Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím znalé o poučení. Zdá se mi, že mám pomalý internet, ale když si ho změřím, nerozumím výsledku. Je to dobré, nebo ne? Občas si stáhnu film nebo knihu, jinak jen brouzdám, ale dnes mi nejde ani otevřít fotka, proto jsem si rychlost internetu chtěla změřit. Děkuji.
Rychlost stahování a nahrávání (download/upload) odpovídá základním požadavkům na pomalejší internet a asi i vaší smlouvě. Ale zpoždění (ping) a jeho kolísání (jitter) jsou příliš velké - to není dobrý internet
Na stránkách Netmeter.cz se dočtete, co znamená download, upload, ping a jitter.
Nettest.cz jsou oficiální stránky ČTU, kde si můžete kromě anonymního měření nechat udělat měření certifikované, které může být podkladem pro stížnost na poskytované služby.
16Mbps (tj. 2 MB/s) je více než dost na běžné brouzdání. I dnes to ještě může být nabízené při připojení přes telefon v odlehlejších oblastech, kde nebylo provedeno zlepšení infrastruktury. Umím si i představit, že při nějakých místních připojení přes starší WiFi to bude běžná hodnota. Záleží, kdo je Váš poskytovatel.
Jestli ale nejde otevřít dnes ani fotka, tak to spíše napovídá buď na chybu poskytovatele nebo na zaplevelení Vašeho PC.
Díky. Teď už mi fotka otevřít jde... notebook čistím, zaplevelený by být neměl... bydlím na vesnici a můj tarif od místního poskytovatele zaručuje :
Stahování až 16 Mb/s Nahrávání až 10 Mb/s
Není mi jasné, jestli tomu odpovídá výsledek testu. Ono to dost kolísá. Teď mám např. tento výsledek, viz foto.
Ano, váš výsledek odpovídá tomu, co poskytovatel nabízí.
Předpokládám, že máte připojení přes telefon (ADSL2?).
Bez investice do ústředny v obci nejsou výrazně vyšší rychlosti ani technicky možné a proto nejsou nabízené (nebo pokud jsou nabízené, tak si rychlejší službu neplatíte, ale jak už jsem psal, 16 Mbps bohatě stačí na běžné brouzdání).
> Stahování až 16 Mb/s Nahrávání až 10 Mb/s
Klíčové je v těchto smlouvách to slovo "až". Udaná rychlost je maximální technicky možná, ale vzhledem k tomu, jak je to technicky řešeno (statistické modelování typické úrovně normálního šumivého rušení a typického provozu uživatelů na agregačním bodu), není možné ji garantovat. Někteří poskytovatelé tak mají ve smlouvách, že garantováno je jen třeba 0,2 Mbps a zbytek je poskytován "s největší snahou" ("best effort"), což je právní výraz, který v podstatě znamená, že poskytují nejvyšší možnou rychlost v tom daném okamžiku.
To je ale připojení na Internet přes optiku, ne přes WiFi.
Těšil jsem se, jak si přečtu, že někdo nabízí připojení přes WiFi na 5GHz a dosahuje rychlosti 165 Mbps pro koncového zákazníka. Uměl bych si to představit v "hluchých" časech dne, ne ale ve večerní špičce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.