Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šmírování na Windows 10 a Windows 11

Od: teflonovapanev odpovědí: 8 změna:

Zdravím chci se zpetat jestli víte v čem je rozdíl u mrkvosoftu ve šmírování, sledování a analýze. Co sledujou za altovitu u přihlášeného uživatele? A jak se tomu dá zabránit. Na W10 jsem si všiml že se spouští služba OneDrive. Ale není to cloud? A jak zjistit jestli se ukládají nějaké informace o mém PC na cizí server. Sledujou třeba jaké stránky navštěvuji přes Firefox, jaké soubory otevírám když edituji video? Co si píšu přes prohlížeč Firefox, co píšu na gmail, apod? Nebo sledují jen co jsem sinainstaloval za programy. Není mi to jasné. Je mi ale jasné, že z něčeho ten osobnostní profil sestavovat musí, takže asi jen u aplikací nezůstane. Někdo přece nemusí mít nainstalované nic jen prohlížeč. A oni chtějí vydělávat na každém. A kam vlastně směřují ty reklamy, kde se zobrazují? To jako když najedu na nějakou webovku tak si tam MS hodí nějakou reklamu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jhkhljbjbl
hodnocení

0x

Mimo Windows Nastavení, funguje např. Windows telemetry, to sleduje nastavení. Dál třeba hlášení pádů aplikací někdy, to ani nende u nekterých vypnout.

Ne reklamy na webech nesleduje Microsoft. Možná když si to zapnete v nastavení, tak u nějakých aplikací. ano, ale na webech ne.

Gmail sleduje Google, Microsoft ne.

Prohlížeč Tor.

Nic jen proglížeč? Tak, na to přece ne Windows, ale Linux.

coze
hodnocení

0x
Aby tomu člověk zabránil účinně jsou vyžadovány pokročilé znalosti sìťové komunikace a fungování systému jako takového. Pokud řešíte telemetrii ve Windows, nainstalujte si utilitku Simplewall.
henrypp.org/...
Pokud Vám jde i o šmírování v prohlížečích, pak hledejte doplněk No Script nebo třeba Ghostery.
noscript.net/...
ghostery.com/...

anon65534
hodnocení

0x

>A jak zjistit jestli se ukládají nějaké informace o mém PC na cizí server
Velice komplikovaně. Pravděpodobně je to nelegální díky licenčním podmínkám microsoftu (Jako uživatel nemáš nárok vědět o tom co microsoft dělá s tvým počítačem)
>Sledujou třeba jaké stránky navštěvuji přes Firefox
O tom se mi zdá že měli něco v licenčních podmínkách ale už nevím co takže radši nebudu spekulovat
>Co si píšu přes prohlížeč Firefox, co píšu na gmail, apod?
Když jsem si četl licenční podmínky k Windows 10 (bylo to někdy v roce 2018 protože jsem něvěřil že by tam fakt měli keylogger) tak tam bylo napsané že můžou sbírat data o tom co píšete aby "mohly zlepšovat požitek z vašeho psaní". Ale to je samozřejmě těžce anonymizované (metodami které nikomu neukážou)
>A kam vlastně směřují ty reklamy, kde se zobrazují?
To nevím, já je měl ve start menu když jsem tu hromadu hnoje ještě používal (~2018). Někteří je tam prý nemají vůbec jiní prý furt.
>To jako když najedu na nějakou webovku tak si tam MS hodí nějakou reklamu?
To pravděpodobně ne ale je možné že to jednou udělají s jinýmy programy (průzkumník, panel notifikací apod.)

Otázka je proč takový systém vůbec používat, svobodné systémy tyto problémy nemají a nikdy mít nebudou už jen z principu jakým fungují.

hodnocení

0x

Když to nebude s dětma, tak nikoho nezajímá, že stříháš a sjíždíš péčko. *smich*

ml1
hodnocení

0x

Jediný lék na tyhle problémy je windows nepoužívat. Ale je otázkou, jestli jsou na tom ostatní systémy lépe, google je microsoft v bledě modrém a apple v bledě zeleném. Ani o linuxu bych si nedělal nějaké extra iluze, i když údajně by to tam být nemělo (týká se operačního syssému, ne prohlížečů). Prostě kdo se bojí, ať odstřihne počítač, nebo rovnou celou domácí síŤ od internetu a stejně nebude mít dtoprocentní jistotu (systém si klidně může špionážní data předávat třeba přes nějaké neviditelné oblasti flešky).

ded
hodnocení

0x

Pokud se chcete zbavit šmírování, nebo to alespoň omezit, tak je k tomu možné použít utilitu, která se neinstaluje. Jne se stáhne a vyberete jak moc chcete šmírování omezit. Já používám jen "zelenou". Oranžová je střední a červená zablokuje všechno.

oo-software.com/...

hodnocení

0x
Přejdi na linux, když máš obavu z Gatese. Jsou i distribuce vyloženě pro paranoiky, ale běžné distro myslím obstojí taky. Jinak - vyškubni ethernet kabel...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]