Nejste přihlášen/a.
Zdravím, hledám textový procesor s výše uvedenou charakteristikou. Potřebuji jen funkce základnějšího charakteru, konkrétně:
- snadno kopírovat text např z webovek bez zachování formátování zdroje
- snadné odstranění formátování (ve Wordu se to dělá tuším zkratkou ctrl+mezerník)
- Přidávat a formátovát obrázky a k nim popisky. To samé s ostatními grafickými prvky (tabulky, jednoduché grafy)
- přidávat poznámky pod čarou
- možnost vygenerování obsahu
...
Stručně, potřebuji funkce, které potřebuje běžný student na tvorbu seminárních apod. prácí. Word mi přijde nabitý zbytečně mnoha funkcemi, plus mi vadí, že je placený.
Zkusil jsem Libreoffice, jenže tam nejde snadno vyřešit to kopírování textu bez zachování formátu...
Máte prosím nějaké nápady? Ideálně něco méně funkcemi nabité, než je Libreoffice?
Děkuji za odpověď
O ničem jiném na tenhle způsob úprav textu nevím ale tohle všechno umí i Libre Office. Jde tam nastavit klávesová zkratka snad na vše. To jak globálně tak jen pro vybraný program.
>snadné odstranění formátování
Ctrl+m
>snadno kopírovat text např z webovek bez zachování formátování zdroje
Ctrl+shift+alt+v (jde změnit viz obrázek)
K nastavení zkratek se dostaneš přes Nástroje > přizpůsobit. Tam si vybereš kategorii, funkci a nastavuješ zkratky, lze tam i vyhledávat.
Nic méně nabitého funkcemi než Libre Office neznám. Jedině vyzkoušet nějaký systém který se exportuje do PDF jako třeba LaTeX, Markdown, Org-Mode, prostě takové formáty které dělají stylování za tebe a ty jen píšeš. Tyto formáty mají ale řadu nevýhod (ale i spoustu výhod).
Dobrý den, o tom CTRL plus M vím, jenže to funguje mnohem hůře než Word. Zkusil jsem to aplikovat na formátovaný text z jednoho webu a odstranilo to jen prvky formátování: zůstala jiná barva textu apod.
A skutečně to tak je nastaveno (našel jsem o tom informace na fórech) - že ten příkaz Clear Formatting (ctrl plus m) odstraní jen některé prvky formátu... což mi připadá dost nepraktické a asi mě to donutí vrátit se k Wordu, se kterým si už tak nějak rozumím; vím, kde co je; jak se co dělá... jen jsem chtěl něco Opensource, protože jednou plánuji přejít na Linux... tak snad později.
1. LibreOffice je rychleji vyvíjen, lepší import souborů z Microsoft Office než u OpenOffice. OpenOffice zaostává.
2. Vkládání neformátovaného obsahu je dobře vyřešeno makrem zde Paste unformatted text from the clipboard without linebreaks or styling (maker na netu více v různých variantách). Uvedené makro běžně užívám s přiřazenou klávesovou zkratkou CTRL+Insert (kdysi běžně používána pro Vložení-Past).
Dobrý den, T602 - legenda, která by měla být spustitelná i v OS Windows přes DOSbox. Svého času jediný použitelný textový editor, na kterém vyrostlo hodně PC expertů, studentů a "písařů" (a stačilo to plnit svou funkci). Zdravím!
Je to už historie, ale když si člověk zvykne na to ovládání, tak je to pracant.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.