Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych si urovnat nesrovnalosti v hamingově kódu, budu vděčný za vaši pomoc. Zkusím svoje slabiny demonstrovat na následujícím příkladu
Máme 12bitové kodové slovo 01 01 01 01 0010 (PRVNÍCH OSM BITŮ JE DATOVÝCH D1-D8 , POSLEDNÍ ČTYŘI PARITNÍ P1-P4)
Toto kódové slovo je zasláno do paměti. Při přenosu kódového slova dojde ale k chybě a do paměti je uloženo kódové slovo 01 01 01 00 0010. (chybu jsem pro přehlednost označil červenou barvou)
Při čtění z paměti se přečtou DATOVÉ BITY D1-D8 ke kterým GENERÁTOR PARITY generuje nové paritní bity
P1´-P4´ [PRO ODLIŠENÍ PŮVODNÍCH PARITNÍCH BITŮ JSEM POUŽIL APOSTROF]
NOVÉ PARITNÍ BITY JSOU : 00 01 , "a zde mi není jasné jak komparátor přišel na nové bity" a proč je vůbec generoval. vše ostatní mi je jasné
KOMPARÁTOR poté podle přečtených paritních bitů a nově generovaných stanoví SYNDROMY, pomocí funkce xor
čili pro S1 = P1 xor P1´
pro S2 = P2 xor P2´
pro S3 = P3 xor P3´
pro S4= P4 xor P4´
tedy S1 = 0 xor 0 dostaneme [0]
S2= 0 xor 0 dostaneme [0]
S3= 1 xor 0 dosatneme [1]
S4 = 0 xor 1 dostaneme [1]
ZÁVĚR : K chybě došlo na pozici 11 00, takže v 10-kové soustavě na pozici 12. Chyba nastala v datovém bitu D8
**PODSTATOU TOHOTO DOTAZU NENÍ JAK ZJISTIT A VYPOČÍTAT KDE NASTALA CHYBA, ale ZJISTIT PODLE JAKÉHO PRINCIPU GENERÁTOR PARITY VYGENEROVAL NOVÉ PARITNÍ BITY P1´-P4´ , VŠE OSTATNÍ CHÁPU**
** JAK ZJISTIT SYNDROMY JE MI TAKY JASNÉ, UVÁDÍM TO JEN PRO ÚPLNOST PŘÍKLADU, ABY NEBYL OSEKANÝ A NEVYVOLÁVAL ZBYTEČNĚ ZMATEK**
**NULY A JEDNIČKY ZAPISUJI PO DVOJICÍCH PRO VĚTŠÍ PŘEHLEDNOST A LEPŠÍ ORIENTACI NA MONITORU, JSEM SI VĚDOM, ŽE SE TO TAK NORMÁLNĚ NEPÍŠE**
Prosím o vysvětlení proč generátor parity generuje nové paritní bity P1´-P4´, a proč zrovna generuje takové hodnoty jaké generuje.
Velmi Vám děkuji za Váš čas.
Přeji hezký den
Máte pravdu zadání jsem špatně zapsal.
Moc složitě jsem formuloval svůj dotaz.
Zapomeňme na zadání...
Zkusím to už opravdu nejstručněji a nejobecněji, bez demonstrace na nějakém konkrétním příkladu. Nejde mi o číselné výsledky.
Zajímá mě jak funguje generátor parity, a proč se při čtení z paměti generují k přečteným datovým bitů nové paritní bity P1-P4. Respektive jak a proč je generátor parity generuje.
Jestli je tu někdo schopný problému porozumět, mohli byste se pokusit princip generování nových paritních bitů P1-P4 pokusit ilustrovat na nějakém příkladu. Moc by to pomohlo.
Děkuji Vám za váš čas.
Přeji hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.