Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou 4 GB RAM navíc hodně důležité?

Od: matiseli® odpovědí: 12 změna:

Ahoj, volím mezi NTB za 4,5 K a za 8 K. Ten za 8 K má o něco lepší procesor a o dost lepší grafiku (protože ale neplánuji hrát hry ani video editaci, tak mě tohle zrovna moc nezajímá). Ten největší rozdíl je RAM: první má 4 GB a ten dražší 8 GB.

Ptám se proto: vyplatí se kvůli té RAM nakupovat o tolik dražší NTB?

Konkrétně jde o modely...

levnější ntb: Samsung NP900X3C

dražší: lenovo thinkpad carbon g4

Momentálně pracuji na lenovo ideapad s130-14igm a nemohu si stěžovat.

...

děkuji za odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Aktuálně mám otevřený webový prohlížeč (5 záložek) a CADKON MEP (2D grafický software).

RAM použito 6,5GB, v PC 16GB RAM, 8GB bych považoval za obsolutní minimum (ale nechtěl bych to).

hodnocení

1x
Mám starší notebook, který měl jen 3GB RAM a můžu Vám říct, že stačilo otevřít pár záložek v prohlížeči, a už byla RAM využitá na maximum. Už jsem RAM navýšil a je to na svižnosti poznat.
Takže rozhodně bych na Vašem místě bral těch 8GB, i když ani to není žádná hitparáda. Do budoucna lze očekávat, že bude vhodnější ještě přidat.
Pokud Vám jde hlavně o cenu, tak možná zauvažovat nad tím, že koupíte levnější NB s menší RAM a dokoupíte a nainstalujete paměť navíc (pokud to tedy NB umožňuje).
Ale rozhodně je 4GB na dnešní dobu (a Win 10, či 11) opravdu minimum, spíše bída.

riva
hodnocení

0x

Na notebook je 4 GB dnes zoufale málo.

hodnocení

0x

8GB je na běžnou kancelářskou práci ok.

U vámi vybraných jsou rozdíli mimo jiné i u procesoru - stáří, frekvence... rozdíl je až 30% výkonu.

Pokud "nemohu si stěžovat" - proč chcete měnit?

mathew
hodnocení

0x

Ten dražší notebook není dražší jenom kvůli RAM, ale i kvůli procesoru. No 8 GB RAM jsem měl už v roce 2012. Ted mám 24 a využito 12,5 takže raději nechci vidět jak bude fungovat 4 GB RAM natož na tom něco dělat *smich*, když tolik má momentálně podprůměrný mobilní telefon

hodnocení

0x
Je to jedno, stejně za tři roky skončí podpora OS. Za mne jsou to akorát vyhozené peníze.
inspa*

Jak "skončí podpora"? On někde píše, jaký má OS? Můj Rocky Linux má garantovanou podporu do 2032. rockylinux.org/...

krtek6
hodnocení

0x

a co ti brání si koupit ten levnější a ramky dokoupit? pokud to má slot na další ramku tak je to výhodnější...taky mám...měl jsem v ntb 8 a dokupoval jsem +4

hodnocení

0x

A co 32 GB , není to moc , když člověk chce třeba stříhat 4K video nebo hrát hry?

matiselis
V tomto případě zřejmě záleží na konkrétní hře nebo editační programu, případně na velikosti materiálu komplexitě videoprojektu

hodnocení

já vím, že je to žalostně málo. Ale na současném stroji (který není můj) s 4 GB RAM už nějaký ten týden nepociťuji žádná omezení při práci s internet. prohlížečem a Wordem. Někdy si dokonce na pozadí i bez problému pouštím písně (ačkoli když jsou online na Youtube, tak se to seká občas, ale třeba ve VLC playeru nikdy). Plus si do nového plánuji dát nenáročnou linuxovou distribuci (Xubuntu)

Ale chápu, co je dnes, nebude za dva roky. Tak díky za radu.

sirokko

Tak u tebou uvedených operacích stačí RAM
paměť odkládat na virtuální na disku (swap). Ale když by jsi chtěl něco složitějšího, tak už stíhat nebude, PC se zpomalí, popřípadě aplikace spadne.

Zkus si na tom chvíli prohlížet mapy.cz ve 3D, to ta tvoje RAMka nedá ani náhodou.

8 GB je naprosté minimum dneska pro kancelářskou práci, fotky a filmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]