Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlížeč obrázků na velké obr., co umí vytvářet a ukládat náhledy přiblížení

Od: openstreetmaper odpovědí: 3 změna:

Znáte nějaký program, co zvládne otevřít velké obrázky (png) např. 500-800 MB velké a uloží si zmenšeniny náhledů toho obrázku někam na disk? Např. přibližuji si mapu ČR v LODU 14, a v určitém momentu se to dlouho načítá, protože si musí vytvořit náhled. Jenže vytvořený náhled prohlížeč ve Windowsu zahodí jakmile ten program zavřu. A to je škoda. V mapách online to funguje tak, že jsou vytvořené náhledy např. LOD 13 znamená, že obrázek je 2x až 4x menší než v LODU 14. v LODU 12 je tedy 4x až 8x menší podle okolností. Takže aspoň nějaký náhled v zoomu např. 8 až 12 uložit na PC by to chtělo.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kdo je ten LODU? Level Of Display xxx?
Hledáš program na prohlížení nebo i vygenerování zmenšenin?
napadlo mě si pak ty zmenšeniny rekurzivně dávkově generovat:
Mám 1. obrázek. Dám si dávkovou konverzi (ano v prvním kroku to bude pro jeden obrázek), dám crop(50%, 50% , 0, 0).Pak crop (50%,50%,50%,0), crop(50%,50%,0,50%),crop(50%,50%,50%,50%. První dvojice je velikost cropu, druhá odkud začít.
Takhle při 5 krocích získáš 4 50%, 16 25%, 64 12.5%, 256 6% a 1024 3.125% obrázků
Co se týče zobrazení.
hlavní problém vidím v tom ,že programy se snaží asi o netriviálně resampling (bicubic, lanczos), což je u 100MP snímků smrtelné.
Pokud to umí, zkus nastavit kvalitu zobrazení při zoomu vrežimu prohlížení a otevření a náhledu na NEAREST neighbor. Ale možná to bude hnusně vypadat.
Xnview tohle umí.
Já bych zkusil poněkud možná výkop do neznáma, plugin do programu Total Commadeer image view. Vím že načítal obrázky absolutně nejrychleji. I když kvalita nebyla oslnující a na ovládání žádný med.
3. řečnická otázka: co je to za mapy, u kterých má smysl zoom 1000:1 třeba? Narážím na popisky. To asi bude fotomapa bez popisků, co?
openstreetmaper

Ahoj,

Psal jsem o LODech, tedy myslel jsem obrázky na úrovni přiblížení prostě buď používám slovo zoom např 15 nebo LOD jako level of detail. Jsem zvyklý na to slovo LOD. Poprvé jsem se s tímto termínem seznámil u této hry docs.flightsimulator.com/....

Trochu odbočím, abych vysvětlil proč hledám takový program. Začal jsem používat nejdříve program BigMap na vytvoření velké mapy. Obrázek se třeba vytisknout, pokud by někdo chtěl si to někam nalepit, třeba si s tím vytapetovat tělocvičnu ( *smich* ). A teď používám program Maperitive, ale ten je jen na vygenerování kachlí. Dokáže vytvořit zdroje pro prohlížení map a z toho se dá udělat vlastní velká mapka ČR, ale mě jde o trošku něco jiného. Chci opačný postup než co dělá Maperitive. Já si to spojím např. pomocí perlu přes GD, nebo v imagemagicku do jednoho většího souboru (takový soubor má minimálně 100 až 800 MB). A potom potřebuji prohlížeč, který mi usnadní to prohlížení tím, že si někde na disk uloží "náhledy"(vlastně jsou to ty LODy s menší hodnotou).

Takže odpověď na tvou otázku, ano chce to program, který zvládne vygenerovat zmenšeniny. Smysl a použití potom je, aby ten program uměl tyto zmenšeniny využít při prohlížení. Vím, že existují programy na vygenerování zmenšenin, ale to pak ten program nepoužívá jako jakýsi druh "cache"(kešky). Po mě by nebyl problém si ty zmenšeniny vygenerovat v perlu, zadám jen do vyhledávače perl GD a něco co chci udělat, a najdu si to na netu. Ale mě spíš šlo o ten prohlížeč jako takový. Pozn. Sice umím trochu programovat v Delphi, ale fakt jen základy a tohle si nenapíšu. Neumím totiž pracovat s tak velkými soubory, neuměl bych to napsat tak, aby to nesežralo všechnu operační paměť.

Vím, že bývám nejasný, takže shrnutí obsahu mého sdělení: ten program musí umět vygenerovat zmenšeniny a tyto pak používat jako cache/keš při nahlížení souboru. Aby se urychlilo prohlížení.

PS: Ty mapy snad zvládneš najít když na uložto zadáš Mapa ČR LOD 15 png hledej ty velké soubory.

hodnocení

0x

S autorskymi pravami na tie mapy je to ako?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]