Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internet v panelákové 2+1

Od: pete24 odpovědí: 19 změna:

Zdravím,

jsme po rekonstrukci 2+1 v paneláku, kde jsme internet řešili následovně - Ze společné chodby je navedena dírou optika, kde hned v bytě nad vchodovými dveřmi je v sníženém stropu ze sádrokartonu převodník a u toho router/wifi vysílač ze kterého vede internetový kabel do obýváku a do ložnice. K routeru jsou revizní dvířka.

Akorát je ta wifi v ostatních pokojích slabá. Přemýšlím tedy, že ten router přemýstil do obýváku, kam vede kabel. Ale přípojka do ložnice mi končí u toho vchodu do obýváku už to neprotáhnu. Kdybych dal na začátek switch a od toho vedl kabel do obýváku a do ložnice, tak to tím asi nevyřeším že? Jelikož ten kabel do ložnice nepůjde přes router.

Nejsem v sítích úplně zdatný. Poradíte mi prosím nějaké řešení, jak bych to mohl udělat?

Moc díky !

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já chytám router v celém 3+1 a to ho "krotím" pouze na střední vysílací výkon. Podle mne je u vás jen velké zarušení sítě sousedy. Proskenujte místnosti nějakým wifi manažerem v mobilu a upravte číslo kanálu popř používejte poměrně volné 5ghz pásmo.
No a mě wifi v vyšším patře chytá půlka zařízení. O 5ghz si mohu zdát.
Záleží na kobstrukci zdi
Herd
Na tom přeci není nic divného ;) Určitě nejsou všechny zařízení v jedné místnosti, takže počet zdí už je vyšší + strop. A taky záleží na natočení antén. V kamenném baráku je problém i 1 stěna, takže ano, záleží v čem, ale klasický i panelákový byt bude spíš problém v rušení. Bohužel vím jak většina uživatelů "nastavuje" router.
Ale tazatel řeší panelák, kde je jediný problém zarušení. Signál v 3+1 bez problémů poskytl patnáct let starý router s jednou anténou. Dnes to problém nebude. A 5ghz má holt malou prostupnost. Což může být na druhou stranu výhoda při rušení sousedy.

hodnocení

0x

Skuste sem nakreslit podorys bytu a vyznacit kable. Zalezi tiez na tom, kde pozadujete kablove a kde wifi pripojenie. V malom byte by malo stacit riesenie, ked prevodnik optika - metalika bude za tymi reviznymi dvierkami v chodbe, odtial pojde kabel k routeru niekde v strede bytu a vsetko bude zapojene cez wifi.

pete24
hodnocení

Díky, obrázek přidávám, snad bude k pochopení.

Internet v panelákové 2+1
pete24
hodnocení

Tzn. klasický kabel potřebuju mí navedený tak, jak je to namalované. Kde bude wifi, je mi vcelku jedno. Tam kde bude nejefektivnější. Což mi dává smysl tam v obýváku za TV, jen nevím, jak bych pak zapojil ten kabel do ložnice. Jelikož už je to zakryté, tak se s tím nedá hýbat. Akorát v místě toho routeru, kde jsou dvířka.

re4zon
hodnocení

0x
Nejjednodussi reseni za 3-4 stovky bez saskovani s kabely - pridat do obyvaku access point na ten kabel, co tam vede. Nastavit stejne ssid, zabezpeceni a heslo jako na puvodnim routeru, zarizeni se budou prepinat na silnejsi bod. Nebo wifi na puvodnim routeru vypnout.

hodnocení

0x
Jako první bych telefonem proskenoval všechny sítě v okolí a zkusil najít nějaký volný kanál a na ten přepnout router. Pak by se vidělo.

krtek6
hodnocení

0x

Z toho převodníku co je na chodbě si kabelem natáhněte trasu kde chcete...a WIFI router píchněte tam...nějak nechápu smysl, proč je router hned vedle převodníku, když tam není signál ani žádné zařízení, které potřebuje porty

pete24
hodnocení

Děkuji. No kabely už jsou natažené a nelze to už změnit. Router je tam z toho důvodu, že je tam vyveden internetový kabel z ložnice, který už nemohu protáhnout do obýváku. Řeším tedy to, že když router přesunu do obýváku, jak zapojím kabel do ložnice, který končí u převodníku. (viz. obrázek nahoře)

krtek6

všechno lze měnit...prostě to co jde z ložnice do routeru na chodbě by šlo nově z ložnice stejnou trasou přes chodbu až do obýváku...buď novým kabelem nebo rozdvojkou jak píše kolega...je to panelák, takže určitě ten kabel nevede ve stěně a není zazděnej, ale určitě je tam nějaká lišta nebo něco...

hodnocení

0x

Chapu spravne ze uz nemuzes natahnout ani kabel z obyvaku do chodby k prevodniku? Pokud ne, tak ten kabel chodba-obyvak rozdel ( koupis original rozdvojku na kabel na jednu i druho stranu ) nevyhoda toho reseni je ze ti ten kabel pofrci jenom stovkou, ale 100Mbit internet co ja bych za to dal. *ua* . pak spojkou vyspojkujes ten rozdeleny kabel s loznici a hotovo.

Potrebujes dve rozdvojky a jednu spojku. V loznici a na privodu budes mit maximalne 100Mbit.

pete24
hodnocení

Díky. Jedině že bych to natáhnul mimo, ale ve sníženém stropě už to nenavedu, je to přikryté a mám tam vatu.

omezit to na 100 Mbit bych právě nerad, máme 300 Mbit a přes kabel to naměřím, ke své práci potřebuji silnější internet.

Řešení asi bude koupit AP a zapojit ho do obýváku. To bude asi nejjednodušší.

A v ložnici potřebuješ taky tu vyšší rychlost?

pete24
hodnocení

Ano, v ložici je připojen PC. V obýváku TV.

re4zon
Fakt by me zajimalo, co ti brani pridat dalsi zarizeni do obyvaku, jak jsem psal vyse. A jeste vic by me zajimalo, na kterou praci potrebujes vic nez 100Mbps. To strihas doma video ulozene nekde v cloudu?

hodnocení

0x
Tak se mi ta odpověď resetovala.
Switch bys mohl použít jako drazší a blbější řešení ethernetové spojky za 25 kč(něco jako spojka hadic)
Switch je totiž transparentni i pro linkvou vrstvu, takže router nic nepozná.
Ale připojení zařízení do switche vyžaduje další informace, ano nevime sitovy protokol co jde z routerz treba too neni ip ale pppoe.
Těžko říct chtělo by to vidě to co leze z převodníku třeba užbi on routuje nebo dělá nat. Zkusil bych jestli na wan routeru dohází k dhcp
Pskde je čárka ve větě :?
"Ale přípojka do ložnice mi končí u toho vchodu do obýváku už to neprotáhnu"

hodnocení

0x
Řeknu to asi takhle. Možností je mnoho, ale pokud to není kabenný barák tak ti to na 2,4GHz jít musí.
- začni scanem kanálů, stačí z mobilu. Většinou vše řeší správná konfigurace
- pak je možnost dát router do obýváku
- nebo dát do obýváku AP a telku kabelem
A nebo další možnosti, ale podle mě jde pouze o rušení. Kdo nastavil router? Dokážeš se na něj přihlásit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]