Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém nejspíš s kabelem

Od: krupkajan odpovědí: 16 změna:

Ahoj všem. Nechal jsem si zvednout rychlost netu (O2, po kabelu) na 100Mb/s. Půl dne po zvýšení rychlosti vše OK, opakovaně jsem naměřil kolem 75Mb/s. To je v pořádku, výše se zjevně nedostanu. ALE! Od včerejška řeším propady rychlosti pod 10Mb/s. Respektive se na těch 10 ani nedostanu. Nevím, zda s tím souvisí změna tarifu, asi spíš nějaká blbá náhoda. Dnes jsem vyměnil celý kabel od přípojky na domě až k routeru a hle!, zas to lítalo oněch 70Mb/s. Říkám si fajn, byl špatnej kabel. No ale teď měřím zas pod 10! Hoši prosím, co se kde děje? Teď to kabelem asi nebude, když to po výměně běhalo normálně. Nějak tomu nerozumím.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marod
hodnocení

1x

Dobrý den,
Váš problém může mít několik příčin. Jednou z možností může být, že v době, kdy se rychlost snížila na méně než 10 Mb/s, byla vaše internetová síť vytížena. To se může stát v době, kdy se mnoho lidí snaží používat internet současně, například večer. Pokud si nejste jisti, zda toto může být příčinou, zkuste měřit rychlost internetu v různých časech a zjistit, zda existuje nějaký vzorec.
Další možností může být problém s vaším routerem. Pokud je váš router starý nebo má nízký výkon, může to způsobit problémy s rychlostí internetu. V tomto případě by bylo dobré zvážit výměnu za novější a výkonnější model.
Také bych doporučil zkontrolovat, zda máte nejnovější verzi firmware pro váš router a zda jsou všechny vaše síťové ovladače aktualizované.
Pokud vám tyto kroky nepomohou, může být nutné kontaktovat poskytovatele internetových služeb a požádat je o diagnostiku problému. Mohou vám poskytnout další kroky, které můžete podniknout, aby byl váš internet rychlejší a stabilnější
krupkajan
hodnocení

No, s vytížením problém asi nebude, máme dům 20 metrů od rozvaděče a vesnička má pár domů. Navíc do teď nebyl problém právě.

S tím routerem, no jako je mu pár let. Ale do změny tarifu taky vše běhalo. Nevím právě, zda mám dělat humbuk u poskytovatele, nebo mi zrovna v den změny služby odešel router. Po restartu totiž zase běhá správná rychlost, když dojde ke zpomalení. To jsem teď vyzkoušel. Čili kabel to nebude, zřejmě jsem ho i měnil zbytečně.

Takže, buď poskytovatel, nebo můj router *nevi*

rider
hodnocení

0x

Nech si to zase snížit na 50 Mbit a uvidíš, zda je to stabilní... ale synchronizační rychlost na ústředně, to musí udělat Cetin.

Anebo po každém zpomalení vypni modem z elektriky na 20 sekund a pak čekej 3 minity než to naběhne, to nechceš...

krupkajan
hodnocení

Tak jsem teď naměřil 9,8Mbit, restartoval router a jede zase 74Mbit. Tak myslíte že je problém v routeru nebo u poskytovatele? *nevi*

krupkajan
hodnocení

Teď po 10 minutách opět 7,4Mbit, restart a 75Mbit. Tak Vás poprosím o rozhřešení, než koupím router za dvojku. Děkuji.

111®
hodnocení

0x
Cim je to pritazeno k vám, dvolinkou? Nelezi kabel k modemrouteru vedle prodluzky?
krupkajan
No, bylo to tažený klasickým UTP s využitím dvou vodičů. Takže by to asi klidně mohlo být dvoulinkou. Ale UTP tam byl, UTP jsem tam zase dal. Tažený je po fasádě, asi 15 metrů, vstup do domu a cca 15 metrů k routeru. Na asi pěti metrech po cestě je v souběhu se silovými kabely, ale doteď to tam roky šlapalo, tak že by to najednou začlo vadit?

krupkajan
hodnocení

Tož nikdo neporadí zda řešit poskytovatele nebo router? *hi*

hodnocení

0x

Jakým způsobem to měříš a na jakém zařízení?

Já mám obdobnou zkušenost ,že mi záhadně se snížila propustnost wifiAP, když byl wifi router delší dobu zapnutý( třeba měsíc), restart pomohl...

Nebo mi na zdroji routeru klesalo 5V napětí pod 4.2 a stávaly se divné věci, jako chvilkové zámrzy... ještě to nebyl threshold k restartu, ale asi to dočasně zaseklo čtečku microSD nebo wifikartu(sběrnici)... řešením bylo vyměnit kondenzátor ve zdroji( byla t klasická několik (desítek)let stará nabíječka pro mobil). Napětí kondenzátoru by mělo být stejné či vyšší. kapacita přibližně stejná, v toleranci 4xnižší, 4 vyšší.(to je jen taková neověřená rada). zleží kde ten kondík je- k čemu slouží. je rozdíl mezi filtračním na výstupu kde kapacita určuje zvlnění, takže čím vyšší tím hladší nebo nějaké odrušovačí nanofarady

Pes může být kekoli zakopán. Chce to zkoušet testovat jednotlivé hypotézy a pak s toho vypadne tolik poznatků, že už závěrp ůjde udělat leKo.

krupkajan
Měřím na stránkách ČTÚ, PC připojen kabelem k routeru. Ale zpomalení je znatelné na připojených zařízeních, protože to padá až k nule. No jo zkoušet, já vím, kabel jsem vyměnil, ten mám, ale nechce se mi kupovat router na zkoušku *nevi*.
S tím zdrojem dobrá myšlenka! To vyzkoušet můžu, nějaký doma asi najdu. Díky za tip! ⁠;)

111®
hodnocení

0x
No s vytizenim klidne muze byt problem. Protoze tok do bodukam jsi pripojen je pro všechny co se ro vetvi a musite se podelit. Kdyz bude privod 500Mb a budes sam tal dostanes nasmlovanou hodnitu. Kdyz se vecrr pripoji 20 lidi tak se podelite o tech 500Mb.

Já mám pocit, že takový problém ale nemá podle toho že když restrtuje ,tak zmizí.

111®
hodnocení

0x
Jak jsi prippoje kdyz meris rychlot kabelem do routru nebi wifi.

111®
hodnocení

0x
Tam kde to pada je pripojeni kabel nebo wifi
krupkajan
Kabel, viz odpověď ve 20:52

111®
hodnocení

0x
Zkus si stahnout a nainstalivat PingPlitter Free zadej ni adresu 1.1.1.1 a spust ho ukaze ti bypadky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]