Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notebook na 19V a zdroj 20V

Od: db47® odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

Je velký problém napájet 19V notebook zdrojem o napětí 20V? Nepředpokládám, že by ho relativně mírně vyšší napětí (vyšší o 5%) mělo hned poškodit, ovšem nehrozí třeba rychlejší opotřebení? Mám starší ASUS Zenbook UX430UN, který má z výroby 19V 3,42A zdroj (65W) a jde ho nabíjet jen přes DC jack 4,00 x 2,50 mm (soudkový konektor). Přičemž mám i druhý notebook služební DELL, který už má USB-C i pro nabíjení.

Nechce se mi tahat ke každému notebook samostatný zdroj. Mám USB-C trigger na 20V, který mi třeba z Apple 96W USB-C zdroje hodí na DC konektor 20V, což už jsem úspěšně vyzkoušel u Lenovo mini počítače (20V) se Slim Tip konektorem, viz foto i s testerem. Ovšem u Zenbooku už mám trochu obavy, jestli je to dlouhodobě bezpečné.

Šli byste do toho?

Notebook na 19V a zdroj 20V

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

5x

Šel bych do toho s tím, že zpočátku bych kontroloval jak se při nabíjení hřeje.

hodnocení

5x

20V je v pohodě, toho bych se vůbec nebál. Elektronika v notebooku s nějakou tolerancí počítá a rozdíl 1V je prd, jsou tam DC-DC měniče a ty si s tím bez problému poradí, aby na jejich výstupu bylo vždy správné napětí.

gumi
hodnocení

0x

A nehřeji se ti trochu ty USB kabely? :)

1volt je nic, trpi to co se hreje...

Ja takhle napajel asi 2 roky router 7,5V 12 volty, casem se unavil nabijeci obvod nebo vyschly kondiky. Jeste jsem se nedival, jakou toleranci mel vstupni stabilizator, ale asi ne tolik.

hodnocení

Zdravím, tak to zase překvapuje mě že to router přežil ve zdraví *smich*, každopádně o kabely se příliš nebojím. USB-C je dimenzované na proud 3A, robustnější kabely s e-mark čipem na 5A, takže mi tam teoreticky poteče 3,25 A. Spíše mi šlo o tu voltáž, každopádně díky

hodnocení

Díky rádcové,

Zkusil jsem to nakonec a vše fungovalo jak po másle i na 20V, Zenbook nijak více nehřál a fungoval stejně i z USB-C 20V zdroje ve srovnání s 19V zdrojem, co byl součástí balení, takže problém vyřešen *andel*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]