Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CAT6A UTP kabel

Od: previt® odpovědí: 34 změna:

Zdravím,

možná blbá otázka, ale existují vůbec CAT6A UTP kabely typu lanko/licna? 99% všech kabelů CAT6A v obchodem je stíněných (STP nebo FTP) a když už náhodou najdu nějaký UTP, tak všechny jsou typu drát. Stínění nemám kam zapojit, takže UTP je jediná možnost.

Nikdy bych nevěřil, že sehnat 22m tohoto kabelu bude až takový problém...

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

tak trochu teorie: dráty se kroutí už od nepaměti, přehazovaly se vodiče už na sloupech mezi sebou a také celé páry vodičů vůči sobě, což se později přeneslo do kabelů a dnes to vidíme v UTP kabelech. Důvod je aby se vyrušily naindukovaná napětí na vodičích. Tohle doufím je jasný.
Nyní k tomu stínění: stínit celý kabel s nestíněnými páry má význam aby se do kabelu nedostalo silné elektromagnetické vlnění z okolí, viz výše průmysl a silové pole okolo kabelů s proudy desítek až stovek ampér.

Něco jiného ale je stínit páry samostatně: To je proto aby ten pár nevyzařoval do okolí a nerušil vedlejší pár, čemuž se říká ve spojařině přeslech. stínění páru zamezí vyzařování ven ale rovněž příjmu nežádoucího signálu z venčí. Je to jako vyste každý pár strčil do trubky.
Navíc vlastní stínění tvoří s vodičem uvnitř izolace kapacitu, která se dá vhodně využít na přenosové vlastnosti daného páru. To za jistých okolností umožňuje rozšířit fekvenční rozsah daného páru. Ono to totiž eliminuje vznikající indukčnost kolem vodiče...viz fyzika "mag.pole kolem vodiče"a indukčnost páru snižuje přenášené frekvence, hlavně ty vyšší. Když si všimnete přenos do 10Gb tak to porovnejte s těmi jinými kabely kde to nedeklarují.
Tož asi tak.

podrobněji o telefonních linkách na telefon.unas.cz/...

hodnocení

Takže, jestli to správně chápu, tím chcete vlastně říct, že rady jiných rádců, že stínění musí být uzemněné, jsou špatné a já mohu bez obav využít STP nebo FTP (podle toho, který se mi povede sehnat) kabel a zapojit ho stejně jako UTP, tzn. bez uzemnění?
111®

šel bych do toho se samostatně stíněnými páry..a stínění necháte nezapojeno..jak jsem právě vysvětlil..to je praxe 40let ve spojích--ono totiž není jedno kam se případné stínění zapojí, pro to je třeba znát dopodrobna poměry vedení v domě, potažmo bytě. a jak jsem již uvedl, používá se třeba v nemocnicích samostatné zemní svodiče a zemní desky s dostatečným odstupem od ostatních zemničů...s velmi malým zemním odporem, kolem 0,2 Ohmu, a tímto zemničem netekou žádné jiné proudy...což v domácí instalaci nelze zaručit díky úikovým proudům spotřebičů...

hodnocení

Ok, díky za radu. Nakonec jsem sehnal za pár kaček S/STP kabel CAT7A, takže použiji ten bez zapojení uzemnění.

jirib
hodnocení

1x
Zapojto a neřešto...

nickys
hodnocení

0x

Stineni nemam kam zapojit? Tak jej proste nezapojujte, normalne ho ustrihnete.

hodnocení

Co jsem se dočetl, tak neuzemněný stíněný kabel je mnohem horší jak nestíněný.
Protože pokud se na stínění něco naindukuje, tak se rušící signál roznese rovnoměrně pod izolací po celé délce kabelu a ten kabel potom vede houby, jestli něco vůbec povede..
jd

Teda já ničemu nerozumím a nic jsem neověřoval, ale já bych to stínění zapojil - ale pouze na jedné straně a to na PE nebo PEN.

hodnocení

Jenže já ten kabel nebudu mít ani na jedné straně v uzemněné zásuvce, ale rovnou přes RJ45 v routeru/switchi. A pokud vím, tak samotné domácí routery nebo switche nemají uzemněné konektory..
jd

Dival jsem se ted na modem router AVM a na starou LAN kameru (zarizeni stara 10 a 15 let) a oba maji uzemene RJ45.

Maji tam ten plechovy ramecek a bocni kontakty.

Ale i kdyby tvuj novodoby cinsky router nemel, tak bych tam pripajel PE kontakt. Ale prevemtivne jen na jedne strane.

Kdyztak me nekdo opravi.

hodnocení

Přiznám se že vůbec netuším, kam bych co napájel. Ještě jsem poslal dotaz na podporu Asus, aby potvrdili nebo vyvrátili, jestli aspoň jeden z obou routerů má uzemněné konektory.
Každopádně mě napadlo, že kabel je v polovině vedení veden v jedné liště s ochranným vodičem, který vede do kuchyně. Šlo by připojit pomocí kontaktní pružinové objímky lan na ochranný vodič (objímka na každém z kabelů a to propojeno dalším kabelem), abych ho tak uzemnil? Nebude problém třeba nějaký rozdíl potenciálů?
hodnocení

Inspirovalo mě 2. video, když jsem googloval, jak uzemnit STP/FTP kabel..
diskuse.elektrika.cz/...

hodnocení

0x

Co všichni v poslední době blbnete se stíněnými kabely? Na VŠ jsme měli všechno profesionálně tahané, bylo to mnoho kilometrů kabelů v mnoha budovách, leckde na délkové hranici - a nic nebylo stíněné. Podmínky rozhodně horší (různé elektrotechnické laboratoře a pod) než deset metrů někde doma !

hodnocení

Jenže o tom je ta moje otázka - dá se někde sehnat nestíněný kabel CAT6A ve verzi lanko? Já bych ho preferoval, ale nikde nenašel..

Podle mne ne, protože si myslím že se ručně nedá kvalitně nakrimpovat do kostky.

Mohl bych se ale zeptat nebo dát kontakt na síťařskou firmu, třeba by poradili.

hodnocení

Co se myslí tou kostkou?

Kostička - tak se říká tomu průhlednému RJ45 konektoru

hodnocení

0x

Prosim, muzu se zeptat proc chces kabel 6? Co te limituje na kabelu 5e?

hodnocení

Možná nefunkční 2.5Gbit a později 10Gbit spojení.
23.08.22 08:21

Možná...

hodnocení

Ve vedlejší otázce mě v jednom vláknu přesvědčovali, že CAT5E nezvládne ani 2.5Gbit..

*slunce* aha, a muzu vedet k cemu vam je 2,5 nebo pozdeji 10 Gbit?

hodnocení

Pro rychlejší kopírování z/do NASky. Když člověk kopíruje soubor o velikosti 60-250GB, tak ta stávající rychlost přenosu 100-120MB/s je prostě pomalá..

ano, to jsou realne rychlosti gigabitu u velkych souboru, no je to investice , sitovky, switch a ten nas umi vic jak giga? Asi jo kdyz to planujes. Ale bude me zajimat kolik ti daji ty disky v nasu, predpokladam ze tam mas vice nez raid 1 tak jakou rychlosti by to zapisovalo. Ja mam v nasech jen giga a raid 5 nevi jestli je zapis rychlejsi nez na raid 1 snad jo, tak at ti to slape *dril*

hodnocení

Switch plánuji kupovat QNAP QSW-1105-5T (s 5x 2.5GbE) anebo QNAP QSW-2104-2T (s 4x 2.5GbE a 2x 10GbE), NASka QNAP TS-453D-4G má 2 porty 2.5GbE (popř. PCIE, který můžu osadit 10GbE síťovkou), router také 2.5GbE (Asus ZenWifi XT8, ale budu kupovat nový - buď XT12 anebo něco úplně jiného s 10GbE porty) a počítač má také 2.5GbE (ale opět můžu případně osadit 10GbE síťovkou).

V NAS jsou 2x WD Red 8TB v RAID1, takže tam počítám, že bych se na přenos okolo 200MB/s mohl dostat. Pokud bych někdy v budoucnu šel do 10GbE, tak je mi jasné, že bych disky musel vyměnit za SSD...:)

hodnocení

0x
hodnocení

To je právě jen CAT6 ne CAT6A..

111®
hodnocení

0x

sháníš tohle? alza.cz/...

s tím stíněním je to tak, že má smysl ve velmi zarušených provozech, tedy tam kde jsou spotřebiče řádově desítky kW, nebo v lékařských provozech, kde jsou citlivé přístroje a případné vyzařování LAN kabelů by mohlo vadit.

Špatně provedené uzemění nadělá více škody než užitku. Zásada je, že potřebuje samostatný zemnič, tedy žádné připojování na PE nebo PEN. a jsou i další požadavky pro běžného uživatelele nesplntelné.
Takže se stínění nezapojuje pro běžné použití. Navíc musíte mít speciální zásuvky stíněné a speciální konektory RJ45, které umožňují stínění připojit.
Je dobré také upozornit, že jsou 2 typy RJ 45 konektorů, jedny pro lanko a jiné pro plný drát.

Takže ve stručnosti asi tak...

hodnocení

Bohužel stejně jako maverick, tento kabel je právě jen CAT6 ne CAT6A. UTP kabelů CAT6 nebo CAT6e typu lanko je v obchodech plno. Ale UTP CAT6A typu lanko jsem zatím nikde žádný nenašel..

Pokud najdu, tak stínění samozřejmě řešit nemusím. Pokud se CAT6A UTP typu lanko vůbec nevyrábí, tak pak musím buď koupit stíněnou verzi CAT6A typu lanko (ty v obchodech jsou) anebo zkusit CAT5E (popř. CAT6E), jestli zvládnou 2.5Gbit a výše nebo ne.

111®
hodnocení

0x

existuje toto ale jestli seženeš menší metráž netuším: suntech.cz/...

hodnocení

Jenže toto není UTP (tzn. nestíněný), ale S/FTP (tzn. stíněný).
Suntech byl jeden z prodejců, které jsem už předtím také prohledal..
111®
23.08.22 10:41

.

111®
hodnocení

0x

no a čemu to vadí? stínění se nezapojí, do konektoru to jde bez stínění. Mimochodem tady to zase není pro srandu, když cht++jí až 10G...tady se to stíní účelově...stíní se jednotlivé páry od sebe aby nevznikaly vazby a přeslechy..víte o tom málo a neznáte slaboproud..

hodnocení

Jak jsem odpovídal na stejný dotaz výše:

Co jsem se dočetl, tak neuzemněný stíněný kabel je mnohem horší jak nestíněný.
Protože pokud se na stínění něco naindukuje, tak se rušící signál roznese rovnoměrně pod izolací po celé délce kabelu a ten kabel potom vede houby, jestli něco vůbec povede..

Jestli to není pravda, a neuzemněné stínění ničemu nevadí a případný naindukovaný náboj nebude rušit vedení datového signálu, tak si klidně koupím STP nebo FTP kabel. Ale zase většina rádců tvrdí opak, tzn. že neuzemněné stínění vadí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]