Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kovový Filamet

Od: starejpes® odpovědí: 6 změna:

Je zde někdo, kdo má PRAKTICKÉ zkušenosti s 3D tiskárnou a spékacím kovovým Filametem? Případně s tiskem elektricky vodivých předmětů, třba na bázi uhlíku?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Spekaci kovovy filament? Pro FDM extrudove tiskarny?

Nebo mas na mysli jinou metodu?

Jaky tvar a vlastnosti ma vysledny dil mit? Jde o nejake stineni? Nebo zemnici vlastnosti? Ma to mit nejakou mechanickou odolnost?

Celokoovove dily je nejjednodussi vyrabet pomoci SLM metody, kdy lze pro dobrou vodivost pouzit napr. hlinik.

Karbonove vodive dily lze vyrabet napr. pomoci SLS, kdy se pouzije karbonem plneny nylon. Vodivost celeho dilu lze dal po 3D tisku zvysovat napr. povrchovymi upravami.

Plosne dily jsou zase velmi vhodne vyrabet napr. pomoci SL, kdy lze pouzivat medene pasky.

Atd.

Zkusenosti jsou, ale chce to vic informaci.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Jde mi konkrétně o tento typ:

shop.thevirtualfoundry.co/...

Já zatím žádnou 3D tiskárnu nemám a potřeboval bych mluvit s někým, kdo s tím pracoval, abych zjistil jestli to bude vyhovovat mým potřebám a případně si tiskárnu koupit.

V principu jde o to, vytisknout nějaký tvar, následně ho třeba galvanicky pomědit, aby se zpevnil a pak se zbavit toho plastu, aby zůstala jen ta kovová skořepina odolávající teplotě do cca 800 stC

Tak postupne.

1. Tento typ filamentu je vhodny spise jako dekorativni zalezitost, kdy jde o medeny vysledny vzhled. Vodivost tam sice je, vuci cistemu kovu ale s extremnim odporem v radu stovek az tisicu ohmu (pri srovnatelnem prurezu se bavime o milionnasobcich odporu) - sly by z toho napriklad tisknout odpory do udelej si sam elektroniky. Pokud jde v prvni rade o vodivost, musela by se skutecne pouzit jina metoda.

2. Tyto vodive filamenty jsou drahe a na pouziti, ktere popisujes vlastne i zbytecne.

3. Jako mnohem vhodnejsi reseni toho co popisujes je pouzit mnohem levnejsi obycejny nevodivy filament, kde budes mit na vyber z mnoha ruznych typu, takze budes moc sahnout po tom nejvhodnejsim pro dany dil a vysledny dil pak nastrikat vodivou grafitovou barvou, kterou koupis za par stovek a staci Ti na nekolik metru ctverecnich. Pak muzes provest pomedeni, tak jak ho popisujes. Jen je potreba nastrik nanest kontrolovane, aby vysledna vodivost po celem povrchu byla zbruba stejna.

4. Ale predstava, ze po pomedeni plastove jadro odstranis je podle mne nerealna. Ruzne filamety sice muzes rozpusit a pod., to problem neni, u medeneho pokoveni se ale bavime o vrstvach max v radu desetin milimetru po dnech sosutavneho galvanizovani (mozna milimetru po extremne dlouhe dobe?). Takove dily nebudou v zadnem pripadne po odstraneni jadra strukturalne unosne, pokud by to bylo cilem.

Bude to chtit hodne testu, zkouseni a neuspechu, nez dosahnes pozadovaneho vysledku.

hodnocení

S galvanickým poměďováním mám celkem dobré zkušenosti. Používám grafitový sprej, případně elektrovodivý lak a celkem bez problému jednostranně pomědím třeba dubový list. Následně ten list spálím a zůstane mi celkem solidní, detailní měděná vrstva.

Jde ale o to, že bych potřeboval podobným způsobem pomědit jakýkoliv tvar z 3D tiskárny a nikde jsem se nedočetl jak se následně zbavit toho plastového jádra. Proto jsem se začal zajímat o ten kovový Filamet, který se následně sline v peci, jak píší v tom jejich návodu.

Tak s takovymhle spekanim - vytavenim zkusenost nemam.

Zrejme by ale sel take zkusit rozpustitelny material, ktery se pouziva na odstranitelne podpery. Bezne jsou rozpuste ve vode, coz kvuli galvanizaci pouzit nemuzete, ale jsou k mani i rozpustne v kyselych roztocich a v redidlech. To by mozna slo.

-

Pred porizenim drahe tiskarny bych si asi koupil par ruznych filamentu a nechal si z nich u nekoho vytisknout vzorky a pak bych experimentoval, jestli nejakou metodou dosahnete ocekavaneho vysledku.

hodnocení

To je právě den důvod, proč hledám někoho, kdo s tím má ty praktické zkušenosti. Ten problém použití rozpustných materiálů ve vodě a kyselých roztocích je právě v tom, že ta galvanizační lázeň je dost kyselá.

No nevadí, budu pátrat dál a Vám děkuji za čas, který jste mi věnoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]