Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snižuje modré světlo kvalitu spánku?

Od: oman28 odpovědí: 7 změna:
Všude se mluví o tom, že může snížit délku spánku a učinit usínání obtížnějším. Ale ovlivňuje také kvalitu spánku?
Děkuji za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, je to tak. Buďte rád, že na modré světlo váš mozek nereaguje. Já, dříve, než se o tom začalo mluvit, jsem to zjistila. A navíc, musela jsem vypnout počítač už tak kolem 19.hodiny, aby se hlava zklidnila.:-D

oman28
hodnocení

Tak to mám opravdu štěstí, Děkuji za sdílení zkušenosti. Mně se zdá, že mě bolí oči jen z hodně velkých obrazovek, jako je tv... I když čím dál více poznávám, tak mi připadá, že je to u mě podmíněno psychologické, než fyziologicky.

Ono je to také hodně o věku... Malé děti to nevnímají, ale působí to na ně. Mladí mají pocit, že se jich to netýká a že jsou imunní. Opak je pravdou, ale oni většinou nevnímají spíš ty problémy a tak jim to připadá OK. Starší jsou citlivější a vnímají tyto problémy intenzivněji.

hodnocení

1x

Jelikož modrá složka omezuje tvorbu melatoninu, který se v našem organismu účastní koordinace denních rytmů a spánku, ovlivňuje oběh krve, krevní tlak, tělesnou teplotu, metabolismus cukrů, tuků i bílkovin, produkci pohlavních hormonů, imunologické reakce organismu, průběh stárnutí, chování i psychologické reakce, tak bych řekl, že ano... ovlivní i kvalitu spánku. Ale studie v posledních letech zjistily, že k významnějšímu potlačení melatoninu dochází až po 2 hodinách vystavení modrému světlu. K významným změnám ve spánkovém cyklu přitom začíná docházet až po 6 a půl hodinách.

Navíc pokud si člověk dá před spaním kafe, cigaretu nebo něco k jídlu, tak zaměstná tělo mnohem více, než když bude v klidu koukat na televizi nebo si číst v mobilu. Pokud to ale bude nějaký horor či akční střílečka, tak je to zase jiná věc.

hodnocení

0x

k čemu je odpověď na danou otázku?

pokud 1,5 hodiny před spaním bys neměl svítit modrym světlem, abys vůbec byl schopnej usnout, stejně to není důležitá otázka, protože stejně neusneš a modrý světlo ostatně jako jakýkoliv jiný žárovky jsou kopie světla ze slunce. v podstatě to není důležitý, když se budeš přetěžovat, tak tvůj organismus vypne a dožene to pak v čase, kdy bys vnímal slunce (že budeš spát přes den).. není to dlouhodobě udržitelné se přetěžovat.

takže ta otázka v takovymhle (mym výkladu) dle mého chápání nedává smysl

DOPLNĚNO: míněno, že taková otázka ani nevzniká, protože moje odpověď (způsob chápání) je odpovědí na danou otázku.

ale taky jde o to, co používáš za žárovky, třeba spousta žárovek s 2700K (na noc) obsahuje více modrého světla, než je OK..

doporučuju medricky.cz/... ..

oman28
hodnocení

Neusnu? Mohu klidně v noci v posteli ležet s mobilem vyzařujícím modré světlo a usnutí bude obvykle záležitost pěti minut, pokud tam ty nedělám něco velmi zajímavého (pak to bude půl hodina cca).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]