Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kancelářské brýle a monitor počítače

Od: petrmarek* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.

Zajímá mě názor někoho, kdo řešil něco podobného co nyní řeším Já.

Mám brýle na čtení +2,0 a postupně cítím, že mi nestačí. Hlavně co se týká počítače. Bláhově jsem si myslel, že když si pořídím brýle +2,5, že vyřeším problém. Bohužel jsem zjistil, že to není o dioptriích, ale vzdálenosti monitoru nebo i dokumentu od brýlí.

Četl jsem, že tento problém mohou vyřešit "kancelářské" brýle, které jsou oproti čtecím brýlím určeny na vzdálenost 40-60 cm.

Má někdo podobnou zkušenost? Moc se nevyznám v biofokálních/multifokálních brýlích a tak uvítám názor.

Děkuji a přeji pěkný den.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ono by to chtělo zajít k očaři. Poruchy zraku totiž zdaleka nejsou jen o dioptriích. Hodně lidí si myslí, že problém vyřeší tím, že si u Vietnamců koupí za pár korun silnější brýle (dioptrie podle vlastní diagnozy) a s imi si pak vesele dobrovolně ničí zrak. *zed*

hodnocení

1x

K počítači jsem nosila slabší brýle o cca půl dioptrie, než jsem potřebovala třeba na čtení, což mi potvrdila i oční lékařka, že to tak může být, že je to v pohodě.

Spíš jsem dělala krátké pauzy a třeba na 2 minuty koukala jinam a snažila se víc mrkat. Problém je, jak se soustředěně zírá na monitor, zapomíná se mrkat.

doplněno 24.03.23 07:44:

@petrmarek asi byste ty kancelářské brýle měl konzultovat s očním lékařem, jaký a zda vůbec mají benefit? Sám vidíte, že s nimi zde nikdo nemá zkušenost. To, že to propagují prodejci, ještě vůbec nic neznamená, oni jen chtějí prodat.

Chodila jsem leta několikrát v roce na oční, denně kapala na zelený zákal, pravidelně perimetr, nakonec operace, každodenní práce na PC...Pokud by mi kancelářské brýle nějak mohly pomoci, určitě by mi je lékařka bývala doporučila, což se nestalo.

krtek6
hodnocení

0x

Většina problémů s očima tohoto charakteru je způsobena špatným monitorem, protože většina lidí...čti 99%, kteří nejsou grafici, konstruktéři a podobně zaměřené obory kupují ty nejlevnější krámy a pak se díví, že oči trpí...Důvodem je to, že tato množina lidí nechápe a nerozumí těm parametrům. Pro ně je to jen velikost uhlopříčky s nějakým rozlišením a rádoby "hráči" jsou seznámeni ještě s odezvou monitoru...Takže za mě...lepší a kvalitnější monitor..sám to vidím na sobě když jsem u PC v práci s obyčejným monitorem a bolí mě po x hodinách oči a pak doma kde mám kvalitní a je to OK

No to by mělo zajímalo jaký perfektní monitor který neničí oči Vy přesně máte a zbytek populace u PC na světě tedy 99% ! má ten špatný a obyčejný krám.

Děkuji za přesný odkaz na Váš konkrétní monitor který je OK rád si ho zakoupím..

krtek6

@jana222 Naštuduj si nejdřív pojmy jako: obnovací frekvence, typy panelů a jejich vlastnosti, odezvu, flicker, free, blue light, ghosting, jas, nity, Dpi a další podobné technické aspekty, které ovlivňují kvalitu monitoru a jeho uživání v praxi a pak možná vybereš ten správný monitor.

Očekával jsem na 99%...že přesný typ nedostanu a tak se také stalo.Těžko dávat odkaz na něco co možná ani neexistuje.

Tak je lepší to zakamuflovat do odborných slovíček.A vypadat zajímavě..

Fajeřina by byla dát odkaz že jo.. at se podíváme na ten zázrak co nekazí oči.

Přeji zdravé oči u PC všem.

krtek6

@jana222: a já jsem zas čekal stejně urypanou reakci..*zmateny**nevi* nevím proč máš furt tendence se se mnou o něčem hádat...*nevi* ... najdi si monitory značky např. EIZO nebo VIEWSONIC a uvidíš co je to kvalitní monitor...rozhodně teď nebudu hledat nějakej konkrétní, protože to není akce na pár minut..to je akce na hodně dlouho...napovím ti jenom, že ty kvalitnější monitory nezačínají pod hranici 15tis...to co stojí za to je většinou +20tis. Vyjímečně najdeš něco mezi 15-20tis, když sleduješ vývoj ceny a víš po čem máš jít...a když si někdo koupí monitor v hladině 5-8tis tak nemůže čekat zázraky...

hodnocení

0x

Bohužel ale je to tak. Na čtení potřebuju kolem +3, k počítači +1.5 - +2

hodnocení

0x
Tak buď přizpůsobit vzdálenost k monitoru(zas ale nemůže být přehnaně blízko), nebo pořídit brýle na míru k pc. Optikovi musíte říct, na co to chcete. Čtení v ruce a práce s pc jsou různé vzdálenosti. Jinak různé ty rádoby modré filtry na skla za příplateček jsou vyhozené peníze. Sice krásně "fungují" na testeru u optika, ale nejsou schopny filtrovat škodlivou vlnovou délku světla z opravdového monitoru. Jediný smysl dává antireflex...

petrmarek*
hodnocení

Děkuji všem za názor, spíše mi šlo o zkušenost s kancelářskými brýlemi určenými pro čtení na vzdálenost 60 cm a víc.

petrmarek*
hodnocení

... tak jsem se nakonec dnes objednal k optikovi. V pondělí budu chytřejší.

Ještě jednou díky všem a pěkný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]