Nejste přihlášen/a.
dobrý den, donedávna v poznámkovém bloku (w10, TC) se text ukládáal v kódování ANSI, teď když pomocí Shift F4 otevřu poz. blok a něco napíšu tak se text uloží v kódu UTF-8. Nejsem si vědom že bych něco přenastavil, ale asi jsem omylem něco zmáčkl - nejsem moc vzdělán v AT.
Nevíte jak přepnout pozn. blok zpět aby ukládal v kódu ANSI?
děkuji
Mělo by fungovat Oveřít v poznámkovém bloku a pak následně Uložit jako... a zvolit příslušní kódování.
Já rači používám Notepad++, má to jednoduší s kódováním. To černéné označené na obrázku ne, musite u Vás to s Convert.
Co máte v souboru? Např. je-li tam třeba HTML, tak by měl byt tag meta charset v prvních 512 bytech, aby se aplekoval.
Já mám naprosto opačný problém (který jsem nikdy neměl a teď se objevil a nevím, jak se ho zbavit). Nevím kde a jak nastavit "textový dokument" abych zakázal ANSI a nastavil UTF-8. V UTF-8 mám již léta uloženy soubory, poznámky ap. a nyní když textový dokment otevřu ... tak je v ANSI a písmena českých slov opatřená diakritikou, jsou nahrazena takovými znaky (černými kosočtverci s otazníkem), čímž je text nečitelný!?! Pokud si otevřu "poznámkový blok" a je v ANSI dám "uložit jako" a tento prázdný nastavím na UTF-8 a začnu v něm psát, je vše v poořádku - je vše s diakritikou. Uložím a chvíli ( den, týden atd.) to vydrží a pak se to zase "nějak" (nevím čím a kde?) znovu změní na ANSI. Mnoho let, bylo vše v pořádku, žádný takový problém a teď už se tím trápím cca 2-3 roky. Poraďte, kde mám něco špatně NEVÍM? - PŘEDEM DĚKUJI. V jiném texťáku se toto nestane, ale jak už někdo psal je to dost nepraktické (zabere to spoustu místa rádky navíc pro nastavení ap.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.