Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych si urovnat nesrovnalosti v hamingově kódu, budu vděčný za vaši pomoc. Zkusím svoje slabiny demonstrovat na následujícím příkladu
Máme 12bitové kodové slovo 01 01 01 01 0010 (PRVNÍCH OSM BITŮ JE DATOVÝCH D1-D8 , POSLEDNÍ ČTYŘI PARITNÍ P1-P4)
Toto kódové slovo je zasláno do paměti. Při přenosu kódového slova dojde ale k chybě a do paměti je uloženo kódové slovo 01 01 01 00 0010. (chybu jsem pro přehlednost označil červenou barvou)
Při čtění z paměti se přečtou DATOVÉ BITY D1-D8 ke kterým GENERÁTOR PARITY generuje nové paritní bity
P1´-P4´ [PRO ODLIŠENÍ PŮVODNÍCH PARITNÍCH BITŮ JSEM POUŽIL APOSTROF]
NOVÉ PARITNÍ BITY JSOU : 00 01 , "a zde mi není jasné jak komparátor přišel na nové bity" a proč je vůbec generoval. vše ostatní mi je jasné
KOMPARÁTOR poté podle přečtených paritních bitů a nově generovaných stanoví SYNDROMY, pomocí funkce xor
čili pro S1 = P1 xor P1´
pro S2 = P2 xor P2´
pro S3 = P3 xor P3´
pro S4= P4 xor P4´
tedy S1 = 0 xor 0 dostaneme [0]
S2= 0 xor 0 dostaneme [0]
S3= 1 xor 0 dosatneme [1]
S4 = 0 xor 1 dostaneme [1]
ZÁVĚR : K chybě došlo na pozici 11 00, takže v 10-kové soustavě na pozici 12. Chyba nastala v datovém bitu D8
**PODSTATOU TOHOTO DOTAZU NENÍ JAK ZJISTIT A VYPOČÍTAT KDE NASTALA CHYBA, ale ZJISTIT PODLE JAKÉHO PRINCIPU GENERÁTOR PARITY VYGENEROVAL NOVÉ PARITNÍ BITY P1´-P4´ , VŠE OSTATNÍ CHÁPU**
** JAK ZJISTIT SYNDROMY JE MI TAKY JASNÉ, UVÁDÍM TO JEN PRO ÚPLNOST PŘÍKLADU, ABY NEBYL OSEKANÝ A NEVYVOLÁVAL ZBYTEČNĚ ZMATEK**
**NULY A JEDNIČKY ZAPISUJI PO DVOJICÍCH PRO VĚTŠÍ PŘEHLEDNOST A LEPŠÍ ORIENTACI NA MONITORU, JSEM SI VĚDOM, ŽE SE TO TAK NORMÁLNĚ NEPÍŠE**
Prosím o vysvětlení proč generátor parity generuje nové paritní bity P1´-P4´, a proč zrovna generuje takové hodnoty jaké generuje.
Velmi Vám děkuji za Váš čas.
Přeji hezký den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.