Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení formátu v MS PowerPoint

Od: millcom® odpovědí: 2 změna:

Rád bych se zeptal, zda někdo neví, jak (kde) lze PowerPointu (od Microsoftu) nastavit, aby se při volbě objektu "uložit jako obrázek" (po kliknutí na objekt pravou myší) v nabídce implicitně nabízel formát .jpg namísto .png. Viz přiložené obrázky z obrazovky PowerPointu.

Nastavení formátu v MS PowerPoint
Nastavení formátu v MS PowerPoint #2
Nastavení formátu v MS PowerPoint #3

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jednoduché řešení, např úpravu registrů jsem nikde nedohledal. Probíral jsem to s kolegou a on byl tak hodný a napsal rovnou makro. Má to ale háček. Makro totiž nelze uložit pro všechny prezentace, ale pouze do aktuálně otevřené. Čili pokud to máte dělat pokaždé s jinou prezentací, je potřeba do ní makro opětovně uložit.

Makro by potom vypadalo takto :

Sub UlozitVyber()
Ulozi vybrane objekty jako jeden obrazek
Pokud neni nic vybrano, tak se neprovede samozrejme nic
On Error Resume Next
ActiveWindow.Selection.ShapeRange.Export "c:\pp\Obrazek_" & VBA.Format(VBA.Now(), "YYMMDDHHMMSS") & ".jpg", ppShapeFormatJPG
End Sub

Vám stačí jen otevřít svou prezentaci, spustit Visual Basic ( ALT+F11) a makro spustit (zelená šipka). V tu chvíli se zeptá, co má spustit. Nazvěte si makro jak chcete a klikněte Vytvořit (create). V novém okně už jen odmažte Sub a End řádky a vložte zkopírované makro. To si samozřejmě můžete upravit k obrazu svému. Změnit cestu k uloženému souboru např. Nyní je to nastaveno na cestu c:\PP\obrazek_datum.jpg .Uložte celou prezentaci jako soubor s podporou maker a nyní už můžete spustit onu prezentaci.

Já si ještě vždy makra nastavím na rychlé spuštění viz obr. ikonku si samozřejmě vyberte jakou chcete.

Jelikož si nejsem jisý, že se makro neponičí odmazáním nepovolených znaků, přikládám v příloze makro.txt obsah tohoto příspevku, ať můžete kopírovat. EDIT: ano, odmazalo to apostrofy, ale to jsou jen komentáře, makro vypadá neporušeně, ale stejně si jej radši zkopírujte z texťáku.

makro.txt 846 b
Nastavení formátu v MS PowerPoint #4
Nastavení formátu v MS PowerPoint #5

hodnocení

Děkuji Vám za ochotu a snahu pomoci. Vaše řešení jsem vyzkoušel - funguje, nicméně můj problém to neřeší zcela tak jak jsem si představoval. Myslel jsem a doufal, že existuje někde v globálním nastavení PowerPointu možnost implicitního nastavení pro trvalé nabízení formátu .jpg pro uložení obrázku v PP vytvořeného či upraveného, o které jsem nevěděl. V tomto případě je pro mne jednodušší v nabídce "uložit jako obrázek" přejet myší na formát .jpg a tento zvolit. Musím to tedy udělat pokaždé pokud chci obrázek v tomto formátu uložit a z praktického hlediska je to fakticky skoro totéž, jako spuštění makra. Nicméně Váš návod mi pomohl v jiné věci - doposud jsem neměl příliš mnoho zkušeností s makrem a díky Vašemu postupu jsem se mnohému přiučil a vyzkoušel. Děkuji! *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]