Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký zdroj 12V pro ventilátory

Od: pavel15 odpovědí: 14 změna:
Dobrý den ,
Koupil jsem si chladící podložku pod notebook a místo přibalených větráků jsem si tam dal 2x Noctua NF-A12x25-PWM.
K jádru věci po připojení k Pc zdroji přes 4-pin konektor normálně fungují , ale zdroj k PC Akyga 250w by napájel jen tyto 2-3 větráky a to je maximalní odběr odhadem do 10W. Pro povoz např 6hodin v kuse by to zdroj podle mně nemusel přežít
Proto se ptám dá se pořídit nějaký mini zdroj např. do 50W a dalo by se to připojit kabelama 4 pin , aby se nemuseli dráty rozřezávat apod? Četl něco o step-down trimmeru ale vůbec tomu nerozumím , takže budu rád za každou radu. Přiložím foto k lepšímu pochopení.
Díky předem. Pavel

Jaký zdroj 12V pro ventilátory
Jaký zdroj 12V pro ventilátory #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zeptám se hloupě...Proč by 250W zdroj nepřežil krmit 10W ventilátory 6 hodin?

hodnocení

3x
Co třeba něco takového? gme.cz/... případně hadex.cz/...

hodnocení

2x

PC zdroj na napájení dvou ventilátorů je podle mě těžký "overkill". Za mě bych šel do zdroje 12V 1-2A, případně jde využít toho, že relativně často mají zdroje s USB-C jako jednu z volitelných hladin napětí protokolu Power Delivery ve výši 12V (zdroje do zásuvky, powerbanky, apod.) To pak stačí koupit buď USB-C trigger s fixním požadavkem na 12V, anebo programovatelný s tím, že si 12V uložíte a buď si to napájíte přímo na konektor, anebo jinak zapojíte. Pak jsou tu již hotové kabely s koncovkou USB-C na jedné straně a konektor 5,5 x 2,1mm na straně druhé aliexpress.com/... , to když dáte dohromady s redukcí z 5,5 x 2,1mm na Molex 4 pin tak máte vyřešeno :) aliexpress.com/... a i kdyby se stalo, že zdroj by neuměl 12V, tak ten trigger tam pustí další nejvyšší napětí, ovšem nikdy více než 12V ;)
P.S. Podobně napájím kamery přes USB-C jen místo 12V používají 9V a vše funguje jak má :)

Jaký zdroj 12V pro ventilátory #3

111®
hodnocení

0x
A to důležitý na jaky napětí jsou je kde

pavel15
hodnocení

Napětí je 12V pro všechny ventilátory. Ty Noctua mají max. odběr 1.68W takže to není moc. A k otázce na zdroj 250W jeden jsem si koupil spojil na 24pinu kontaknt tuším 5,6 , aby byl prostě zdroj zapnutý i bez připojení do desky a napojil ventilátory. Vše fungovalo ale pak se z ničeho nic zdroj vypnul a už se nezapne. Na reklamaci řekli , že zdroj ten zdroj 250W musí mít nějaké zatížení a max 10W co jsem sdělil nestačí takže hledám menší zdroj , ale nenašel jsem jen nějaké el. součástky step-down trimmer ale to už je nad moje síly s něčím takovým to zkoušet , protože nevím jak bych to zapojil.

Důvod zamítnutí reklamace byl nesprávný. V návodu k použití není žádný minimální odběr uvedený. Tohle platilo tak před čtvrt stoletím u AT zdrojů. Dnešní zdroje mají na výstupech zatěžovací odpory, takže minimální odběr už není stanovený. K dotazu. Jestli je vám líto konektorů, tak můžete vypájet samce z nějaké vadné desky nebo si koupit redukci. Např. penta.cz/...
K napájení pak můžete použít jakýkoli zdroj 12V/1A.

pavel15
hodnocení

No já ten zdroj zapojený do základní desky PC neměl jen jsem spojil drátkem na 24 pinu kontakt , aby si zdroj myslel že je zapojený v desce tak nevím jestli ten zdroj neselhal kvůli tomu a když reklamaci neuznali tak jsem to už neřešil. Nicméně jsem našel že se dá koupit pico zdroj ATX tsbohemia.cz/... takže zkusím toto + přikoupit napájecí adaptér 12V 6A samostatně s jackem 5,5mmx2,5mm a doufám že to to poběží. Při tom testu s zdrojem Akyga 250W klesla teplota ntb z 80 na 70 stupňů a byl jsem spokojen.

Na ten měnič se vykašlete. Nic takového nepotřebujete. Kupte si za stovku nebo 2 US$ jakýkoli zdroj 12V/1A a kus drátu s konektorem.

hodnocení

0x

Ak su to 12V ventilatory, tak PC zdroj je s kanonom na vrabce. Kupil by som zdroj pre LED pasiky, precitajte zo stitku alebo z technickeho listu, aky je sumarny odber ventilatorov, napr 0.2 + 0.1 + 0.3 A = 0.6A a zdroj predimenzujte aspon 2x kvoli rozbehu ventilatorov.

hodnocení

0x
Sice jsou to poměrně tiché a ne moc výkonné ventilátory, ale stejně bych zvážil, jestli pro tuto aplikaci potřebujete jejich plný výkon, tedy napájení 12 V. Při např. 9 V budou výrazně tišší. Tedy bych volil buď 12 V s regulací, nebo rovnou 9 V zroj.
Taky bych zkontroloval, že foukají správným směrem, že se neperou s těmi s NTB.

Mne sa podla foto javi, maju 4 piny a teda je mozne regulovat ich PWM cez riadiaci signal, co pre ne bude lepsie, ako stahovat napatie.

pavel15
hodnocení

Větráky jsem si umístil ,aby foukali studený vzduch do NTB. A nad tím hlukem jsem práve uvažoval jestli koupit noctua.at/... , ale tyhle už fakt hučí hodně ale výkon maji zase 2x tak větší jak ty co jsem koupil a chci právě aby ty větráky jeli na 100%.

ml1
hodnocení

0x

Stačí prostě vyhledat 12V adaptér v libivolném obchodě elektro. Je to poměrně levná záležitost, nedávno jsem koukal do GME, asi 150 korun, odkaz už sem někdo dal. V zásadě s ním neni problém, akorát připojení na 400V nezvládne (to byl důvod, proč jsem se jím nedávno zabýval, mám na stole jeden odpálený tímto způsobem (známý prý nějakým omylem jej připojil na 400V), a za 159 korun bych ho neopravil ani kdyby byla vadná jen ta pojistka a diody v usměrňovači, dál jsem zatím nešel, i když mě zajímá, jestli je to odpálené ještě dál).

Pak budete potřebovat to nějak propojit, na to bych koupil kablík s protikusem toho konektoru zdroje. A nějaký konektor na ty větráky.

Je tomu řadu let, co jsem konstruoval chladicí podložku, dával jsem tam mnohem výkonnější větráky, potřebovaly i silnější zdroj, ale aby to moc nehučelo, tak jsem ještě dělal regulaci. Pokud by byl zájem, našel bych někde podklady (avr at tiny 13 plus pár součástek a jednoduchý program, který podle nastavení potenciometru generuje příslušný PWM signál pro modrý vodič větráku). Slouží to už možná 5 možná víc let, byla to tehdy taková rychlovka, kdy jsem 23. prosince leptal tišťák a 24. ráno ho osazoval a oživoval, aby to mohl přinést ježíšek. Takže na nějaké výmysly, jako že by to třeba snímalo teplotu nikdy nedošlo.

pavel15
hodnocení

Dnes mně dorazil ten měnič napětí na 12V spolu se zdrojem samostatně. Po zapojení to funguje jak jsem chtěl. Koupil jsem to z důvodu že v budoucnu chci koupit ješte jednu podložku pro další ntb a koupit např. toto ARCTIC Case Fan Hub abych mohl ten hub napájet SATA kabelem a do něj napojit větráky , protože nechci spostu drátů a propojů. Pro info toto řešení mám kvůli tomu že se živím jako řidič kamionu a v létě je v kabine i přes zaplou klimu dost vedro když slunko pere přímo na ty ntb co mám zaplé na palubovce. Díky všem za rady problém se zdárně vyřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]