Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jestli nevíte jak si mám zvolit jiný otvírání programu. Děkuji. Viz příloha. Chtěl bych to otevřít v poznámkovým bloku a nějak mi to nejde změnit.
Pravým tlačítkem - Otevřít v programu
a vybrat program. Aby se otevíral i nadále, tak zaškrtnout políčko K otevíráni souborů .xml vždy použít tuto aplikaci.
To jsem právě udělal špatně místo toho jsem dal otvírat na internetu a teď bych to chtěl změnit na poznámkový blok.
No tak to udělej znova a místo internetu vyber poznámkový blok. Jestli v seznamu nabídky není, tak roluj dolů nebo dej Vybrat jinou aplikaci a musíš do adresáře na disku, defaultně je na adrese
C:\Windows\system32/notepad
To mi právě změnit už nějak nejde kliknu pravým a skoči tam jenom otevřít kliknu na to a zase jen v tom internetu.
Zkuste na soubor kliknout pravým myšítkem a najděte řádek "otevřít v programu". Buď se tam přímo objeví poznámkový blok, nebo vyberte "zvolit výchozí program".
Mám Win 7, ale asi by to mělo být podobné i v novějších verzích.
ernie byl zase rychlejší.... Asi bych měl psát stručnější odpovědi
.
shift+F10 tam bude položka otevřít v programu... a zvolíte jaký potřebujete. Přičemž zaškrtnutít políčka vždy použít tento program tuhle volbu uložíte.
Pokud je to jednorázová akce, chytněte soubor a přetáhněte ho na ikonu poznámkového bloku nebo do otevřeného okna poznámkového bloku. A neni potřeba nic složitě nastavovat.
Já bych právě potřeboval změnit z internetu na poznámkový blok a když na to kliknu pravým skočí tam jenom otevřít kliknu na to a otevře se mi to v internetu. Asi jsem omylem zmáčkl otvírat vždy v tomto programu a teď to chci změnit na poznámkový blok.
Mám teď po ruce windows10 a schválně to na nějakém xml souboru zkouším. Shift+F10, ukáže se nabídka, kde je tučně otevřít a pak několik dalších položek, třeba položka upravit vede do poznámkového bloku. Stačilo by teda tuhle položku nastavit jako výchozí. Pak tam je zkontrolovat v defenderu, sdílet a právě otevřít v programu. Když ji rozbalim, je tam několik programů, kupodivu to jsou programy, které by to mohli i umět (bývá zvykem windowsu nabízet nevhodné programy) a ke konci hledat v mickosoftím obchodě a zvolit jinou aplikaci. Dáte tedy zvolit jinou aplikaci a v seznamu vyberete poznámkový blok, zaškrtnete, že se to má "používat vždycky" (jo windows se snaží používat cool čestinu, často je to trapné, tady zrovna jen divné).
Pokud tohle nastavení vydrží, máte vyhráno. Pokud ne, musíte zjistit, kdo se ho snaží přebít (pravděpodobně ten program, který ho otvírá a to bude potřeba jít někam do jeho nastavení).
Pozn.: Místní nabídku jsem měnil naposledy v 9x, od té doby jsem neměl čas ani potřebu. Tak nevím, jestli i v desítkách jde zvolit jako výchozí jinou akci než otevřít, i když by bylo divné, kdyby to nešlo.
přípona XML asi nepůjde otevřít v poznámkovým bloku. možná v Excelu nebo tabulkovým OpenOffice
Proč by nešla, je to textový soubor. Poznámkový blok nebo pspad jsou na to nejlepší. Samozřejmě pokud jde o pokročilé zobrazení, pak jsou na to jiné programy: internet explorer, excel, matlab a co já vím. V xml může být skoro cokoliv, pokud tam je tabulka, je ms excel (nebo lo calc) nejlepší volbou. Pokud tam je jiná datová struktura tak ten internet explorer pro prohlížení. A pokud je tam zprzněná čeština tak je potřeba to nejdřív upravit v poznámkovém bloku, jinak to nic nenačte.
nemáš Totalcommander? tam stačí najet na soubor a stisk F4 a můžeš i editovat, F3 to otevře k náhledu..
Doplňuji otázku chtěl bych nastavit otvírání souboru v poznámkovém bloku místo na internetu omylem jsem tam zaškrtl otvírání vždy v tomto programu a teď bych to chtěl přepnout na poznámkový blok.
Total Commander je placený, legálně ho můžete používat měsíc, další jeho použití bez zaplacení je nelegální. Samozřejmě většina uživatelů uplatňuje zlatou českou zásadu "kde je vystrčeno, tam je dovoleno" a jak všichni víme, total commander se tomu nijak nebrání (kromě toho připomínacího okénka při startu).
Na druhou stranu $80 snad neni taková cifra, aby ji člověk nemohl dát, pokud o program opravdu stojí. A pokud ne, existuje celá řada freeware i opensource náhrad. Za všechny můžu jmenovat Double Commander (narozdíl od TC je opensource a dá se i rozumně přeložit doma (nedá to takovou práci ho do přeložitelného stavu dostat, málokdy se mi něco takového u nějakého opensource programu povede), existuje pro všechny hlavní operační systémy a platformy), nebo FAR manager (býval také placený, ale už léta je to freeware, je to spíš takové retro pro příznivce Nortona, ale má některé možnosti, které TC nemá, tak ho taky často používám, pokud vím, tak je jen pro windows).
Osobně si nedovedu představit práci na počítači bez nějakého filemanageru, byla to jedna z věcí, co mi v linuxu dost chyběla (jistě, šlo třeba spustit TC přes wine, ale bylo znát, že to není úplně ono), díky tomu jsem ho objevil.
klik na tl. WIN, napiš poznam nabídne poznámkový blok, klik na pozn.blok, otevře se pozn.blok, klik na soubor, otevří soubor , vybereč co potřebuješ a dáš OK co je na tom složitýho?
No to vím taky, ale on potřebuje nastavit otevírání toho souboru jako výchozí funkci v poznámkovém bloku.
a nepomohlo by změnit přímo příkaz v editoru registru?, najít klíč HKEY_CLASSES_ROOT\xmlfile\shell\Open\command a do výchozí hodnoty zadat notepad.exe "%1" ---uvozovky musí být pro případ, kdy název souboru by mohl obsahovat mezery
tak ještě jednou: Nastavení ... klikneš na Internet Expoloer, nyní nevím jesti pravou nebo levou myší..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.