Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit notebook?

Od: zofia odpovědí: 19 změna:

V poslední době se mě hodně zpomaluje notebook. Např., když něco píšu nebo hledám, dlouho trvá než se to objeví. Soudím, že by to chtělo vyčistit, ale jsem úplný laik, nevím, jak na to, abych něco nepokazila a nemusela dát přístroj do opravny. Děkuji za rady !

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jak moc je zaplněný pevný disk? A jakého je typu?

karel556*
hodnocení

1x
Ve Windows je již několik verzí dostupný nástroj Vyčištění disku, který zajistí hrubý úklid odstraněním nepotřebných dat. Pro jeho nejrychlejší spuštění stiskněte klávesu Win a vepište cleanmgr. Pokud máte nainstalovaný Avast, odinstalovat, Windows Defender bohatě stačí.

rakip*
hodnocení

0x
Třeba se jen stahují aktualizace systému,to přitom může tohle dělat.

hodnocení

0x

co máš za notebook?

model a výrobce?

SSD disk paměťový nebo klasický rotující?

Velikost RAM?

Systém jaký?

zofia
hodnocení

Nevím, zda to napíšu dobře. Acer aspire 5349 4 GB 500 GB HDD 6-cell Li-ion batery. Vůbec tomu nerozumím, prosím po lopatě... Děkuji.

sirokko

Je to starší notebook evidentně, dle parametrů. Jak již zde je razeno, vyčištění nepomůže. To zpomalování je způsobeno nedostatečnými HW komponenty v souvislosti se stále se zvyšujícími nároky na programy a funkce. To znamená chtělo by to rychlejší SSD disk a navýšit RAM ze 4 GB alespoň na 8 GB, což je dnes naprosté minimum. Zejména ta RAMka způsobuje to zpomalování.

SSD disk se dá pořídit za 1000-1500 Kč, RAM modul už asi nekoupíte, jedině v bazaru nebo podobně.

SSD disk asi ne už 2,5" ale nvme/M.2 s příslušným adaptérem.

hodnocení

0x

Taky jsem laik, co se týká počítačů. Mám na notebooku nainstalovaný antivirový systém Avast. Taky se programy spouští pomalu. Když zadám provedení antivirové kontroly, tak se po provedení kontroly na obrazovce objeví, že je v počítači určitý počet neplatných položek v registru atd. a že to výrazně zpomaluje počítač. Následně se objeví nabídka na zakoupení produktu Avastu, kterým je možné počítač "pročistit".

Někde jsme četl něčí názor (popř. zkušenost), že např. zrovna Avast může výrazně zpomalovat činnost počítače.

Na "pročištění"počítače existují i free programy, např. ccleaner. Ale osobní zkušenost s používáním tohoto programu nemám.

Je možné i to, že pokud máte hodně zaplněný pevný disk, tak by pomohlo, disk tzv. defragmentovat. Každopádně je lepší, udělat si nejprve zálohu dat na externí harddisk, před provedením defragmentace.

Tady je odkaz na jeden článek:

pcworld.cz/...

Co se týká např. použití programu ccleaner, neměl by být problém stáhnout tento program např. na www.slunecnice.cz

Nelze ale vyloučit, že takto stažený program může být zavirován. Proto je potřebné, minimáoně ten program prověřit antivirovým programem.

Tady je odkaz na oficiální stránku ccleaneru

ccleaner.com/...

Přesto i po případném stažení odsud by bylo potřebné, prověřit to antivirovým programem, počkat několik dní a pak to prověřit znovu antvirovým programem a pak teprve použít. Může se stát, že některé nové viry jsou zachyceny s určitým "zpožděním".

doplněno 10.10.22 09:36:

Na té webové stránce ccleaner.com je např. uvedeno přibližně toto:

Registr systému může být zaplněn chybnými nebo poškozenými položkami, a tím může být způsobena nestabilita softwaru. Zastaralé nesnazané ovladače mohou způsobovat podobné problémy. Funkcí Čištění registru programu ccleaner je možné tyto položky smazat a zlepšit stabilitu počítače.

Jak už jsme uvedl, myslím si, že je důležité, koupit si externí hardidsk (pokud nemáte už zakoupen) a nejprve určitá data zálohovat na externí harddisk. Pak teprve zkusit provést defragnebtaci a pak případně použít program ccleaner nebo podobný program.

hodnocení

0x
Acer aspire 5349 4 GB 500 GB HDDNic nepomůže víc než výměna disku za SSD
sirokko

A tu RAMku aspoň navýšit na 8 GB

Ale to není pro BFU (laika)

jm
No já bych vsadil... Že výměna disku za nejlevnější SSD je nejlepší řešení. Dávat do toho ještě ramku, zdvojnásobí se cena NTB. Snad nějakou bazarovou za kilo...
Disk ale podle mě stačí na udržení při životě na rok až tři...

hodnocení

0x

Jestli stejné programy dřív fungovaly a nyní ne, tak rozhodně do něj nemusíte kupovat nic nového. Zpomalování nejspíš způsobuje SW. Pro klid v duši otestujete disk pomocí HD Tune a paměť Memtestem, aby se vyloučila nějaká hrubá chyba. Oba jsou jednoduché programy zdarma v češtině. Pak udělejte defragmentaci disku a vyčistění C Cleanerem včetně registrů. K tomu všemu nejsou potřeba žádné hlubší znalosti. K poškození dat nedojde. Zálohování by ale mělo být samozřejností.

hodnocení

0x

Dívám se že je tu spousta rad, ale nikdo neřeší fyzické vyčištění notebooku a jeho přepastování. Často tohle bývá důvod zpomalování notebooku. Jakmile není dostatečně chlazen, tak začne procesor podtaktovávat aby neshořel a tím zpomaluje naprosto vše. Vyčištění není úplně nejlehčí, ale dá se to zvládnout doma. I to přepastování. Jak rozebrat konkrétně váš notebook najdete na youtube po zadaní přesného označení vašeho notebooku. Pokud se ale na to necítíte, tak doporučuji servis.

zofia
hodnocení

Děkuji všem za fundované odpovědi, ale neumím si s tím poradit, psala jsem, že jsem naprostý LAIK a nedovedu si s tím poradit, budu se muset obrátit na servis, kde to bude určitě týden a ta cena !

Taky si můžeš koupi něco novějšího.

vyměnit disk a zkopírovat nebo reinstalovat dokáže snad každý týnejdžr... - jestli nemáte v okolí ochotníky, nezbude než koupit nový NTB.

rakip*
hodnocení

0x
Mám podobný ntb a tohle se děje při stahování a instalaci aktualizaci systému. Sice ho nepoužívám,ale po instalaci kumulativnich aktualizacich pak už jede v pohodě. Je to sice už starý krám,ale pořád funkční. Nevím proč se nepodíváš do nastavení a aktualizace systému,zda neprobíhá aktualizace.

rakip*
hodnocení

0x
Teda předpokládám,že jde o Windows 10?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]