Nejste přihlášen/a.
Zdravím všetkých PC majstrov !
moja otázka : múj počítač (cca 10 ročný) začal štrajkovať.
Hlavný vypinač, či zapinač reaguje až po nejakej dobe, čo počítač zapojím do siete.
Ten čas sa ale stále predlžuje a už je to z 10 minút aj 1,5 hodiny. Behom 2 mesiacov.
Neviem, či sa nejaký obvod potrebuje "šťávou" nabudit, alebo je v tom čosi iné. Kontakty som všetky odskúšal, sú v poriadku. Prúd k spínaču "dojde" bez problémov, no počítač nezapne (až po nejakom predlžujúcom sa čase, bez doho, aby som sa čohokoľvek dotkol ...)
Prosím, borci, ak viete poradiť, tak Vás o to prosím !
Ale nie odpovede tipu : kúp si nový počítač !
Díky !
To bych viděl na novej zdroj. A ještě bych se podíval, jestli nejsou nafouknuté kondenzátory na MB. Po 10 letech je to zcela normální.
Toto chování právě odpovídá degradaci elektrolytů ve zdroji, zdroj pak nabíhá obtížněji, pokud je toho vůbec schopný. Ještě by přicházela do úvahy jejich výměna, pokud ještě nic nevyhořelo (já jsem třeba u jednoho počítače na to přišel až poté, co to právě vyhořelo a už to nebyl problém jen kondenzátorů), nové kondenzátory vyjdou na pár korun (nedávno jsem měnil v monitoru a vyšly mě na 150 korun, přičemž jsem koupil od každé hodnoty 10 čili víc, než bylo potřeba, byl jsem líný počítat, kolikrát tam která hodnota je, navíc pro 10+ kusů byla sleva). Dneska dokážou ale odcházet i jiné součástky (i svitky, které léta platily za nezničitelné a dokonce i rezistory), takže to není univerzální rada.
Nejjednodušší bude, pokud je někde možnost půjčit si jiný zdroj, vyzkoušet to s ním a uvidí se.
Kup si nový počítač.
Ale vážně, tím hlavním vypínačem myslíš co? Ten na zdroji nebo ON tlačítko na bedně? Každopádně není normální, aby počítač zapnul až po 10 minutách, natož po půldruhé hodině. Může být vadný už zdroj. Zkusil bych jinej, jestli tu ta možnost je.
Dobrý den, tak to já už bych po něm šlapal . No, Vy máte svatou trpělivost. Normální to samozřejmě není a krom již zmíněného, dodám, že po deseti letech je už např. vysušená vodivá pasta pod procesorem (špatný kontakt) nebo tečou kondenzátory na zákl. desce či je problém ve zdroji. Nový PC si nekupujte, ale jestli zvládnete opravu (a za kolik) je ve hvězdách. Nějaké rady, kam sáhnout, jste dostal. Zdravím!
P.S. A vyčistit zdroj od prachu. Jestli to nikdo nedělal 10 let, tak to bude "maso".
Možná si nechcete kupovat nový PC kvůli jeho ceně. Pokud nemáte vysoké nároky (např. hrát nejnovější hry), tak uvažujte o PC repasovaném = vývojově starší PC, který prošel revizí, opravou či úpravou a náhradou některých součástek. Takový stroj může sloužit ještě řadu let. Asi bych nedoporučoval koupit PC na inzerát od jednotlivce. Od firmy, která provádí repas (Gigacomputer) jsem měl (a ještě někde mám) NTB od HP (za 5.000,- Kč) a vše bylo OK.
No opravu nezvládnu, ovládam počítač len na užívateľskej úrovni (som čerstvý dúchodca, a praxou farmaceut ).
Nielen kondenzátory možno "tečou", ale aj mne nervy, tak počítač zapnu už radšej 2 hodiny pred plánovným jeho používaním.
No ale dokedy? ...
Na prach jsem zapomněl upozornit, to je ale zjevná věc, kterou je vidět. V tom zdroji je to pravda pod krytem, ale po 10 letech se už člověk nemusí bát ztráty záruky porušením pečeti. (Samozřejmě toto dělat dostatečnou dobu po vypnutí ze zásuvky.)
Jestli vyměnit kondenzátory ve zdroji je jednoduché, na MB je to daleko horší, na druhou stranu jsem už dávno neviděl, že by se to dělo. Vyměňoval jsem to na MB jen jednou a to byl 20 let starý portable pc (taky měl problém, že se nezapínal nebo až na několikátý pokus (musel se mačkat reset), zdroj ale byl podle všech měření v pohodě, což jsme byli rádi, sehnat AT zdroj by bylo docela dobrodružství). Jde o to, že MB bývá minimálně čtyřvrstvá a vnitřní vrstvy pro rozvod napájení dobře odvádí teplo, takže se na takové desce cokoliv blbě pájí (a ty kondenzátory jsou navíc s tou vnitřní vrstvou spojené).
Nejhorší je, že když jsou kondenzátory nafouknuté nebo vyteklé, tak je to jasné (zažil jsem jen jediný případ, kdy nafouklý kondenzátor odolával mým snahám dokázat mu, že je KO, kapacita byla v toleranci, svod naprosto minimální), ale ne vždy musí být kondíky nafouknuté. U toho portablu jsem sice změřil skoro nic, ale myslel jsem, že je to tím, že je měřím zapájené (i když nějakými 100mV) a po vypájení se ukáže, že jsou v pořádku, ale k mému překvapení byly opravdu vadné (vidět to na nich nebylo).
Pokud jde o malou spotřebu, přehrávání videa, prohlížení internetu a kancelářskou práci bez potřeby specializovaných windowsovských programů, pak podle mě poslouží raspberry pi400 (spotřebou se bohatě vejde do 20W), teda pokud se dá vůbec dneska sehnat. Stávalo řádově 3000 korun v sadě se zdrojem a SD kartou. Byl poslední z dostupných raspberry (ještě vloni v létě) nepočítám-li pico (to je stále, ale to neni počítač) gme.cz/... rpishop.cz/... a asi bude poslední z nedostupných. Ale vypadá, že pi4 už dostupné je, aby byla zamaskovaná vyšší cena tak v sadě s věcma, které se bez raspberry stejně neprodaji. Ale pořád jsou to 4 tisíce za něco, co bohatě postačí jako náhrada počítače.
Některé lidi děsí přechod na linux (nevím jestli to windows stále zkouší, když zjistil, že je skoro nikdo nechce ani zadarmo), ale já bych se toho nebál, ovládání raspbianu se zase tolik od windows (XP, Vista, 7, 10) neliší. A na těch pár odlišností si člověk zvykne rychle a začne mu vadit, že ve windows je to jinak (mluvím z vlastní praxe, mám už asi rok nový notebook s desítkama a docela mě štvou, jsem za posledních cca 5 let rozmazlený linuxem).
Hlavně zachránit data, třeba jen preventivně. DVD mechaniku vem čert, to jsou 4 stovky, a v 10 let starém počítači taky bude kaput (nevím jak vám, ale mě DVD mechanika nikdy nevydrží dýl jak 2 roky).
Tohle nebezpečí tam rozhodně je. On ten zdroj klidně může dávat správné napětí, ale s velkým zvlněním a tím nahlodávat další součástky.
Data by měla být pravidelně zálohovaná (lépe, než to dělám já, nedávno mi odešel disk, zřejmě mám vše zálohované (už vím o pár věcech, co tomu zálohování unikly, naštěstí nic vážného), ale někde roztroušené na neoznačených BD).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.