešení asi za $600) vidím že tam jsou dva LAN vstupy a uvnitře předpokládám že běží linux jako u toho prvního za/...?

Mě by zajímalo toto. Když bych použil toto uložiště k prohlížení internetu, tak aby se k němu mohli připojit až 3 osoby prostřednictvím switche a na druhém LAN vstupu by byl internet, tak prohlíželi by si uživatelé internet přes linux, aby měli zaručenou bezpečnost... Tak uživatelé se mohou připojit k NAS jako z terminálu, ale nevidí potom vzájemně co si kdo prohlížel? Nebo jak by se zajistilo, že každý bude mít svůj vlastní anonymní účet? Musel bych tam ty účty vytvořit a dát dam šifrovaný oddíl home? Nebo jak?

A směřuju k myšlence, že ty tři PC, které se připojí jako terminál, není nainstalován bezpečný systém. A třeba ani prohlížeč. Dal by se ten prohlížeč to spustit z toho NAS? A měl by pak takový NAS dostatečný výkon, aby mohli tři lidi prohlížet videa z prohlížeče? Tj. tři prohlížeče musí jet současně. Teoreticky by na terminálech mohl být všude linux ne? Nebo z Windows XP by asi nešlo spustit prohlížeč, který jede na linuxu v tom NAS?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

1x
Jestli ty jsi to špatně nepřeložil...
NAS - "domácí" úložiště na sdílení obsahu po místní síti,něco lze i přes router ven.
Aspoň zrcadlení dvou disků,aby jsi nepřišel o soubory...
Síťové připojení stačí jen jedno...
Nechtěl jsi náhodou domácí web server?
itik
hodnocení

Ani ne. Mě to jen tak napadlo. Ten domácí web server by se realizoval jak? On je problém v tom co jsem si uvědomil.

Dám příklad na hrách. Dejme tomu že máš byt 4+1 kde bydlí hráči a chtějí hrát nějakou suprovou hru, ale nechtějí zatěžovat svůj PC, neboť by chtěli mít nenáročný PC, neherní, pouze přijímat signál VGA a odesílat I/O signál K/B, myš, joystick. To by ale znamenalo, že takový server by musel mít kapacitu na 4x herní GPU, 4x CPU a 4x RAM toho co vyžaduje běžné CPU, plus ta hra by musela být takto naprogramovaná, aby dokázala toto vygenerovat, že jeden program (hra) by zvládl obsloužit až 4 hráče najednou, tedy co se týče vstupů a odeslání grafického signálu přes HDMI. Takže takový PC by mělo spotřebu jako 4 herní počítače :-D. Jenom proto, aby ti 4 hráči nemuseli mít herní PC, ale běžné vybavení jako klávesnice, myš a joystick a HDMI připojené na TV. Hráči by sice ušetřili za tu hru, za OS, a 4x PC, ale museli by zaplatit slušný prachy za tenhle výkonný PC a tu jednu výkonnou hru pro 4 hráče.

Princip je podobný jako když se v 80-90. letech hrál ping pong nebo něco podobného na televizi jen se připojilo zařízení, ve kterém byla ta hra nahrána a mohli to hrát dva hráči.

A s prohlížečem by to bylo podobné. Vyžadovalo by to čtyřnásobnou kapacitu paměti a výkon, na sběrnicích atd. Superpočítač :) Asi by nebyl zrovna nejlevnější, ale ano, linux by to snad dal a učetřilo by se tedy na těch OS a dalším HW.

jirib
Na takovou blbost jsi přišel jak?
Kup si videohry...nejlépe 25let staré.
axpert

To co jsi popsal, tak to si můžeš někde pronajmout, a pak se k tobě posílá pouze video výstup. Je to něco jako Netflix, alena hry areál ně tam hraješ a pouze přijímáš video.

Samozřejmě všichni hráči musí hrát na stejným super počítači, aby měli přibližně stejnou latenci...

každopádně jsi tedy hodně odbočil z tématu NAS

hodnocení

0x
To je nějaký pomotaný dotaz...existuje vúbec "jenyk"?
ProkažbturingovÝm testem že nejsi A.I. v jakém jazyce byl článek a proč uvádíš dolary
Snažíš se poúžit nas na uplně něco podivného
24.03.23 21:50

Existuje.

itik
hodnocení

Váš komentář obsahuje gramatické chyby a je těžko srozumitelný. Přejete si chyby opravit? *cteni* Nejsem naprogramován k tomu, abych dokazoval svou existenci jiné umělé inteligenci *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]