Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Black screen

Od: fouzy odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
Mám problém s black screenem a potřebuji poradit čím to muže být.
Začalo to náhodným freezem obrazovky( občas během dne freeze, hodil jsem restart a fungoval dál). Po nějaké době se stupňovala intenzita a obraz se zasekával častěji, jakmile se to dostalo do fáze že byl freeze a hned po restartu se to seklo rovnou u přihlášení tak po dalším restartu už obraz nenaskočil už vůbec. PC nenačte ani klávesnici a myš. Potom jsem PC nechal vypojené z elektriky cca měsíc. Po měsíci jsem zkusil PC zapojit a zapnout a vše fungovalo jak má až po zhruba 14ti dnech to zase začalo na novo, freeze a stejně jak poprvé až nakonec black screen. Pak po asi zase měsíčním odpojení PC zase fungoval zhruba týden a teď už zase nefunguje a mám ho vypojený. Nějaké rady co vyměnit nebo co s tím dělat?
Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Jaká je sestava PC-komponenty, stáří? Konektory na šňůře mezi PC a monitorem jsou správně zastrčeny? Na základní desce změř nebo vyměň baterii BIOSu, zkontroluj všechny konektory, zda jsou správně zastrčeny. Takhle to vypadá na odcházející dedikovanou Grafickou kartu, zkus tedy použít vestavěnou/integrovanou grafiku, jestli to bude dělat i při ní (tu dedikovanou grafickou kartu musíš vyndat ze slotu). Může to dělat i zdroj, záleží na stáří komponent. Zdroj vydrží i klidně jedenáct let při každodenním čtyřhodinovém provozu.

fouzy
hodnocení

CPU: intel core i5 7600K
GPU: Nvdia gtx 1650 4GB
Motherboard: asus rog strix b250g
RAM: 16gb ale nějak nakombinovane značky nepamatuji se
Procesor , základní deska staré cca 4 roky
Grafika 3 roky
Zdroj 600w cca 5 let
olinl
Ty komponenty a jejich stáří nejsou špatné.. Jak to vypadá s tou integrovanou/vestavěnou grafikou po připojení k monitoru? Zobrazí se něco?
fouzy
hodnocení

To jsem ještě nezkoušel, byl jsem v práci takže to zkusím dnes večer až prijedu z práce.
fouzy
hodnocení

Grafikou to tedy není. Teď jsem to zkoušel a beze změny.
olinl

Baterie BIOSu je OK? Nevím jestli se už někdo ptal-monitor/TV je také OK? Monitor/TV tedy k připojené integrované grafické kartě také nic nezobrazí? Připoj/propoj funkční monitor k integrované grafické kartě na zákl. desce a nech k zákl. desce připojen pouze zdroj a HDD/SSD(místo kde je uložen Op. Systém) a zapni PC. Ostatní vytahej ze slotů a odpoj od napájení a konektorů USB atd. Pokud se nic nestane, tak z mého pohledu je na zákl. desce vadná nějaká součástka nebo je něco se zdrojem (trafem)-pokud máš náhradní zdroj, zkus vyměnit.

karel556*
hodnocení

0x

Klasika, PC nenačte...atd,

jak máme vědět jaký počítač, málo informací, jaká deska, zdroj, procesor, grafika RAM, HDD / SSD.

fouzy
hodnocení

CPU: intel core i5 7600K
GPU: Nvdia gtx 1650 4GB
Motherboard: asus rog strix b250g
RAM: 16gb ale nějak nakombinovane značky nepamatuji se
Procesor , základní deska staré cca 4 roky
Grafika 3 roky
Zdroj 600w cca 5 let
Zdroj: poradte.cz/...

hodnocení

0x

To může být skoro čímkoliv, bude potřeba udělat analýzu krok za krokem. Na první pohled bych vsadil na problém s chlazením. Pokud je CPU nedostatečně chlazeno, chová se to přesně tak, že PC zamrzá, ale pokaždé jindy. A hlavně je to i nebezpečné, velice to snižuje životnost procesoru.

Proto určitě zkontrolujte teplotu CPU, můžete použít třeba tuto utilitku: alcpu.com/... . Otestujte to tak, že CPU musíte nějak zatížit, pusťte třeba hru nebo komprimaci. Ta mezní teplota není nijak obecně daná, dá se říci, že teploty do 50 °C jsou optimální, do 70 °C přijatelné, ale kolem této teploty a výše už to značí problém s chlazením. Pokud se moje hypotéza potvrdí, nejspíš se netočí větrák, popř. je zanesený hromadou prachu.

Přehřívat se mohou i jiné komponenty, takže obdobně můžete zkontrolovat i grafickou hartu.

Pokud teploty jsou v pořádku, pak to může být například nestabilní zdroj. To je potřeba analyzovat tak, že se ten zdroj vymění.

A tak dále :)

fouzy
hodnocení

PC momentálně nenačte obraz ani klávesnici takže to asi nepůjde :D

Jak víte, že nenačte klávesnici, když nenačte obraz?

Co to tedy přesně dělá a nedělá v tomto stavu? PC jakože zdánlivě běží, ale na monitoru není nic vidět? Na klávesnici svítí Num lock?

Jinými slovy to postupně odcházelo, až se zdá, že to úplně odešlo? :D

fouzy
hodnocení

Jak jsem psal už se to stalo 3x ze to postupně odchází až mám pak jen black screen. PC naběhne a jde slyšet ze funguje větráky se točí ale obraz není. Klávesnici mám herní a je podsvícená takže tím že nesvítí poznám že nefunguje a ani myš nesvítí. Na obrazovce svítí akorát modrá tečka v rohu obrazovky značící že je zapnutá ale obraz nikde.

Pokud to nenapájí klávesnici a myš, problém bude asi v motherboardu nebo ve zdroji. Chtělo by to celé rozebrat a poskládat znovu + zkusit s jiným zdrojem.

hodnocení

0x
doufám že jsi vyzkoušel jiný OS. Má třeba základní deska režimi diagnostiky (jako notebooky třeba, testt cpu, ram gpu)
Co to nechat třeba 10 minut zapnyté před fází bootu (zůstav v biosu)
Obávám se že jediná cesta bude ubírat/měnit komponenty. Taky to může být zdroj

aj
hodnocení

0x

Obecná rada zní, pokud máš aktuální BIOS desky, A obrátit se na šikovnějšího kamaráda nepomohlo, tak rozebrat všechno, zejména paměti z desky a karty a očistit lihem vyfoukat prach a znova složit. V dávných dobách mi to mnohokráte pomohlo.

Zjistit, jestli se nějaká komponenta nepřehřívá, vyfoukat prach, doplnit teplovodivou pastu, nechat krabici počítače otevřenou kvůli lepšímu větrání

pokud nepomůže, pak rozebrat a po dílechvyměnit/ rozprodat. Je to sice časově a finančně náročné, ale stoprocentně funkční řešení . Časem přijdeš na to, čím co dělá a naučíš se skládat PC

fouzy
hodnocení

EDIT: Vyměnil jsem na zakladní desce baterku a naskočilo to. Zatím vše funguje jak má, tak doufám že to bylo tím.

Děkuji za všechny komentáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]