Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životnost webových stránek

Od: webs odpovědí: 4 změna:
Prosim o radu, chceme si vytvorit web, na ktery budeme vkladat clanky. Z minulosti mame zkusenost s Web zdarma, kde jsme si klasicky sami stranky obsluhovali v ramci pronajmu stranek, vse slo snadno si spravovat. Nyni vsak chceme opravdu dlouhodoby projekt, kde bychom plnili obsah v radech let. Existuje ale nejaka ochrana dat v pripade, ze nam treba Web zdarma neprodlouzi smlouvu na dalsi a dalsi rok? Nebo se jejich firma zrusi, cokoli. Jak lze webovou stranku chranit pred podobnymi problemy, ktere za par let mohou vzniknout a my jiz budeme mit prilis velky obsah na to, abychom o nej jen tak mohli prijit? Nehlede na to, ze s uvedenim data zverejneni clanku jsme take zjevnymi autory. Kdyz clanek budu za 5 let kopirovat nucene nekde jinde, mezitim ho za ty roky mohl nekdo ukrast a nyni by se stal "prvoautorem" on. Celkove ta jistota do budoucna nezni pozitivne, nevim, jak to treba delaji i media, ktera maji webove stranky, jak se ten prostor teda chrani. Dekujeme za kazdou informaci nebo tip.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

nejjednodušší je mít stránky na externím disku

ml1

Nebo třeba i na interním disku, ale prostě doma. Udělat webserver není tak složité (dá se to slepit z dostupných examplů), pak je potřeba získat nějakou rozumnou adresu a s tím zkušenosti nemám. Můj domácí server je třeba přístupný přes jeho ip adresu (něco jako http: //1.2.3.4) pokud by byla vidět zvenčí, dostane se na ně kdokoliv, moje domácí síť ale neni připojená na internet a ani už neni dneska běžné dostat veřejnou ip. Pamatuju jedny stránky, co mnoho lety byly přístupné právě přes jen čísla (později banknoteworld.com nebo tak nějak, ale asi to už neexistuje, protože ne té adrese je něco úplně jiného).

Vím, že jsem tehdy ten server šil horkou jehlou, protože do té doby stačilo dát file://pc01/atd a fungovalo to (prostě normální sdílení souborů), ale narazil jsem na něco, kde to nestačilo a muselo to jít přes protokol http, díky tomu vím, že to není tak složité.

Na internet bych potom vyvěšoval kopii toho, co bylo odladěno doma.

hodnocení

0x

Stačí mít vlastní doménu a pak jet na něčem jako Wordpress apd. Při krachu nebo zdražení jednoto poskytovatele přejdete jinému zkopírováním/přesunem dat na jeho server a doménu přesměrujete... nic víc není potřeba. Životnost bude omezovat jen životnost domény...

devolvo
hodnocení

0x

Záleží to na tom kolik chcete investovat. Vždycky existuje více řešení. Například firma si může dovolit vlastní počítač se serverem, který poběží 24/7. Jestli je firma vaše, tak si vše zálohujete sami. Potřebujete dražší počítač, protože to bude server, a to není to samé jako osobní PC. Předpokládám, že za připojení do sítě k DNS se něco platí, ale zde neporadím. Váš server, vaše data jsou v bezpečí.

Nebo můžete zkusit jakýkoliv placený webhosting. Data se dají zálohovat různými způsoby. Obvykle se zálohují na straně toho hostingu. Jak to vám nepovím, museli byste se zeptat u toho konkrétního poskytovatele, například se podívejte na Endoru. Webzdarma pro mě není důvěryhodný, prostě na mě působí nedůvěryhodně už tím, že i když jsem zkoušel web opravdu zdarma, který měl rozsah několika málo souborů a pár kb, tak mi ho po roce zastavili, protože jsem se tam nepřihlásil. Prostě naprd. Byla to specifická stránka kam jsem snad chodil jenom já a oni to stejně zrušili. Jsou různé hostingy, některé dražší, je třeba se podívat jaké mají výhody. Kam chcete ukládat data, do databáze? U databází je třeba počítat s tím, že oni se čas od času upgradují a při zálohování a obnovování dat, mohou nastat problémy. Když se to například exportuje pomocí SQL může to trvat déle, ale jde hlavně o to, že nejde použít starou databází na novější server, prostě se musí spustit ta dotyčná verze serveru, vyexportovat a pak zase naimportovat do jiné databáze při spuštěném druhém aktualizovaném serveru. Je to takové jakési komplikované. Jinak pokud byste měli jen statické html články nebo textové dokumenty, tak ty se snadno zálohují, ale nesmíte si zavirovat stránku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]