Nejste přihlášen/a.
Zdravím momentálně jsem si složil počítač, ale bojím se aby zdroj, který jsem tam dal nebyl slabý mohl by mi někdo poradit zda je dostatečný? Děkuji ( je to poprvé co si takhle skládám pc)
procák- I5 -11400F
ZkD - Asus tuf gaming b560+wifi
GK- Asus dual geforce 3060 8gb
Chladič- Silentumpc fera 5
RAM- KF beast black 2x8 3200MHZ
Pevný d- samsung 980 1tb PRO
case- Endorfy regnum 400 air black
zdroj - Be quite 600w pure power 11
Chtěl jsem poslat odkaz na sestavu, ale nějak se mi nepovedlo ho získat tak se omlouvám, že to musím takhle vypisovat
Jo.. utáhne to i zdroj 600W, jen už budete trochu na hraně (nemáte moc žravé CPU). Ideální je zdroj 700W. Největší nápor výkonu je vždy při zapnutí PC a potom se snižuje. Zdroje jsou ale stavěny tak, že dokáží ktátkodobě dát i vyšší výkon, než je štítkový právě kvůli tomu startu. Odhadem vám ale ta sestava v plné zátěži bude brát 500 až 550W což je 90% zátěž zdroje. Optimální je tak okolo 80%.
Pokud výrobce Grafické karty udává doporučený zdroj 650W, tak v tom má započítanou průměrnou spotřebu celého PC. Né jen grafiky. Pokud použijete zdroj 800W a více, tak máte sice jistotu že vám to půjde, ale zdroj bude fungovat v neoptimální zátěži a tudíž méně efektivně.
Já osobně jedu s Radeonem 6600XT na 500W zdroji a to využívám několik SSD disků + klasický HDD a dedikovanou zvukovou kartu + pár přídavných pomaluběžných ventilátorů. Na druhou stranu pokud to jde, tak se vyhýbám zbytečnému cirkusovému osvětlení.
Protože to zajímalo i mne samotného, tak jsem udělal přímé měření spotřeby PC (bez monitoru)
V systému a běžná kancelářská činost, nebo internet 90W
Ve hře Forza horizon 5 bylo maximálně 250W ale docela často jen 210W
Při načítání hry a jakémkoliv loadingu 120W
Trochu více mne překvapil účiník. Při vyplém PC kdy se dobíjela UPS 0,7 (dobíjela se kvůli krátkému odpojení od sítě jak jsem přidával měřák) ale potom při zaplém PC 0,90 až 0,92.
K mé grafické kartě udává výrobce
Power consumption 160 W
Recommended PSU 500 W or greater
Parametry sestavy ať je to měření relevantní:
Základní deska Gygabite s čipsetem B550
AMD Ryzen 5 3600
RAM 4x8GB celkem 32GB
GPU Radeon RX 6600XT 8GB
HDD Seagate 2TB
SSD 250GB
SSD M2 500GB
zvuková karta Soundblaster Z
Zdroj nějaký 500W
Navíc přidány 2x 12cm pomaluběžné ventilátory na case.
a vadilo by kdybych tam dal 750W protože na stránce na které si ten počítač skládám je pouze 750w / 600w nebo pak už jen 1000/15000 což jsou přepaly
Těch Gr. karet Asus dual geforce 3060 8GB je víc verzí, doporučím vzít v tomhle případě zdroj ve stříbrné(případně zlaté) edici s výkonem minimálně 800W. Pokud máš ASUS GeForce RTX 3060 Ti DUAL 8GB OC tak zdroj 850W ve zlaté edici(stříbrná asi bude na hraně při plné zátěži). Záleží i kolik displejů/monitorů budeš k počítači připojovat a jak budou mít velké rozlišení.
zdravím moc děkji za odpověd tohle je ta gk jenž jsem měl na mysli předtím mi to bohuzel nedošlo alza.cz/... a monitory jsou 2 jeden je 144hz a druhý 60hz
oba monitory jsou 1920x1080Tak v tomhle případě by měla stačit ta 800W ve stříbrné edici/certifikaci, můžeš dát i zlatou, ale to už je na tobě a tvé peněžence..
Nemám moc velké zkušenosti se stavěním počítačů. Díval jsem se a Grafická karta Asus dual geforce 3060 8gb má doporučené zdroj 650W, takže min 650W bez započítání wattů cpu. Vice watama nic nepokazite, lepší je jich vic jak miň. Já bych si vybal levnější výkonější cpu amd ryzen 5 3600.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.