Ahoj, mám krátce starší NAS od Synology (DS 218J) na dva disky. Zatím ho ve zkušebním provozu provozuju s jedním diskem, a rád bych pořídil dva nové disky. Jde mi o to, jestli někdo netuší, zda jde nějak použít dva disky různé velikosti, dejme tomu třeba 4 a 8 TB tak, aby ten menší byl výhradně na důležité soubory, které se zároveň budou zrcadlit na větší + na velkém bude druhý prostor na filmy a seriály, u kterých mi nevadí, když o ně při poruše disku přijdu, proto je nepotřebuju mít zrcadlené. Chci mít tedy celkem 8 TB prostoru a z toho 4 TB budou zrcadlené na dvou discích. Není to asi žádný standardní RAID a v nastavení se až tak úplně zatím neorijentuju, navíc mi to s (zatím) jedním diskem plno nastavení ani nepovolí měnit. Lze to takto nějak provozovat, nebo je to nesmysl a mám pořídit dva stejné disky a provozovat je v RAID 1?
Myslím si že tak jak ty si to představuješ, tak to nejde.
Mám NAS a tam mám disky, které se zrcadlí (kvůli bezpečnosti dat).
Ale nevím jak bych nastavil že se na jednu polovinu disku má něco zrcadlit a na zbývající polovinu disku budu zapisovat nedůležitá data. Já mám vždycky dva disky stejné velikosti a u nich je nastavené zrcadlení.
A ještě k tomu pokud budeš mít dva disky rozdílné velikosti, tak celkovou kapacitu určuje vždycky ten menší disk. Protože nejde zrcadlit data z většího disku, které se na menší disk nevejdou.
Pokud máš disk 8TB, tak kup ještě jeden o stejné velikosti, osaď je do NASu a nastav zrcadlení.
Ten 4TB disk si můžeš nechat na týdenní nebo mešíční zálohování jako externí médium.
Toto by měl řešit Synology svým systémem pro RAID jménem SHR (Synology Hybrid RAID). Více informací přímo u Synology, třeba zde na přehledu možných raid - kb.synology.com/... doplněno 06.03.23 19:27: Jinak osobně bych šel asi spíš do RAID 1, resp. tak to mám i já (2x8TB ve 4-diskovém NASu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.