Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdvojka Ethernet

Od: elisa24® odpovědí: 35 změna:

Dobrý den, je tohle " normální"rozdvojka na Ethernet? Co prosím znamená male / female a RJ45 CAT3 8p8c? Třeba tohle je něco jiného? Mám ve zdi zásovku na Ethernet a funguje jen levá (to je v pořádku), budou u rozdvojky fungovat obě? Děkuji

doplněno 24.11.22 08:28:

Nebo tohle

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Jediná funkční rozdvojka na ethernet je, že do zásuvky ve zdi připojíš SWITCH.

Rozdvojky, které jsi dávála v odkazech tak se používaly na rozbočení telefonů (vytvoření paralelní linky).

Normálně se ethernetové rozvody tahají kabelem, který má čtyři páry kroucených vodičů. Pro komunikaci na nižších rychlostech stačí dva páry vodičů. Takže pokud po tom kabelu není vedený třeba telefon, tak máš v kabelu ještě dva páry vodičů rezervní.

Když chceš využít jednu zásuvku pro připojení dvou počítačů tak musíš LAN-rozdvojku (podobnou, jako v doplněném posledním odkazu) použít na obou koncích kabelu. Ale stejně to musíš vyzkoušet a nemáš jistotu, že to bude fungovat.

krtek6
hodnocení

2x

co je pro vás "normální"? 6p a 8p znamená počet pinů v konektoru, kdy 6p je pro telefonní linku (už se nepoužívá) a 8p je pro klasický internet...

A ta rozdvojka funguje principem, že do jedné (první) rozdvojky jdou dva kabely s koncovkou , tím se to zredukuje na 1 kabel, který někudma vede a na druhém konci se to zase z toho 1 redukovaného kabelu pomocí druhé rozdvojky vrátí na 2 kabely, které se zapojí do spotřebiče... takže 2-1-2... a samec samice je akorát pro určení co kam přijde...samice je vždycky s "dírou" samec se strká do samice:-D;) ...

Cat3 typ kabelu respektive určení jakou max. rychlostí tudma potečou data...dneska taky nedostatečné...musí být Cat5e ideálně

hodnocení

Děkuji, normálním jsem tedy myslela 8p. Takže někde před tou zdí je 2, v té zdi mám 1 a když tam tohle připojím, tak budou 2, je to tak?

krtek6

graficky to funguje takto (všechny obrázky jsou totožné co se principu týče) :

já osobně to používám doma...ve variantě - prostřední obrázek

Rozdvojka Ethernet
Rozdvojka Ethernet #2
Rozdvojka Ethernet #3
hodnocení

Moc děkuji za vysvětlení, takže tohle je správně?

krtek6

zbytečně drahé... na to řešení, které jsem prezentoval, že mám doma já (viz. obrázek) potřebujete a stačí vám tohle:

mironet.cz/... přesně tohle jsem kupoval pár let zpátky.

tzn. objednat 2ks a odpovídající počet a délku kabelů Cat5e (nebo Cat6)

Rozdvojka Ethernet #4
hodnocení

Ale já nemám router - potřebuju to na kolej, je tam jen ta zásuvka s jedním funčním otvorem. Takže bych potřebovala asi ten první obrázek a ideálně Amazon.

krtek6

tak takhle to nefunguje...vždycky to musí jít přes router nebo switch...bez něj by ta rozdvojka nevěděla co má dělat

hodnocení

Takže tohle:

Lan Splitter, Lan/...

a

InLine 69932B ISD/...

a propojit drátem

PremiumCord Netwo/...

?

V tom druhém odkazu není ten SWITCH zabudovaný? Nechápu, proč by nemělo fungovat jen to druhé.

krtek6

*alene* ...

ZEĎ se zásuvkou na internet ---> kabel RJ 45 CAT5e do modrého portu ----> Router ----> 2x kabel RJ45 CAT5e ze žlutých portů ----> Rozdvojka ----> 1x kabel RJ45 Cate5 -----> Rozdvojka ---> 2x kabel RJ 45 CATe5 ----> jeden spotřebič, druhý spotřebič

krtek6

To co tu celou dobu píšu máš i u těch obrázků toho produktu...a nevím proč to furt hledáš na amazonu za 4x dražší cenu...

hodnocení

Omlouvám se, opravdu to nechápu.

Znova:

Mám zásuvku s internetem - jednu.

Dva počítače - ke každému drát na připojení - teď může být připojen jen jeden PC (potřebuji připojit oba současně).

Dali byste mi prosím odkazy (Amazon), co všechno potřebuji?

(pak to porovnám s těmi obrázky a snad to pochopím)

Děkuji

krtek6
hodnocení

2x

a já se zeptám úplně blbě...z jakého důvodu nechceš jít po Wifi? Která by asi vyřešila hromadu tvých problémů a nám asi hromadu dalšího vysvětlování?*zmateny*:-D

hodnocení

2x

Cesky zjavne nerozumiete, mozno to pojde lepsie so slovencinou :)

Ziadne kabliky a rozdvojky vas problem neriesia. Musite pouzit aktivne zariadenie, ktore bude mat napajanie 230V cez adapter a 4 az 8 datovych zasuviek pre ethernet. Zariadenie sa vola switch, do jednej jeho zasuvky pojde privod ethernetu zo steny, do zvysnych zasuviek si date pocitace.

Kupte lubovolny lacny 4 a viac portovy switch pre rychlost 100 / 1000 MBit

hodnocení

OK, děkuji

Este poznamka, potrebujete aj kusok Patch kabla, zo zasuvky do steny po zasuvku v switchi.

Patch kabel min Cat 5E, nekrizeny, dlzku podla potreby.

hodnocení

2x

Kupte si switch Ze zdi zapojíte jeden drát a pak připojíte oba počítače. Jen nevím, jestli je v balení i zdroj (neumím německy).

hodnocení

Moc děkuji, přesně takovou odpověď jsem potřebovala.

karel556*

Zdroj tam zřejmě je, zkopírováno z překladače:

O tomto produktu
5 10/100 Mbps RJ45 portů s automatickým vyjednáváním a automatickým MDI/MDIX
Green IT šetří až 60 % energie
Řízení toku IEEE802.3x zajišťuje spolehlivý přenos dat
plastové pouzdro pro stolní konstrukci; Plug and play, není potřeba žádná konfigurace, provozní teplota: 0 °C ~ 40 °C.
Systémové požadavky: Microsoft Windows 10/8/2012/7/2008/Vista/2003/XP/2000/Me/NT/98/95/3.11; Operační Systém Mac; NetWare; UNIX; Linux
Obsah balení: 5portový 10/100Mbps desktop switch, napěťový adaptér, uživatelská příručka
5 10/100 Mbps RJ45 portů s automatickým vyjednáváním a automatickým MDI/MDIX.

ml1
hodnocení

2x

Ethernet má 4 kroucené páry, pro (omezenou) funkci stačí jen dva, a přesně tohle dělá ta "rozdvojka"že rozdělí ten přívod na 2 a 2 páry. Ale její funkčnost je dost závislá na tom, kam se připojí. Mnohem lepší je koupit normální switch, neni to nijak nákladné. Já bych výběr omezil na gigabit a 8 portů (ono se to nezdá, taky jsem si kdysi myslel, že 4 jsou až dost, ale do roka jsem kupoval další).

Nedávno jsem kupoval mironet.cz/... je malý, levný, a funguje. To už mi došly porty, a potřeboval jsem připojit nějaká další zařízení aniž bych něco odpojoval. Nutno říct, že ty 4 porty (nepočítám-li vstup) jsou nyní plné, kromě notebooku přibyla dvě udělátka z arduina s etrhernetem, ale víc toho už snad nebude.

hodnocení

2x
Mimochodem, někde píšeš že ti máš na kolej. Takze v první řadě požádat o radu správce kolejní sítě. A to si nedělám srandu. Mohou tam být nastavena pravidla, že smíš připojovat jen schválena zařízení a nic amatérský plichtene. Je to z důvodu ochrany sítě pred laiky kteří by tam připojili nějaké nesmyslné zařízení. Určice je to napsané v provozním řádu site, který jsi na znamení souhlasu podepsala / a nečetla. Dlouhá léta jsem pracoval na VŠ právě na správě sítě takže vím o čem píšu.
hodnocení

Ano, každé zařízení je registrované.

hodnocení

2x

Cize internat a zariadenia su evidovane. Skocte za spravcom siete, aj tak bude musiet do systemu nahodit MAC adresu noveho switchu. Hlavne tam nestrkajte ziadne rozbocky, mozete zhodit celu siet.

Spytate sa ho, aky switch odporuca a ten kupite.

hodnocení

Dobře, děkuji.

111®
hodnocení

0x
Čeho tím chceš dosáhnout?
hodnocení

Dvou zásuvek na internet - teď mám jednu.

krtek6

podle mě chce dosáhnout toho, že z hlavní zásuvky (od přívodu internetu do kolejního pokoje) chce bez routeru a switche, jen pomocí tady té redukce distribuovat více kabelových internetových připojení po pokoji *nevi* ale problémem je, že nechápe jak to funguje.

hodnocení

Asi se spokojím s jednou zásuvkou. Já si to představovala takhle.

Rozdvojka Ethernet #5
krtek6

*modla* ale to je furt samý...ty si pleteš pojem s průjmem...základem je, že musíš mít router nebo switch! tady ten obrázek popisuje rozdělení už uvnitř bytu nebo domu. mezi jednotlivýma místnostma...toten obrázek by fungoval v případě, že na koleji budeš mít třeba 3 pokoje kdy v každém bude tato zásuvka...a ty budeš v tom nejvíc vzdáleném od té hlavní zásuvky, která do bytu přivádí internet od poskytovatele... jenže ty jsi v pokoji, která má zásuvku na internet, který je hlavní přívod do pokoje(bytu) takže potřebuješ prvně router nebo switch!

Proč nenatáhnete nový kabel od switche? To pravděpodobně výjde levněji a bude to rychlejší.
hodnocení

Jak prosím vypadá SWITCH? Nemohl byste mi dát odkazy - mám jen dva dráty na připojení těch počítačů?

Takže potřebuju SWITCH

4x tohle

PremiumCord Síťov/...

a tohle:

Lan Splitter, Lan/...

?

Na vašem obrázku v bravo nahoře.
To je krabička, většinou tam je 5 ethernetových zásuvek a napájecí přívod. Jeden vstup je pro přívod internetu, 4 výstupy pro počítače tv apodobně. Často bývá switch kombinovaný s wifi routrem, a jedna krabička většinou stačí pro celou domácnost.

ra2z: protože to není její síŤ ale školní na kolejích

Co jsem měl wifi routery tak u každého šlo nastavit aby wifi bylo vypnuté a fungovalo to v režimu switch. U použitého zařízení pořizovací cena symbolická až pár stovek.

Opět, není to její síť. A nevím jak správci na její škole, ale naši by s takových uživatelem který si instaluje pirátské WiFi rychle vyběhli ! Eventuelně by mu to síťovým protokolem zablokovali a měl by to nepoužitelné.

To co si můžete dovolit doma, to se nedá dělat ve školním / kolejním prostředí !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]