Pomáhá Night light režim či režim pro čtení snižovat únavu očí?
Od:oman28odpovědí:11změna:
Z displeje, ať už z velkého monitoru, nebo smartphonu, mě nikdy nebolely.oči. Přesto bych rád věděl, jestli některá z těchto funkcí může přinést úlevu očím. Děkuji za odpověď
Dobrý den, ano, pomáhá to. Ocení to lidé s vadou zraku. Kdo má oči (ještě) zdravé, tak to zřejmě nepotřebuje. Ono se také doporučuje např. při sledování TV nemít zcela zhasnuto (stačí svítit malou lampičkou) a oči se tak neunaví. Zdravím!
Ono je nezdravé se čučet střídavě na tmavy a jasny. V tmavém prostředí jsou zorničky roztáhlé a při čučení na jasnou se zatáhnou. Pro oko je to docela šok, když z tmavyho prostředi kuknete na jasné. Otevřené rozničky propusti hodně světla a pak si vypalujete augle, až za chvilu se adaptují a zatáhnout se zorničky. Tmavý noční režim je zkrátka míň jasná varianta, takže by mělo trochu pomuct překlenout rozdíly prostředí. A mimo to tmavý režim vybíjí pomaleji baterii, protože obrazovka OLED.
S těmi staženými zoničkami máte pravdu. Já to ale vnímám obráceně. Bílé pozadí víc stáhne zorničky, čímž se zvětší hloubka ostrosti a proto se černé písmo na bílém čte lépe i s menší vadou zraku.
oman28
Teď jsem věnoval nějakou tu hodinu čtení o této problematice, a usoudil jsem z toho toto: funkce noční režim a blokace modrého světla se hodí používat při nízkém okolním osvětlení, naopak při vysokém osvětlení to může být pro oči škodlivé. Modré světlo může snižovat schopnost usnout a (možná) i kvalitu spánku, proto se režim pro čtení a aneb blokaci nočního světla vyplatí mít zapnutou večer či na noc. Pokud jde o úsporu baterie, platí to pro OLED a AMOLED, ne LCD (jako mám já).
oman28
Bohužel stejně jako ve spoustě jiných věcech čárky u té kvality spánku V kontextu modrého světla existují rozličné názory. Někdo dokonce tvrdit, že noční režim (blokace modrého světla) snižuje schopnost usnout více než modré světlo.
Každý to vnímá jinak. Třeba mně se čte bílé písmo na tmavém pozadí hůř a proto ho nepoužívám. Výhodou je spíš úspora baterie než únava očí. Běžným zvykem je číst černé na bílém.
Pokud myslíte toto tak to snad není žádný noční režim, a to opravdu pomáhá starším lidem kteří mají problémy již se zrakem a dlouhým koukání na monitor.
Využívám v mobilu a taky v pc, kde se s západem slunce automaticky plynule snižuje i teplota barev na monitoru. Když to večer třeba pro úpravy fotek najednou vypnu, je to pro mé oči docela nepříjemný šok. Takže odpověď je rozhodně ano.
neřekl bych úlevu, ale přizp§sobení bíle, když se to sleadí s bílou barvou v místnosti. Kdzž je velký rozdíl v bílé, je to nepříjemné. Druhá věc je lepší spánek, (ale podle rad hodinu až dvěd nekoukat na zdroj modrého světla), což displej je. Takže eliminace modrého světla pje lepší pro lepší bvyspání se. Ale u IPS displejů to není dokonalé, protože tam zlomek projde pře sbackligt bleed. u OLED je to 100% funkční.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.