Nejste přihlášen/a.
Přemýšlím že si koupím své první placené VPN. Důvod je ochrana soukromí, toť vše víceméně, ostatní užití VPN mě zas až tak nezajímájí (jako možnost přístupu k obsahu který je z CZ adress blokován atd.). Hlavně ochrana soukromí. Jsem ale v tomto total noob a tak mám pár dotazů k tomuto:
1) Jaké VPN je pro toto nejlepší? Které byste doporučily?
2) Mám wifi připojení k netu, myslím že 60 Mbps. PLACENE VPN mi zajisti ze mi rychlost neklesne nijak a placené VPN jsou schopná zvládnout i 60 Mbps (download)...? (pomalá jsou jen free VPN...? S placeným nebudu muset nic ztrácet ze svých 60 Mbps...?)
3) VPN totálně skryje moji net aktivitu před mým ISP...? Muj poskytovatel připojení k internetu tedy neuvidí jaké stránky navštěvuji, jaká slova vyhledávám atd...?
4) S placeným VPN můžu volně přepínat server a zemi odkud se zdá že jsem připojený bez omezení...? Každou session mužu dělat z jiného serveru/ip/země...? Můžu to měnit jak jen chci?
5) VPN placená nemá žádné důvody proč ji nepoužívat...? Nejsou např. žádné stránky které by blokovali muj pristup jen protože muzou zjistit že používám (placenou) VPN...? s VPN tedy můžu dělat vše tak jako bez VPN, jen s větší ochranou soukromí, ano? "Nevýhody" nejsou žádné?
Děkuji
Nejlepší zhlediska skování identity a přenášených dat před ostatními je Tor prohlížeč, je zdarma. Čílené země jednoduše nende přepínat, musí se upravit soubor v nastavení. Já nemám potřebu měnit pořáď země. Prohlížeč relativně načítá stránky pomalu vzhledem k tomu, že data prochází několika proxy kanály, ale myslím, že by to tam mělo jiť aji upravit.
1, Hlavně nepoužívat vpn, co mají severy někde v pochybných lidových republikách (aby datový tok nešel negde na Slovensko pak přes ČLR a pak do naší zvolené destinace)
2, Když nebude nějaký server přetížen, kdyžtak přepnete... asi ti maximum nezaručí
3, Jo, zjednodušeně (každá) vpn tě skryje od ips (narozdíl od proxy)
4, Bývá to často že si zvolíš jednu zem a ip adresu ti zvolí.
5, VPN se detekuje na webu tak, že jestli je ip adresa na seznamu vpn adres. Na seznamu mohou být aji placené adresy.
1) v tom vám nijak neporadím. Nemám tolik zkušeností abych mohl hodnotit různé placené VPN
2) VPN není vhodné na větší download. S největší pravděpodobností tak budete omezen na rychlosti.
3) ano. Váš poskytovatel neuvidí kde brouzdáte. Komunikace mezi vámi a serverem VPN je šifrovaná.
4) záleží kde a komu platíte za VPN. Většina společností má ale více VPN serverů a vy si tak můžete libovolně přepínat který použijete. Samozřejmě ale jen z těch které budete mít k dispozici.
5) Majitelé webových stránek poznají že komunikují se serverem VPN a záleží tak na nich jestli vás bloknou, nebo ne. Typicky to dělá unsee. Pozor ale.. nemusí znát všechny servery VPN a tak třeba někdy stačí přepnout na jiný server v jiné zemi a rázem jedete bez omezení.
Navíc přidám.. server VPN jen zamaskuje vaši IP adresu, ale stále vás může prozradit internetový prohlížeč, cookies, vaše chování, vaše emailová adresa, atd... Vše ale záleží na vašich důvodech a vašich cílech. Pokud vám stačí jen skrýt se před vašim poskytovatelem, pak vám VPN stačí. Mám ale dojem že máte vyšší cíle
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.