Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám 15 let staré CD/DVD, které obsahuje asi 2 hodiny videozáznamu z jedné akce z roku 2007. Videozáznam pořizovala firma a DVD má obal, potisk..disk je však dost poškrábaný a už mnoho let nefunkční. Záznam jsem snad viděl naposledy možná před 10ti lety, už ani nevím. DVD mám však stále schované, v původním obalu. Je vůbec možné, že by z toho šla nahrávka nějakým způsobem získat, má smysl se s tím pokoušet jít do nějaké firmy, které se na to specializují, nebo po 15 ti letech už je zcela zbytečné se o něco takového pokoušet? Není to prasklé, zlomené..jen opravdu hodně poškrábané a hlavně, 15 let staré..Když ho vložím do PC, trochu se ještě roztočí, ale samozřejmě se nenačte a vyskočí chybová hláška. Jde mi o to, jestli je ještě vůbec možné, že tam ta data někde jsou a i po tolika letech by se daly nějakým způsobem zachránit, nebo už to možné není.
Lesklou polykarbonátovou vrstvu vylešti třeba pastou na plexi displex.
Matnou stranu s popisem na tu pozor. To je vrstva záznamu. Poškrábaná vrstva je pouze "nosné médium" z polykarbonátu (průhledný plexikotouč a nic víc).
růžové je plexi deska a žluté je popisové pole které je zároveň vypalovací plocha se záznamem a nesmí se poškodit.
Takže škrábance zbrus a vylešti pastou. Nemá cenu nechat číst CD plné vad.
Gumidku sorry, ale mate pocit, ze jste svym prispevkem rekl neco vic, nez co pisu o kousek vyse?
Bych postupoval následovně. Sanci myslim mate velkou.
Nejdříve bych DVD zkusil ve více jiných mechanikách, některé jsou citlivější, některé již mají slabší laser, dalsi umi treba lepe zaostrit. Dál je docela běžné, že se povrch (spodni strana!) DVDcka prelesti, klidne i brusnou pastou, povrch musi byt leskly. Abyste se zbavil nejvetsich skrabancu. Pozor pri manipulaci spíše na vrsek DVDcka, tam se skrabance neodpousteji. Vrstva polykarbonatu je pomerne tlusta a data jsou az nad ni.
Gumídka kritizujete a sám máte chybu - mírné škrábance na horní straně DVD jsou nedůležité. Škrábance na horní straně CD znamená konec . Spodní strany disků samozřejmě lze leštit.
Kdysi jsem jedno podobné CD rozjel. Zadal jsem v linuxu vytvoření binární kopie disku pomocí příkazu dd. Pak jsem tento stažený obraz disku (pokud si vzpomínám) na windowsu jsem ho dal zkontrolovat pomocí programu. Nevím ale který to byl. Ten program opravil chyby a pak se z toho dalo normálně číst pomocí když se to běžným způsobem připojilo jako obraz. Možná že to byl Stellar Phoenix nebo PAT Doctor, nebo možná dvdisaster (DVDisaster)? Nevím. Jde o to, že na to potřebuješ program, který umí opravit data z disku a z CD nebo DVD to neopravíš, musíš udělat kopii a opravený disk někam vyexportovat nebo z něj virtuálně udělat disk, do kterého lze zapisovat. Většina dat potom se dá číst.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.