Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedení UTP kabelu vedle elektronického

Od: previt® odpovědí: 18 změna:
Zdravím,
v bytě chci propojit 2 routery UTP kabelem (asi CAT5E, protože je dobře ohebný a prý z praxe do určité vzdálenosti také dá 10Gbit), protože wifi propojení dává max. 300-400Mbit.
Pro část vedení kabelu jsem chtěl využít lištu, ve které je z rozvodu před bytem veden do kuchyně v bytě žlutozelený (tzn. asi ochranný) vodič.
Ale někdo mi řekl, že to je proti normě a že vedle elektrického kabelu je zakázáno vést datový, pokud v liště není nějaká nehořlavá přepážka. Místo toho mi bylo doporučeno to vést optikou, ale s tou nemám žádné zkušenosti.
Opravdu se toto omezení týká i takto samostatného ochranného vodiče anebo jen toho s fází (černého)? Bavíme se asi o 4m souběhu..
P.S. v nadpisu nemělo být elektronického, ale elektrického. Autokorekce je potvora..

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x
Ano existuje předpis pro souběh silových a sdělovacích vedení. Ale neřešte souběh s ochranným vodičem který je pod proudem pouze při poruše. Jsou horší souběhy.

hodnocení

2x

na kabelu Cat5e budete rád za 1Gbit rychlost a to i bez jakéhokoliv souběhu. 10Gbit/s nedáte ani náhodou. Každopádně souběhy vedení řeší ČSN 33 2000 - 5 - 52 V případě souběhu musí být dodržena vzdálenost min. 100mm, nebo přijata zvláštní opatření (např. přepážky). Jedná se ale o souběh se silovým vedením. Ochranný vodič tedy nemusíte řešit.

hodnocení

Díky za potvrzení toho souběhu! Ale s rychlostí nesouhlasím, 1Gbit jsem měl vždy i na noname kabelech a mnou amatérsky nakrimplovanými konektory.. ;) Vypůjčeno odjinud z roku 2018:
Cat 5e má garantovaný 1 Gbps na 100m.
A něco měření z praxe , zatím v rámci testů (síťová karta za skoro 3000kč ještě dlouho nebude běžná):
Vyzkoušeno celkem cca 40 přípojek. Nové UTP Cat5e Solarix
Přípojky do vzdálenosti 45m mají 100 procentní úspěšnost se slinkovat na 10Gbps
Přípojky o vzdálenostech 50-66m se už chovají dle místních podmínek – někdy 10Gbps, někdy jen 5Gbps.
Přípojky o vzdálenostech 70-80m se už chovají dle místních podmínek – někdy 5Gbps, někdy jen 2,5Gbps
Přípojky o vzdálenostech 100-110m vždy 2,5Gbps (ale jednou dokonce 5Gbps).
Přípojky o vzdálenostech 110-116m se už ani jednou neslinkovali na 2,5Gbps, vždy jen 1Gbps.

Z čeho vycházíte ohledně těch rychlostí?

Já z tohoto keline.cz/...

+ pár poznatků z vlastní praxe která tohle podporuje.

hodnocení

Z diskuze na vojtechkral.cz/...

aha.. takže ve vašem odkaze říkají že CAT6 zvládá jen 10Gb/s na 37 metrů, jinak také jedete na 1Gb/s. Zatímco v diskuzi někdo porovnává jen slinkování, které nemá nic společného s reálným provozem. A to ještě zmiňuje nějakou nespecifikovanou a speciální síťovou kartu, kterou jistě nemáte. Doporučím vám aby jste se držel nohama více na zemi. Nebudete potom tolik zklamán.

jd

S linkování jedna věc, a poté pustit nějaký generátor, klient a server a pokusit se protlačit data, a pak sledovat chybovost.

myslím že i ve windows člověk když Trek nastavit, aby v detailů síťové karty byly vidět chyby.

Každopádně nechápu, na co někdo potřebuje 10 gigabit doma? :) bude stavět teleport?

to už si fakt připlatím za lepší kabel.

hodnocení

Už jsme trochu OT, ale ok. Odkazuji se jen na ten příspěvek v diskuzi, ne článek.
10Gbit zatím neplánuji, nyní chci rozjet jen 2.5Gbit a vyšší rychlosti jsou spíše do budoucna (1Gbit je na kopírování PC-NAS celkem pomalé, rád bych dosáhl alespoň 200-250MB/s).
Délka vedení bude jen 22m a CAT5e jsem přemýšlel pro jeho snadné ohyby (90° na 2cm) a aby se vešel v jedné části vedení do stávající lišty 1x1cm, kde je již vedena optika od poskytovatele Internetu.
CAT6a jsem ještě neměl v ruce, abych si mohl zkusil jak lehce se dá ohnout a jak je tlustý.
Dále CAT6a prý potřebuje jiné konektory, kam se přidělá i stínění, tzn. jiné nářadí a více know-how, které nemám (ale toto info mám od obchoďáka jedné IT, a tak to třeba nemusí být pravda.. :))

Vat6 nebývá stíněné, ale může. Obdobně i CAt5 může být stíněný. Na stínění jsou rozporuplné názory, preferují ho hlavně Američané.

111®

není UTP jako UTP, jedny jsou s pevným jádrem, druhé se slaněnými ..

hodnocení

Tak každopádně bych chtěl typ lanko než drát.
Ale nevím, jestli je CAT6a i bez stínění (zatím jsem všude viděl jen fotky ala STP) a jak moc ohebné je to jádro, které odděluje jednotlivé páry.

hodnocení

2x
Mám vedeno na zahradu do pergoly v Kopoflexu kabel 5x2,5 a u toho klasický datový kabel. Asi 25 metrů zakopáno v zemi a není s tím žádný problém. Taktéž elektrikáři nic neříkali.

elektrikáři to je jedno. Silovina 50Hz vám zarušuje komunikační kabely a tím snižuje přenosovou rychlost. Z hlediska bezpečnosti je to v pořádku a o něco snížená rychlost sítě je jen nepohodlí, které vám vůbec nemusí vadit.

hodnocení

0x
Nevidím vůbec problém ve vedení UTP vedle ochranného vodiče pro pospojení.
Já teda ani nevím o tom, že by bylo ZAKÁZÁNO vést datový kabel vedle silového.

hodnocení

Je to prý v nějaké normě. Snad kvůli indukci tam musí být nějaká mezera a pokud jsou v jedné liště, tak ta lišta musí mít nehořlavou přepážku mezi silovým a datovým kabelem. Prý kdyby, nedej bože, hořelo a zjistí se, že to začalo někde v tom souběžném vedení, tak prý všechna škoda půjde za mnou.
Ale u ochranného vodiče mi to přijde jako blbost. A kór když se podívám na tu změť kabelů, co mám za televizí (kde je i receiver, dvd, router, atd.), tak bych chtěl vidět někoho, kdo to má všechno pěkně oddělené. Ale zase nejsem elektrikář...

hodnocení

0x

Optika by byla kanon na vrabce.

Souběh se silovým vedením ve dvou komorách instalačních lišt dělají i profesionální firmy co instalují sítě a to i na delší vzdálenost než bude u vás.

jd
hodnocení

0x

4 metry soubehu nehraji zadnou roli, to je bezvyznamne :)

Navic zlutozeleny vodic naopak to uzemnuje.

Jedine riziko vidim ze kdyby do toho zlutozeleneho pospojeni kopnul blesk, tak to muze spalit i ten datovy resp. pristoje na nem (2 routery), jinak zadny problem. Ale to pokud by kopnul blast dost blízko, tak vám vytrhá kabely ze zdi

111®
hodnocení

0x
Abyste využil stínění, což není podmínkou a ani bych to nedoporučoval, musel byste mít i speciální konektory a zásuvky. Pokud o stínění mnoho nevíte, napachl byste si více problémů jak bez zapojeneho stínění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]