Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se obnovit 15 let staré CD/DVD?

Od: postar odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

mám 15 let staré CD/DVD, které obsahuje asi 2 hodiny videozáznamu z jedné akce z roku 2007. Videozáznam pořizovala firma a DVD má obal, potisk..disk je však dost poškrábaný a už mnoho let nefunkční. Záznam jsem snad viděl naposledy možná před 10ti lety, už ani nevím. DVD mám však stále schované, v původním obalu. Je vůbec možné, že by z toho šla nahrávka nějakým způsobem získat, má smysl se s tím pokoušet jít do nějaké firmy, které se na to specializují, nebo po 15 ti letech už je zcela zbytečné se o něco takového pokoušet? Není to prasklé, zlomené..jen opravdu hodně poškrábané a hlavně, 15 let staré..Když ho vložím do PC, trochu se ještě roztočí, ale samozřejmě se nenačte a vyskočí chybová hláška. Jde mi o to, jestli je ještě vůbec možné, že tam ta data někde jsou a i po tolika letech by se daly nějakým způsobem zachránit, nebo už to možné není.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Lesklou polykarbonátovou vrstvu vylešti třeba pastou na plexi displex.

Matnou stranu s popisem na tu pozor. To je vrstva záznamu. Poškrábaná vrstva je pouze "nosné médium" z polykarbonátu (průhledný plexikotouč a nic víc).

doplněno 04.11.22 21:22:

růžové je plexi deska a žluté je popisové pole které je zároveň vypalovací plocha se záznamem a nesmí se poškodit.

Takže škrábance zbrus a vylešti pastou. Nemá cenu nechat číst CD plné vad.

Dá se obnovit 15 let staré CD/DVD?
nickys

Gumidku sorry, ale mate pocit, ze jste svym prispevkem rekl neco vic, nez co pisu o kousek vyse?

aneb, když dva dělají totéž, není to totéž :-D

vernon
Pokud je to DVD, tak záznam je uprostřed tloušťky disku. DVD je svařenec dvou 0,6 mm disků a mezi nimi je záznamová vrstva...

hodnocení

1x

Existují specializované programy na čtení poškozených CD a DVD, nejdřív bych tedy nějaký vyzkoušel, případně zkusil u kamarádů, v práci jiné DVD mechaniky, když to nepůjde, pak teprve se shánět po firmě.

nickys
hodnocení

1x

Bych postupoval následovně. Sanci myslim mate velkou.

Nejdříve bych DVD zkusil ve více jiných mechanikách, některé jsou citlivější, některé již mají slabší laser, dalsi umi treba lepe zaostrit. Dál je docela běžné, že se povrch (spodni strana!) DVDcka prelesti, klidne i brusnou pastou, povrch musi byt leskly. Abyste se zbavil nejvetsich skrabancu. Pozor pri manipulaci spíše na vrsek DVDcka, tam se skrabance neodpousteji. Vrstva polykarbonatu je pomerne tlusta a data jsou az nad ni.

Gumídka kritizujete a sám máte chybu - mírné škrábance na horní straně DVD jsou nedůležité. Škrábance na horní straně CD znamená konec . Spodní strany disků samozřejmě lze leštit.

@jura2 přesně tak. U DVD je záznamová vrstva uprostřed, z obou stran "chráněná" polykarbonátovým diskem.
04.11.22 23:37

CD x DVD *palec2*

nickys

jura: Vubec nerozumim vasi větě. V čem přesně je ta moje chyba?

Chyba - Pozor pri manipulaci spíše na vrsek DVDcka, tam se skrabance neodpousteji.

ml1

U DVD jsem se setkával s tím, že ty levnější (roz. největší šunt z teska) měly tendenci se rozložit na dva. A i když se nerozpadly, ale bylo jen vidět, jak se ten sendvič od středu rozlepuje, byly nečitelné. Takže na to taky pozor, je to to samé jako škrábance na popisové straně CD.

avta
hodnocení

1x

Tak jde o CD, CDR, DVD, DVDR? To je dost podstatna informace. Hadam ze to nebude lisovane ale vypalovane...

Nektere nesly cist ani po roce, zalezi taky, jakou rychlosti se zapisovalo atp.

hodnocení

0x

Já mám odzkoušené, že to chce zkoušet na více různých mechanikách... Mám celkem 4 mechaniky a zpravidla to na nějaké udolám, ale je to spíš i o štěstí...

ferdamravenec
hodnocení

0x

Kdysi jsem jedno podobné CD rozjel. Zadal jsem v linuxu vytvoření binární kopie disku pomocí příkazu dd. Pak jsem tento stažený obraz disku (pokud si vzpomínám) na windowsu jsem ho dal zkontrolovat pomocí programu. Nevím ale který to byl. Ten program opravil chyby a pak se z toho dalo normálně číst pomocí když se to běžným způsobem připojilo jako obraz. Možná že to byl Stellar Phoenix nebo PAT Doctor, nebo možná dvdisaster (DVDisaster)? Nevím. Jde o to, že na to potřebuješ program, který umí opravit data z disku a z CD nebo DVD to neopravíš, musíš udělat kopii a opravený disk někam vyexportovat nebo z něj virtuálně udělat disk, do kterého lze zapisovat. Většina dat potom se dá číst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]