Zdravím Je mi 13 let a věnuju se programování webů. Ozval se mi jeden člověk že by měl zájem o web. Dohodli jsme se na ceně za doménu hosting atd a on mi částku poslal. Za ani ne 10 minut mi napsal že web už nechce a ať mu částku vrátím. Já ale mám dětský účet a tam peníze nejdou odesílat pouze přijímat a platit kartou takže mu je takto nemůžu vrátit. Přez různé služby jako je paypal atd to vyžaduje občanku nebo něco na ověření a to já nemám. Takže mě zajímá jestli mu to musím podle zákona vrátit a popřípadě jak. Jediná možnost co ho napadla je ať mu to pošlu poštou v obálce ale to já moc zase nevěřím poště protože vím co se s tím občas děje. Mě ještě napadlo že mu třeba koupím hru nebo něco za tu částku ale to on nechce. Takže mě zajímá jestli mu to musím nějak vracet popřípadé jak. Díky
Peníze neposílej v obálce ani nekupuj žádnou hru. Pošli mu je poštovní poukázkou A na účet nebo C v hotovosti. Nejlepší by ale bylo, kdyby záležitost vyřídili rodiče.
Jedině říct rodičům co se stalo, ať oni peníze odešlou a do zprávy napsat že je to od tebe a takový, ještě mu to napsat do mailu že to vracíš z účtu rodičů a s rodiči se pak vyrovnat.
Tak pokud jste pro něj ještě žádnou práci neodvedl, tak byste peníze vrátit měl (smlouvu upravující tuto "zakázku"předpokládám nemáte). Jak již bylo napsáno výše - peníze jdou poslat složenkou i na účet - tedy Vy zaplatíte u okénka na poště hotově a dotyčnému se to připíše na účet. Poplatek za složenku bych si osobně klidně strhnul z posílané částky. Hlavně neposílat v obálce! ceskaposta.cz/...
matej
no jako jak se to vezme ja na tom uz zacal ale nedodelal jsem to
Jak moc práce to bylo? Hodina, dvě, den, dva dny, ... A dá se případně ta práce využít i někde jinde? Peníze jste žádné nemusel investovat (něco kvůli tomu nakoupit), nebo ano?
matej
jen jako asi 2 hodiny jsem zacal takze to jako asi nějak nevadí jen ted ze zpráv smazal adresu která tam již byla
To není tak strašný..., to byste vrátit měl (po odečtení případného poplatku za složenku). Každopádně - peníze jen oficiálně! IDEÁLNĚ NA ÚČET, ZE KTERÉHO PŘIŠLY.
Matěji, nauvádíš, o kolik peněz jde. Vrátit to můžeš poštovní poukázkou na jeho účet nebo na jeho adresu, na poště ti poradí. Budeš ale platit poštovné, opět ti poradí, kolik to bude stát. Nejdřív se zeptej, tu částku za poštovné odečti a teprve konečnou sumu napiš na poukázku a odešli. Máš právo si poštovné odečíst, protože ON odstoupil od smlouvy, tudíž musí nést náklady, které ti tim vznikly. Kdyby reptal, tak na to nereaguj...začínáš podnikat, tak se uč, jak to v podnikání chodí. Smlouva nemusí být písemná, i ústní dohoda je platnou smlouvou. Tak ať se ti daří!
matej
hele teď ze zpráv smazal jeho adresu a mě já začínám mít nervy. ale asi mám povinnost mu to poslat že?
Žádné nervy nemusíš mít, pošli peníze zpět, minus tvoje náklady. Ty jsi nezavinil ty, nebo ať mu to tak pošlou rodiče a ty jim to dej. A neměj strach, Matěji, není to žádné podnikání! Podníkání by musela být soustavná činnost na živnostenský list. Toto bylo stejné jako třeba prodej něčeho na inzerát, třeba jako když prodáváš kolo nebo brusle. Určitě to nebylo za desítky tisíc. Tak se nenech vystrašit od těch co ti tady píší a neboj se. A užij si víkend!
Opravdu ty peníze poslal nebo jen nějaký avízo, co může pak zrušit? Jsou už ty peníze opravdu na účtu nebo jen mají přijít? Může jít o podvod nebo o praní špinavých peněz. Pokud by peníze opravdu přišly, tak bych je poslal na stejný účet, ze kterého přišly s popisem vrácení jaké platby, v žádném případě v obálce. Např. mesec.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.