Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení datové zásuvky

Od: tom01 odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
mám tu starou dvouportovou cat 6 datovou zásuvku. Je již nacvaklá, s ustrizeným STP kabelem. Chtěl jsem nakrimpovat konektor a přes spojku ji připojit k routeru. Nachystal jsem si drátky pro zapojení T568B, ale po rozdělání zásuvky mě zmátlo její zapojení. Pokud nakrimpuji konektor dle T568B, bude zásuvka funkční?
Dale se chci zeptat, zda po připojení budou funkční oba porty. Co jsem koukal na jiné zásuvky, tak je vždy nutno pro každý port přivést samostatný kabel. Zde je pouze jeden kabel a nějaký plošný spoj uvnitř.
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Zapojení datové zásuvky
Zapojení datové zásuvky #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud máš multimetr (ohm-metr) a měřící hroty, tak si proměř který drát kam vede.

Ale je logický že pokud to všechno nalisuješ na jednu kostku (jeden konektor), tak z toho bude fungovat pouze jedna zásuvka (a to ještě možná).

Abys měl funkční obě zásuvky, tak bys musel prasácky rozdělit vodiče na volné konci na dvě čtveřice vodičů a na každou čtveřici vodičů nalisovat jeden konektor (takže na tom volném konci ve výsledku budeš mít dva konektory) a ještě ty vodiče musíš strčit a zalisovat do správných dírek v konektoru.

tom01
hodnocení

Já to právě nelisoval, takhle už to bylo. A z druhé strany jsou normálně dva konektory. Předpokládám, že předtím fungovaly oba. Je mi to záhadou, jak tahle zásuvka vlastně funguje.

To rozdělení vodičů se dá praktikovat pouze u normy 100BaseT, kde se používají jen dva páry ze čtyř. U síte Cat6 se předpokládá 1000BaseT (1Gbit/s) a tam to takto udělat nejde. Určitě je potřeba mít dva dráty pro dvě zásuvky, pak ale nevidím, jak by se to mělo zapojit.

hodnocení

0x

Ethernety s nizsou rychlostou vyuzivaju len dva pary zo styroch, preto sa niekedy prasacky kabel vyuzil pre dve rozne zariadenia. Cele je to divne, super kabel, kde je kazdy par extra tieneny, cat6 a sucasne uplne proti zasadam gigabit ethernetu rozdvojenie kabla. Vyhodte tu dvojzasuvku a zapojte len jednonasobnu na oba konce.

JEstli chcete zachovat stineny, tak kupte i stinenou zasuvku / kostku

hodnocení

0x

Ahoj, fungovat by to nejspis melo. Pro data do 100Mb/s. Nedostanes pres to ale 1Gbp/s. Zasuvka je asi na tento druh zapojeni pripravena, protze nevidim vic, jak 2 pary na port.

Schema zde: peakelec.co.uk/...

Normalne se to i prodava, treba alza.cz/...

tom01
hodnocení

Tak jsem to propípal multimetrem a je to zapojeno následovně:
Port 1:
Kontakt 3 - O
Kontakt 6 - BO
Kontakt 7 - M
Kontakt 8 - BM
Port 2:
Kontakt 3 - H
Kontakt 6 - BH
Kontakt 7 - Z
Kontakt 8 - BZ

jinými slovy zásuvka je dva porty po dvou párech, takže žádné CAT6.

tom01
hodnocení

Ale co jsem z toho tak pochopil, tak mi stejně jedním UTP kabelem z routeru nepojedu obě zásuvky, že? Vzhledem k tomu, že fungují 2x stejne kontakty v portech, bych musel nacvaknout na kabel dva konektory se zapojením 3-6-7-8 a dát to na dva kabely. Nebo se pletu? Pokud je to skutečně tak, tak to můžu rovnou vyhodit. Chtěl jsem posetrit port v routeru.

K tomu byste potreboval rozbocovac na konci, nebo to zapojit na 2x 2 pary - zase CAT 5

Musel byste na druhém konci zas ten kabel rozdělit a udělat dva konce. Jakou dvouhlavého hada.
Skoro bych to vyhodil a koupil normální dvouzásuvku a zavedl dva dráty

tom01
hodnocení

Nevím, na zásuvce je natisteno Cat. 6. Zřejmě si z toho někdo udělal cat. 5, jenže stejně to s tím zapojením nejde udělat jinak. Tak potom nechápu ten cat. 6.

Kabel bude CAT 6, ale s timto zapojenim jde o split na CAT 5 (100Mbps)

tom01
hodnocení

Ano, koukal jsem na to schéma, co jste předtím poslal a dle toho se jedná opravdu o split zapojení. Na druhé straně je klasické zapojení T568B. Když to tedy takhle zapojí, mělo by to být funkční? Aktuálně nemám cat 6 konektor, takže nemůžu vyzkoušet a do cat 5 konektoru ty dráty nevejdou. Při mé rychlosti internetu 50 Mbit/s by to mělo nějakou dobu vyhovovat.

Zapojte to ako 1 Gbit / Cat 5e / Cat 6, jednu plnohodnotnu zasuvku s 8 vodicmi na kazdej strane. Ak potrebujete dva pristroje, napr TV a pocitac, vyrieste to switchom.

tom01
hodnocení

Na zásuvce právě nevidím jinou možnost zapojení. Je to zapojeno takhle a pak plosnakem posláno dal na oba porty.

Myslel som kupit celkom novu zasuvku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]