Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zablokovat internetovou službu, která sbírá data?

Od: meduza odpovědí: 19 změna:

Jak zablokovat službu (na Windows 8)? Když vím, že na danou adresu se odesílají data, ale je mi jasné, že když zablokuju jednu adresu v souboru etc/hosts tak oni to mohou zase posílat na jinou IP adresu tak se to k nim stejně dostane?

who.is/...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano když to půjde na jinou adresu tak se to tam dostane, proto jsou blokovací listy pro různá rozšíření na blokování takovýchto spojení dost dlouhé.

Jestli tě to fakt hodně trápí tak si sežeň raspbery pi nebo nějaký jednodeskový počítač, nainstaluj si tam Pi-hole a sežeň si nějaký windows anti-track blocklist. Je pravděpodobné že už jej pro tebe někdo připravil.

Pi hole jako bonus funguje i na blokování reklamních serverů ale myslím že budou nějaké listy hostitelů i jen pro windows telemetrii.

Pokud je něco dedikovaného mimo tvoje možnosti tak možná budou i nějaké blocklisty pro lokální DNS proxy servery jako Acrylic.

smrtwindows

raspbery pi je HW nebo SW/OS nebo komplet počítač? Z jejich stránky jsem nic nepochopil.

Raspberi pi je jednodeskový počítač, teďka jsou ale zrovna dost drahé, mají je třeba v rpishopu, nebo czc, alza (prakticky kdekoliv). Jsou i levnější varianty jako OrangePi nebo Banana Pi. Moc na tom nezáleží.

Mají celkem slušný výkon a nízkou spotřebu takže je můžeš používat jako domácí servery, já mám pomocí nich VPN, web server, seedbox ale jde to použít prakticky na cokoliv k čemu můžeš použít počítač + něco extra protože to má digitální piny jako třeba arduino.

Většinou se používají s nějakou Linuxovou distribucí jako operačním systémem, Rpi jich podporují spousty, hlavní je Raspbian.

Pro tvoje potřeby bys chtěl Rpi3 nebo 4. Ještě si o nich něco zjisti než do toho hned půjdeš, ale při koupi je potřeba myslet že si musíš koupit ještě microSDkartu a zdroj protože nabíječka na telefon to nemusí utáhnout

smrtwindows

Tohle že je drahé?

czc.cz/...

No to není drahé, díky za info. Akorád měl jsem teď zrovna jiné větší výdaje. Nevidím tam v popisu velikost disku.

Nebo na co se ukládají data. Jo tak, tam není disk. Takže zapojit exterňák. Tak na to nejsem vybavený. A jel by na tom taky Windows XP? Nebo tohle má vlastní OS a nic jiného na tom nejede? Tuším že druhá možnost je správně. Ale virtual box ¨bych na tom snad rozjel. Já si asi seženu Linux, jen nevím na čem to rozjedu. Sehnat další disk... Ten W8 mě fakt sere už. Nedá se to konfigurovat a furt dělá s něčím problémy.

Ne, 400 je pro děcka co se učí s programovat s počítačema a elektronikou. Myslel jsem něco takového.

Nedává se tam disk ale SDkarta, to není počítač na běžné používání ale spíše na projekty nebo se dá používat na zmíněné služby jako domácí VPN, Streamování filmů, NAS nebo třeba to filtrování síťového provozu.

Externí disk se tam dá zapojit ale stačí sdkarta, celkově to je spíš když už tak na servery, na normální používání je nic moc.

Jede na tom spousta operačních systémů, dokonce i Win10 kdyby byl někdo masochysta ale XP tam rozhodně nepojede protože to má ARM procesor. Většinou se to používá s Linuxovými distribucemi protože jsou efektivnější na HW prostředky a RPi má být o otevřenosti což windows rozhodně není.

>Já si asi seženu Linux jen nevím na čem to rozjedu.
Na svém počítači? Jako bonus pak nebude potřeba filtrovat síťový provoz protože tam telemetrie není.Jestli se na to bojíš přejít hned tak jde udělat DualBoot a win8 zůstane zachován(stačí při instalaci zaškrnout jedno pole).

smrtwindows

K tomu raspbery by se museli dokoupit další věci a tím by se to prodražilo. Nemám s tím zkušenosti. Takhle je jednodušší koupit jen jeden disk nespíš sata SSD 1TB, aby se mi neakumulovalo teplo ve skříni, protože už tam jsou dva disky SATA 500GB a používám to vlastně hlavně na net, občas lehké programování a potřebuju dělat doplňky. Všechny tyto věci jdou dělat na linuxu, ale W je nekonfigurovatelný a já potřebuju vyladit si barvu pozdadí tuším že na KDE to kdysi snad šlo v Mandrivě a kdysi dávno na Kubuntu, už si to ale moc nepamatuji. Určitě to prošlo změnami a Mandriva se asi nevyrábí, jméno následujícího distra si napamatuji. Muselo by to vypadat jako Windows. Win XP bych si nechal na staré aplikace které jinde nejedou. Je však pravda, že potřebuju makra Visual Basicu a ty třeba na LibreOffice nejsou. Chtělo by to dvě PC, škoda že ten W XP nejede na tom raspberry jak říkáš, předpokládám ani v sandboxu/virtual boxu. Na linuxu bych mohl klidně to co chci programovat doplněk do FF nebo se učit Python a spacy.io, jenže zase tam nejde Delphi ("moje" staré delphi, které bylo zdarma ke stažení a na W XP je stále použitelné). Když linux tak jedině SSD 1TB. Vím že existuje ještě jiná technologie, ale ty paměti si už nepamatuji, já používal jen DDR a ATA, SATA, SSD krátce. Jo a taky je věc, že tam asi nemám volný napájecí kabel na to SSD a ve městě nám zrušili pobočku ExaSoftu čili vůbec nevím kde v jaké prodejně tyto věci řešit. Rasbery je pro mě novinka, ale z hledika nutnosti používání Linux a XP prakticky současně a současně šetřit energii by se ten Rasbery dal použít. Jenže jaká by byla cena?

Jo a taky je věc zda disk SATA se dá připojit k raspbery pi, když je nutné přetáhnout data apod. Nebo jak by ty dva komby sopolu komunikovaly, to bych je musel nějak propojit.

1) Já jsem nemyslel Rapsbery pi na používání jako počítač, jen na pokročilé filtrování sítě protože o tom byla originální otázka.

2) když nainstaluješ Linuxovou distribuci na svůj počítač, tam ti VirtualBox s XP pojede

>já používal jen DDR a ATA, SATA, SSD krátce
Pleteš páté přes deváté, DDRx je technologie operační paměti RAM. (p)ATA a SATA jsou rozhraní pomocí kterých se připojují úložná zařízení. SSD je technologie ukládání úložných zařízení.

LibreOffice má podporu maker jen by se musely přepsat (v basicu, Pythonu nebo javascriptu)

>Nebo jak by ty dva komby sopolu komunikovaly, to bych je musel nějak propojit.
To by šlo normálně přes síť nebo jsou převodníky sata na USB (asi za 800,-) ale to není to co jsem myslel.

Mě přijde že pro tebe by bylo nejlepší prostě udělat dualboot WinXP/nějaká distribuce

smrtwindows

>já používal jen DDR a ATA, SATA, SSD krátce
Pleteš páté přes deváté, DDRx je technologie operační paměti RAM. (p)ATA a SATA jsou rozhraní pomocí kterých se připojují úložná zařízení. SSD je technologie ukládání úložných zařízení.

No vidíš, přesně tak jsem to myslel. Protože ony existují i nové technologie operační paměti a možná se tomu už neříká operační paměť, to nevím jak se tomu dnes říká, ale je to, že po restartování ti ty data systému zůstanou a nemažou se. Ale asi je to stále OP. Takže SATA SSD bych koupil. Duál boot na linuxu, třeba se nepovede, nevím. Ale teď čtu že někomu odešel SSD disk, tak nechci přijít o data. Potřebuju pořádný disk aspon 1TB ale aby to neodešlo, jsou to důležité data, nastříhané videa atd.

ml1

Raspberry pi je stále nedostupné, i když podle posledních zpráv už jede výroba předkovidovým tempem. Momentálně prý uspokojujou prioritní zákazníky, a privilegované e-shopy (v čr rpishop), jo a máme se připravit na to, že to bude dražší. Dražší to je, ale ani rpishop už to nemá skladem, asi už tu VIP dodávku rozprodal (koukal jsem po přečtení té zprávy, to je měl, s limitem kus na člověka).

Takže raspberry je momentálně pro nějaké plánování nedostupné. Přitom reklama běží naplno, stačí otevřít MaPi. Ani zmínka o nedostupnosti, naopak spousta reklam na všemožná provedení rpi a jejich doplňky (ty doplňky jsou samozřejmě bez základu k ničemu, i kdyby dostupné byly).

smrtwindows

Mě jako úplnému lajkovy v současných technologiích by se hodil nějaký článek o tom kompu pro začátečníky, abych to pochopil. Protože pokud to je dobré jen na to filtrování malewaru v síti tak na to snad stačí nainstalovat linux a XP jako sandbox se mi jeví dobré řešení, akorád problém je že bych musel sehnat další licenci, abych nemusel odinstalovávat současný XP z PC kde běží všechny programy v plném rozsahu. Tuny programů...

jano123

Ja by som ešte doplnil, nie zanedbatelnú vec.

Ak na RSB pripájam hocičo, treba pamatať na napájanie,

aby som neodrovnal zdroj RSB. Ja to robím cez USB rozbočovač,

ďalší zdroj 5V...*klik*

smrtwindows

Lidi zlatý, ten Acrilic je napsaný v Borland Delphi 7, "is freely available to anyone under the GNU General Public License"

Tak to já zkusím zkompilovat na XP x86.

>Protože pokud to je dobré jen na to filtrování malewaru v síti tak na to snad stačí nainstalovat linux
To jsem neříkal, jde to použít na cokoliv na co jde použít normální počítač ale na běžné používání je to dost pomalé. Filtrování sítě je jen jedna z věcí na kterou to jde použít v pohodě, dále třeba streamování filmů, VPN, FTP, web server, cokoliv. A ano je lepší nainstalovat rovnou Linuxovou distribuci a na ní XP virtualizovat.

>akorád problém je že bych musel sehnat další licenci,
Já ti klidně dám 3, ty nálepky s klíčema se válí úplně všude kde jsou vyhozené kompy, internet jich asi taky bude plný, stejně už ty aktivační servery snad ani nejedou.

smrtwindows

Ty máš nálepky k Windows XP Profesional? Ale k tomu bývají i instalačky nebo se ty instalačky dají stáhnout z netu? Jestli to MS ještě umožňuje? XP jsem z netu nikdy nestahoval, vždycky jsem to koupil i s CD. Tak to bychom se domluvili dal bych ti svůj email na seznam. A sice bude to jméno následujícího přispěvatele. Za jménem ještě napsat číslnou hodnotu zítřejšího dne.

ramirezzavinac

Jo hele to jméno je registrované, tak jsem tam musel přidat zavinac.

No už sem ti to poslal. Pokud vím tak stačí jakákoliv instalačka stejné edice, takže myslím že i to CD co už máš. Navíc pokud to už online neověřujou tak offline aktivace nemá šanci vědět že klíč je pořád někde aktivní a mohl by tak fungovat i ten klíč co už máš.

Kdybys nefungovaly tak buď internet nebo se pozorně dívat u popelnic, hromada vyhozených PC beden ty nálepky má. Taky je spousta návodů jak vypnout aktivaci v registrech. Microsoft už stejně koupi ani aktivaci nenabízí takže stejně nemáš šanci způsobit nějakou """škodu""".

smrtwindows

Tak to je divné nic mi nedorazilo a napsal si za jméno i to číslo (aktuálně dnešní den)?

Ještě se chci zeptat mám možnost koupit SSD disk 1TB skoro nepoužitý, zapsáno asi 600 MB.

Verbatim Vi550 S3 : 1024,2 GB [0/0/0, pd1] - sm

Technologie 3D NAND, ale není mi známo jestli je to cell TLC nebo PLC. Prodejce tvrdí, že to má životnost

3D NAND s životností 480 TBW. Ale ve výpisu z Crystaldiskinfo tento údaj není... Jak dlouho by to mohlo vydržet, když bych to používal na ten linux, a občasné programování, kde se kompilují menší prográmky. Firefox a addons, tam není žádná kompilace. Možná ten spacy.io, tam by mohly být větší jazykové korpusy pokud to budu používat . Samozřejmě taky občas zazálohovat videa, které mívají tak ~20-70 MB nebo 140-200MB jak kdy. Videa vydávám asi tak 2x až 3x týdnně (dělám střihy).

ramirez24 zavinac seznamCz (a taky pro jistotu ramirezzavinac zavinac seznamCz) email prý neexistuje. Ale kdybys někdy hrál na mém minecraft serveru tak heslo do trezoru s krumpáčema je JY4GV-8KX99-9RVGP-77M3K-JBB2D, jak můžeš vidět, jsou to náhodné čísla a znaky oddělené pomlčkami, já to používám jako heslo k trezoru s diamantovými krumpáči, jestli má ten řetězec znaků i jiné významy to nevím.

Nicméně o tom SSD si založ jinou otázku protože
1) já toho o SSD nic moc nevím a s tím určitě nepomůžu
2) já ti nepomůžu a nikdo jiný si toho tady asi nevšimne
3) už je to dost offtopic

smrtwindows

Tak se omlouvám, špatně jsem opsal email, asi si ho blbě pamatuju tak je to ne ramirez24 ale ramirezhav

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]