Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změnit kódování v poznámkovém bloku TC

Od: kris odpovědí: 13 změna:

dobrý den, donedávna v poznámkovém bloku (w10, TC) se text ukládáal v kódování ANSI, teď když pomocí Shift F4 otevřu poz. blok a něco napíšu tak se text uloží v kódu UTF-8. Nejsem si vědom že bych něco přenastavil, ale asi jsem omylem něco zmáčkl - nejsem moc vzdělán v AT.

Nevíte jak přepnout pozn. blok zpět aby ukládal v kódu ANSI?

děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrm
hodnocení

0x

Zkuste volbu Soubor - uložit jako..

Tam je možnost nastavit ANSI.

kris
hodnocení

díky, ale nejde to. Dám uložit jako ANSI, uloží to a když jej otevřu tak je v UTF-8

petrm

Mě tento postup funguje. Jak poznáte, že je to v UTF-8?

kris
hodnocení

otevřu právě uložený soubor TXT, kliknu na něj v TC a na spodním řádku je uvedeno : UTF-8

petrm

Můžete vyzkoušet spustit notepad v průzkumníkovi, aby se dalo vyloučit, že chybu způsobuje TC?

kris
hodnocení

notepad spuštěn z TC anebo zástupcem na ploše ukládá pouze UTF-8,

pouze PsPad uloží soubor jako ANSI

pantatabateku*
hodnocení

0x

Mělo by fungovat Oveřít v poznámkovém bloku a pak následně Uložit jako... a zvolit příslušní kódování.

Já rači používám Notepad++, má to jednoduší s kódováním. To černéné označené na obrázku ne, musite u Vás to s Convert.

Co máte v souboru? Např. je-li tam třeba HTML, tak by měl byt tag meta charset v prvních 512 bytech, aby se aplekoval.

Jak změnit kódování v poznámkovém bloku TC
kris
hodnocení

když to uložím v PS padu tak to poslechne a je uložen jako ANSI.

Je to ale nepraktické, potřeboval bych aby editor otevřený v TC měl default ANSI. Nedavno to tak bylo, nikde v nastavení tuto volbu nemohu najít.

pantatabateku*

V registrech de upravit výchozí encoding.

kris
hodnocení

takové znalosti počitačů nemám, díval jsem se do registrů ale nic jako enconding jsem nenašel.

hodnocení

0x

Pokud Vám to v PSPadu funguje, nastavte si ho jako výchozí editor v Total Commanderu viz obr.

Neboli Konfigurace -> Nastavení -> Funkce -> Prohlížení ->Editace : zde pomocí dvojité ostré závorky nastavte jiný program.

Jak změnit kódování v poznámkovém bloku TC #2

havranek
hodnocení

0x

Já mám naprosto opačný problém (který jsem nikdy neměl a teď se objevil a nevím, jak se ho zbavit). Nevím kde a jak nastavit "textový dokument" abych zakázal ANSI a nastavil UTF-8. V UTF-8 mám již léta uloženy soubory, poznámky ap. a nyní když textový dokment otevřu ... tak je v ANSI a písmena českých slov opatřená diakritikou, jsou nahrazena takovými znaky (černými kosočtverci s otazníkem), čímž je text nečitelný!?! Pokud si otevřu "poznámkový blok" a je v ANSI dám "uložit jako" a tento prázdný nastavím na UTF-8 a začnu v něm psát, je vše v poořádku - je vše s diakritikou. Uložím a chvíli ( den, týden atd.) to vydrží a pak se to zase "nějak" (nevím čím a kde?) znovu změní na ANSI. Mnoho let, bylo vše v pořádku, žádný takový problém a teď už se tím trápím cca 2-3 roky. Poraďte, kde mám něco špatně NEVÍM? - PŘEDEM DĚKUJI. V jiném texťáku se toto nestane, ale jak už někdo psal je to dost nepraktické (zabere to spoustu místa rádky navíc pro nastavení ap.)

How to set notepad default encoding to ANSI or UTF-8 in Windows 10 / 11

https://thegeekpage.com/set-notepad-default-encoding-to-ansi-or-utf-8/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]