Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní wifi (velký počet klientů) Unifi? Tip sestavení?

Od: ji* odpovědí: 7 změna:

Uměl by někdo navrhnout wifi zázemí pro velkou domácí síť? velká do počtu klientů = smarthome, počet klientů v současnosti 50-70 do budoucna jistě vzroste... určitě to musí být něco na způsob mesh = více AP... do toho nevidím... unifi se mi líbí nicméně portfolio je veliké tak co vybrat? finační limit okolo 20tis kč? Orientuje se v tom někdo?

V součastnosti používám wifi router TP-Link AX50, nemám problém s dosahem, nemám problém s nefunkčností, ale mám problém se 100% dostupností - trápí mne občasné krátkodobé výpadky... jsou to s jistotou výpadky způsobené velkým počtem klientů kteří se snaží komunikovat v jeden okamžik (mám barák prošpikován smarthoum zaířzenímí) ..

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vladimirs
hodnocení

0x

Dobrý den,

pokud máte chť se v tom vrtat tak bych doporučil něco od Mikrotiku.

Mikrotik RouterBO/...

Mikrotik RBD52G-5/... (gigabit)

Nastavení centrální správy se dělá pomocí Capsman: i4wifi.cz | Jak n/...

Jednodušší ale taky dobré je: Mercusys Halo H50G

Mercusys Halo H50/...

Zde je omezení 6 kusů v jedné síti.

Mikrotik mám doma a Mercursys u rodičů, obojí funguje stejně dobře.

Přeji šťasnou ruku při volbě.

Vladimír

ji*
hodnocení

Chuť vrtat se v tom extra nemám, ale zrovna toto nabízené ani jedno neumí wifi6 což dnes pokládám za standart takže to tyhle výrobky diskvalifikuje

hodnocení

0x

To není domácí, to je malý hotel?

Jinak ano, Unifi je vhodná levná síť pro takový druh použití.

A doporučil bych zapojit něktárá bezdrátová zařízení prostě drátem, hlavně ty, kde protéká hodně dat (typicky smart TV, kamery atd).

ji*
hodnocení

Je to malí RD kde je většina věcí řízena smart věcmi které ulehčují stereotypní věci a šetří peníze... ;) TV, kamery na kabelu samozřejmě jsou již nyní... ;) na wifi jsou převážně různá relé, čidla, senzory apod...

ahoj*
hodnocení

0x

v takovém rádiovém smogu bych " chtěl " bydlet. Na to jsou spíš jiné než wifi sítě, ne?

Jedno Wifi zařízení nemůže obsluhovat 70 klientů a do budoucna víc? Tak se jdi podívat třeba do Tesca, Kauflandu apod. Tam mají pár rádií pro klienty a jiná radia pro interní potřebu, v tom tescu mají pro klienty zaříznutý než HTTP port 80 a 443 myslím, nejde ani videohovor ani audiohovor přes messengery. Příště zapnu skener a spočítám, kolik rádií tam mají.

Co se týče dosahu, třeba kup víc TP Linků a jde je propojit tak, aby vykryli prostor, hlavně je propoj kabelem a ne přes wifi. Musíš zajistit, aby se nerušily, tedy ve 2,4 jsou prakticky 2 kanály, takže první na kanál 1, druhý na kanál 13 a třetí radio zase na kanál 1 a by se nemělo vidět s prvním. Pak to jen správně nastavit (stejný ssid, key, režim ap).

Unifi jsem nikdy nepoužil, neb jsem to vždy nastavil za pomoci levných zařízení ku spokojenosti viz výše... anebo posadil všesměr výš a on pokryl větší plochu (úspora energie, kabelů).

To, co popisujete tedy pospojovat se do jednoho meshe, ve kterém se pohybujete jako v jedné síti, to TP-Linky moc dobře neumí.

ji*
hodnocení

Když jsem bydlel ve městě žil jsem asi ve většim smogu a né jen rádiovém, takže mne toto nechává v klidu... a jen pro upřesnění, mám tu samozřejmě ještě zigbee sít kde sou další nižší desítky zařízení :) a samozřejmě tu občas lítá i RF, IR, i bluetooth :)

Jedno zařízení může obsluhovat i 70 i více klientů (sám mám doma takovýto fungující systém), jen né najednou... je dost zařízení které "počkají"ale některé ne... když se sejde víc choulostivých zařízení tak prostě nastane chyba, která se po uvolnění komunikace zase vyřeší (u mne v rámci jednotek sekund)... nicméně to způsobuje problémy v řízení... proto to musím vyřešit...

Tp-link je moje oblíbená značka a mám s nima jen nejlepší zkušenosti, otázka je kam koukat...

zatím mám políčeno na:

i4wifi.cz/...

už umí mesh systém, což by mohlo "kapacitu"zas zvednou... ale zkušenost s tím nemám, proto se tu ptám zda tu náhodou není někdo kdo něco podobného třeba řešil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]