Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2. router nebo booster?

Od: egon® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, doma mám problém s wi-fi na zahradě. Router mám v kuchyni, ale na zahradu to mám přes 5 zdí různě silných. Potřeboval bych "prodloužit" signál a zvažuji co je lepší a také případně jednodušší. "Kabelem" vedený další router nebo jsem zjistil, že existují "boostery" ( bez kabelu). Poradíte? Současný router na fotce.Díky
2. router nebo booster?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

1x

Levněji a lépe vyjde kabelem připojit další router a v jeho nastavení ho "deklasovat" pouze na přístupový bod.

A musí to být kabelem? Neměl by druhý router fungovat i bez kabelu v režimu Bridge? Přemýšlím o tom se na chalupě domluvit se sousedem na občasném připojení k jeho routeru na 100 metrů z okna do okna.
Internet do druhýho baráku na nějakých 200 metrů mám vzduchem za použití něčeho takového. Na každým baráku jeden kousek.
google.cz/...
Ale po baráku tak jak je tady psáno. Kabel a router.

100 metrů je velká vzdálenost i přímé viditelnosti. Nebude funkční bez externí směrové antény v obou místech. WiFi (standardní routery) má povolený výkon tak na jednu velkou místnost.

Důležité parametry jsou dva (ne jeden): síla signálu (váš dotaz) a kvalita signálu. Můžete mít silný signál, leč nekvalitní.

Vychazel jsem z toho, že u routerů třeba obyčejných Tp-linku jsou udávané teoretické parametry dosahu signálu ve volném prostoru i třeba 300m takže jsem myslel že bude problém spíš horší latence než kvalita. Moc jsi mě nepotěšil.
To že bude potřeba nahradit prutovou anténu nějakým čtverečkem 10x10yagi nebo trubkovou antenkou jsem ale předpokládal.
Mám zkušenost s Yagi 2,3G na asi 80m. Bylo OK. Pozor na typ, jsou dvě pásma. Na novém vyšším už ne Yagi ale "síto".

hodnocení

1x
Záleží co od toho očekávate. Pokud vám stačí nějak dostat signál na zahradu a nevadí vám snížená rychlost a případně nižší stabilita, klidně použijte ten "booster" (repeater).
Ten ale musíte umístit tak, kde je ještě dobrý signál a zároveň jeho signál musí dobře dosáhnout na tu zahradu, aby to mohlo fungovat.
Pokud to chcete mít "echt", tak natáhnout kabel a použít access point.

hodnocení

1x
Já bych šel do Ethernetu po elektrickém vedení 230V. Hezký článek zde
pctuning.cz/...

hodnocení

Dobrý den, děkuji. Raději bych to měl "echt". Na ten acces point potřebuji někoho, od koho mám připojení internetu, že?

Svého poskytovatele internetu k tomu nepotřebujete.
Stačí koupit router a kabel, správně zapojit a nastavit.

jd
hodnocení

0x

Pokud můžeš na zahradu dotáhnout UTP kabel, a na něj připojit druhý AP (sezenes za 100-300,- na Bazosi WR841nd) a správně jej nastavit (jiný kanál, stejné heslo, stejné SSID, jen AP bez NAT a DHCP), Tak to bude fungovat naprosto luxusně. Mám to tak provedeme, a napájení routeru mám po UTP přes PoE injektor/splitter.

Spotřeba je okolo 1 W a 100Mbit stačí.

Je naprosto plynuly přechod všech klientských zařízení při přecházení v lokalitě... Levnější řešení neexistuje.

ps: Není nutno to tahat přímo na zahradu, stačí to umístit na fasádu domu pod přesah střechy, nějakých 40 m pokud tam nejsou stromy, to pokryje s přehledem také

hodnocení

0x

Kup si router a třeba tento ASUS umí pěkně uživatelsky a snadno přepnout do režimu bezdrátového opakovače.

Anténami přijme a signál pošle dál na zahradu.

V žádném případě není nutné tahat další LAN UTP kabel! Proč?

tsbohemia.cz/...

Třeba to není, ale funkce repeater není nic moc. A taky to musíš nechat někde, kde je signál ještě slušný abys měl vůbec s čím pracovat.

hodnocení

Dobrý den,

děkuji všem za odpovědi. Potáhnu to kabelem a druhým routerem. Možnost pro vedení kabelu mám.

Dám pak vědět, jak to frčí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]