Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunguje vypalování CD,DVD

Od: dzonecek* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, u stolního počítače přestalo fungovat vypalování resp. přehrávání nosičů. Koupil jsem novou vypalovačku DVD Asus a připojil stejně jak to bylo předtím. Bohužel funguje jen vysouvání podavače nosiče, slyším jen slabé zachrčení. Vypalovačka se neobjeví ani v seznamu zařízení. Nevím, kde je problém. Díky předem za radu.

Nefunguje vypalování CD,DVD
Nefunguje vypalování CD,DVD #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nevypadnul při výměně datový kabel z desky? Ono stačí, aby byl jen povytažený.

hodnocení

0x
Jedno ze zlatých pravidel pro údržbu počítačů: Zkontrolovat všechny kontakty při každém otevření skříně počítače. Ta mechanika je nová nebo "nová"?

dzonecek*
hodnocení

mechanika je z PC obchodu, měla by být nová. No zkusím zkontrolovat ještě jednou všechny kontakty.

dzonecek*
hodnocení

kontrolu kotaktů jsem provedl, problém trvá.

hodnocení

0x
Mechanika má dva konektory, napájecí a datový. Ten napájecí zjevně funguje, když se dvířka otevírají. Tedy zbývá zkontrolovat, popř. vyměnit datový. Pak v BIOSU zkontrolovat, že deska mechaniku "vidí". Pokud ne, může být poškozen příslušný sata na desce. Pokud je tam jiný volný, můžete to vyzkoušet přepojit na něj.
Není problém v tom lomeném konektoru? Nebrání doražení? Přijde mi, že je opřený o plech mechaniky.
dzonecek*
hodnocení

Díky za názor, nevím zda bych zvládnul vyměnit datový konektor. Měl by to být asi ten bílý. Když se dívám na dřívější mechaniku, tak je tam napsáno SATA signal. Divné je, že mechanika přestala fungovat bez nějakého zásahu. Jen jsem ji odpojil a stejně připojil tu novou.

Ten bíločerný na prvním obrázku uprostřed, je opravdu doražený? Netlačí na plech? Zkontolujte. že je doražený jak u mechaniky, tak u základové desky. Na tom nic není.

petrm
hodnocení

0x

Zkuste ve správci zařízení spustit volbu Vyhledat změny HW

ml1
hodnocení

0x

Zkontrolujte zapojení datového kabelu (ten černý placatý) na obou koncích. Má-li deska víc volných sata, zkuste jiný, pro dvd mechaniku je úplně jedno, kde je připojená a poslední roky je to jedno i u disku (už nemusí být v sata0). Počítače se někdy chovají nevyzpytatelně. Tohle je věc, která nemá důvod nefungovat, zapojí se a jede, lae někdy taky ne.

Ještě mě napadlo, podívat se, jestli vidí mechaniku bios - v bios setupu by se to mělo poznat.

Datové kabely jsem před několika lety řešil, respektive poruchy, které jsem svedl na ně. Koupil jsem tehdy tucet nových a bylo pokoj (uvědomil jsem si, že mé vybavení pochází z počátků SATA, vždy se jen měnily disky nebo mechaniky). Dneska to stojí pár korun (běžně 29). Pak se ukázalo, že za to v jednom případě může redukce napájení, ale to je jiný příběh.

dzonecek*
hodnocení

Takže opět jsem zkontroloval kontakty. (ten bíločerný kontakt je jištěn takovým pružným plíškem). Po opětovném spuštění počítače mechanika 2-3 x zachrochtala a nic. Nicméně jsem spusustil správce zařízení a mechanika se objevla v přehledu s vykřičníkem. Zpráva je: Hardwarové zařízení nelze spustit, protože konfigurační informace (uložené v registru jsou neúplné nebo poškozené).Kod 19.

Jinak ještě teda zkusit najít jiný kontakt SATA na desce a připojit opačný konec bíločerného kontaktu k mechanice?

Zkuste zařízení ve správci odstranit a restartovat PC.

dzonecek*
hodnocení

Oddinstaloval jsem zařízení, restartoval a stále stejná hláška. viz výše

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]