Nejste přihlášen/a.
Ahoj, volím mezi NTB za 4,5 K a za 8 K. Ten za 8 K má o něco lepší procesor a o dost lepší grafiku (protože ale neplánuji hrát hry ani video editaci, tak mě tohle zrovna moc nezajímá). Ten největší rozdíl je RAM: první má 4 GB a ten dražší 8 GB.
Ptám se proto: vyplatí se kvůli té RAM nakupovat o tolik dražší NTB?
Konkrétně jde o modely...
levnější ntb: Samsung NP900X3C
dražší: lenovo thinkpad carbon g4
Momentálně pracuji na lenovo ideapad s130-14igm a nemohu si stěžovat.
...
děkuji za odpověď
8GB je na běžnou kancelářskou práci ok.
U vámi vybraných jsou rozdíli mimo jiné i u procesoru - stáří, frekvence... rozdíl je až 30% výkonu.
Pokud "nemohu si stěžovat" - proč chcete měnit?
Jak "skončí podpora"? On někde píše, jaký má OS? Můj Rocky Linux má garantovanou podporu do 2032. rockylinux.org/...
já vím, že je to žalostně málo. Ale na současném stroji (který není můj) s 4 GB RAM už nějaký ten týden nepociťuji žádná omezení při práci s internet. prohlížečem a Wordem. Někdy si dokonce na pozadí i bez problému pouštím písně (ačkoli když jsou online na Youtube, tak se to seká občas, ale třeba ve VLC playeru nikdy). Plus si do nového plánuji dát nenáročnou linuxovou distribuci (Xubuntu)
Ale chápu, co je dnes, nebude za dva roky. Tak díky za radu.
Tak u tebou uvedených operacích stačí RAM
paměť odkládat na virtuální na disku (swap). Ale když by jsi chtěl něco složitějšího, tak už stíhat nebude, PC se zpomalí, popřípadě aplikace spadne.
Zkus si na tom chvíli prohlížet mapy.cz ve 3D, to ta tvoje RAMka nedá ani náhodou.
8 GB je naprosté minimum dneska pro kancelářskou práci, fotky a filmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.