Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paměť RAM stačí 8GB nebo 16GB

Od: stanislavk odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, zda rozšíření notebooku o další RAM 8GB, viz níže, je vhodné/ nutné na hraní her typu GTA V a podobných graficky náročných? Předem děkuji za odpověď, Standa

Notebook:
Lenovo IdePad Gaming 3 15ACH6
PN 82K200RBCK
Bez operačního systému
Procesor AMD Ryzen 5 5600H
Taktovací frekvence (typická) 3,3 GHz
Taktovací frekvence (maximální) 4,2GHz
Počet jader 6
RAM 8GB
Úložiště 512GB SSD
Úhlopříčka 15,6"
Rozlišení FHD 1 920 × 1 080 IPS
Jas 250 nitů
Antireflexni displej
Obnovovací frekvence 120Hz
Grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3050
Paměť grafické karty 4GB GDDR6

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Za mě rozhodně 16 GB. 8 GB bych dnes bral jako rozumné minimum do "kancelářského" notebooku, určitě ne na hraní či náročnější použití.

hodnocení

1x

Na hraní her rozhodně aspoň 16, možná i 32.

hodnocení

0x
Nutný to není, ale 8GB ram stojí par stovek. Já bych do thloho šel.

youtu.be/...
Jen doplnění. Swapovani, tj odkládání nepotřebných dat z RAM na disk, neni už tak otravný jako když byly plotnové disky HDD. Teď už to není takový problém s SSD. 16GB je fajn ale ne nutnost, obzvláště pro starší hry.
ahoj*

Já ve videu žádný rozdíl nevidím...

pamet
hodnocení

0x

Přímo ke GTA nepovím, ale kdysi jsem hrál hru letecký simulátor, kde když letíš a chceš načíst do paměti co nejkvalitnějšítextury a spoustu grafických objektů tak je dobré mít co největší paměť. Byly to takové velké čtverce (kachle) s ortofotomapou ČR, jeden čtverec zabíral více GB (přesně si nepamatuju). Takže tohle je individuální co je ve hře. GTA by neměla být tak náročná protože pokud nevyžaduje ortofoto, přesně fotografie jako kopii z reálu tak není třeba tolik paměti. Ale u výše uvedeného příkladu by se hodilo klidně i 64 GB RAM. Prostě nikdy nemáš dost. Má to pak tu výhodu, že když třeba letíš rychle nějakou stíhačkou ve větší výšce vidíš stále načtenou scenérii a pak když klesneš rychle dolů, stále uvidíš detaily... Takže menší prodlevy v načítání těch kachlí.

hodnocení

0x

Tady je screenshot rozjetýho GTA V na mým noťasovi:

Paměť RAM stačí 8GB nebo 16GB

Podle té vaší tabulky fakt není potřeba 32GB. Stačilo by i 8GB. Využitých RAM máte jen 6,2GB *smich*

hodnocení

0x

Právě teď mám otevřených několik (asi 70) tabů v prohlížeči + koukám na video na webu. Využití paměti mám 8,5 GB. 8 GB je rozhodně málo, to je tak pro kancelářské PC.

mathew
hodnocení

0x

To musíte vidět jestli se to seká nebo ne. Kromě toho já bych přidal 16GB, když už bych přidával. Momentálně mám 8 + 16 takže 24 a párkrát už to přes těch 16GB přelezlo.

paveldvorak
hodnocení

0x

na hry určitě rychlejší PC, ale jiak minimálně 64 a víc

progranatoriit

Chyba! Na hry minimálně 256GB a grafiku 64GB! *zed*

ml1
hodnocení

0x

Na hraní jsem si už před časem rozšířil 32 na 64GB (těch 32 stačilo jen tak tak (spíš ne) a zrovna byly peníze, ostatně počítalo se se 64 od začátku (tehdy ale nebyly peníze), takže šlo o to to jen koupit). Ale záleží, s čím si hrajete. A taky by nebylo od věci zjistit, kolik vám operační systém dovolí, verze home měly nějaké dost malé omezení (8 nebo 16 už nevím, takže můžete mít víc, ale systém ji nebude používat), v linuxu toto omezení není.

Zajímavé. Mám 32GB RAM a ještě jsem nenarazil na hru které by to nestačilo. Dokonce mi funguje i Microsoft flight simulator 2020 kde spíše jedu na hraně grafické karty, ale né RAM. Jestli to nebude u vás problém spíše v dodrbaných a neoptimizovaných widlích. Forza Horizon 4 na Ultra mi třeba využívá jen 12GB. Ony ty hry a jejich rozlišní textur spíše využívají paměť na grafické kartě a teprve pokud jim nestačí, tak si berou z RAM a i to je zpomaluje a klesá FPS.

Souhlasím, taky se mi nikdy 32 GB RAM nepodařilo využít a to to sleduji 100 % sezení u PC (mám externí displej monitorující hardware). A to mi u hraní her dělá PC i další věci, jako enkódování nebo přehrávání videa + permanentě spuštěný prohlížeč s desítkami záložek.

tj
hodnocení

0x
Mám 8GB a mám dost her odehráno, i různých žánrů, takže mám přehled a mohu posoudit. Je to na hraně. Doporučuji 16 GB. Sám bych rozšířil, ale moje MB podporuje max 8 GB, 16 jsem už nerozchodil. Je to stará babča. Takže pokud můžeš, sáhni po 16 GB a budeš mít vystaráno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]